Mennyi ideig tart normálisesetben egy gyászidőszak? 3 év az sok, ha egy anya váratlan elvesztéséről van szó (autóbaleset)?
Fogadd részvétem.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy meddig járj feketében, akkor azt válaszolom, hogy: nem a ruhával gyászolsz, hanem a lelkedben van gyász, a ruha csak jelzi kifelé a tragédiát. Addig járj feketében, amíg azt úgy érzed, hogy a világosabb színű ruhák számodra visszatetszőek.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy az ember lelkében meddig gyászol, azt felelem: függ a gyászolótól, függ attól, mennyire állt hozzá közel az, aki elment. Vannak esetek, amikor az ember egy egész életén keresztül gyászol lelkében, esetleg nem beszél róla. Egy anya, (vagy gyermek) elvesztése igen nagy tragédia, nem egyformán tudunk felülemelkedni rajta. Ne foglalkozz azzal, hogy mi a normális, ezekben az esetekben az a normális, amit te annak gondolsz.
Nekem kicsit több, mint két éve ment el anyu, nyilván nem ugyanolyan gyászom, mint egy éve, vagy fél éve, de ugyanúgy hiányzik, a telefonomban azóta is benne van a száma, lassan majd le kellene szokni, h hivogatom a számot, mert ki fogják majd másnak osztani, lejárt a kártya.
Néha még beleszagolok a kabátjába, olyan anyaszaga van, igen, nem tettem el, azóta is a helyén lóg, de például a szobáját már átrendeztem nappalinak.
Van, h éjszaka még felriadok, h jaj, anyunak nem kell-e valami, vajon tud-e aludni, nézem, h ég-e a szobjában a villany, aztán jön a szívszorító érzés, h már nincs baja, már nem kell rá vigyázni.
Sírni már régen nem sírtam, de sokszor elszorul a szívem, amikor a fiamra nézek.
Én most itt tartok, még gyászolok, de lassan elfogadom, h az életem nagyobbik részét nélküle kell leélnem.
30/N
én 7 éve vesztettem el anyukámat, nincs olyan nap, hogy ne jutna eszembe..elfelejteni sosem fogod és a fájdalom is mindig ott lesz,csak idővel megtanulod kezelni..
bár én még ennyi idő után sem igazán tudok róla beszélni..
20/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!