Miért ilyenek velem a saját szüleim? Semmi magán életem nincs mindenről tudni akarnak és minden úgy kell, hogy legyen ahogyan ők akarják. Miért van ez igy?
Tényleg elég elmebajosnak tűnnek az általad leírtak alapján. Azon szerintem ne agyalj, hogy őket hogy tudnád megváltoztatni: reménytelen. Megváltozni az tud, aki meg akar változni. Inkább azt érdemes kitalálnod, mit tudsz kihozni ebből a helyzetből. Annyit érdemes tudnod, hogy a több szabadságot elsősorban magadnak kell kivívnod. Nem számíthatsz arra, hogy hirtelen megváltoznak. Ahhoz kevés a rálátása az itteni válaszolóknak (nekem is), hogy meg tudjuk mondani mit érdemes csinálnod. Csak ötleteket tudunk adni. Egyikre sem mondom, hogy azt csináld.
Alkalmazhatod az erőszakos megoldást. "Szobafogság? Ezt nektek!" Elmész a dolgodra. "Orvos? 2 hónapja voltunk, tudom, hogy szűz vagyok, nektek meg semmi közötök hozzá". Nem mész el orvoshoz. "Verni akartok? Visszaütök" Ha nem vagy elég erős, akkor olyankor bosszulod meg, amikor nincsenek otthon. Szétverheted a lakást, kárt tehetsz mindenben.
A módszer célja, hogy megértsék, pokollá válik az életük, ha nem engednek. A hátránya, hogy neked is fájdalmas lehet az eredménye. Lényegében a "gyáva nyúl" játékról van szó (olvass utána).
Próbálkozhatsz a kis lépések taktikával. Megkeresedazt, amit még hagynak lazítani. Kikönyörögheted az 5 perccel későbbi határidőt, majd miután nem dől össze a világ, újabb lazítást kerehetsz. Szép fokozatosan eléred, hogy egyre nagyobb a szabadságod, miközben ők elégedettek maradnaka saját szigorukkal. Hatékony lehet, ha az egyes kéréseid úgy csomagolod be, hogy azt érezzék, az ő céljaiknak megfelelő a kérésed.
Próbálkozhatsz a trükközéssel. "Ha tiltva nevelsz, hazudni tanítasz". A szüleid szépen megtapasztalják mindezt. Keresel például valami tanulással kapcsolatos programot, ami estig tart. Ez elhúzódhat. Jöhetnek a barátnőnél alvások, és hasonlók, ahol kisebb a szigor.
Megpróbálhatod a szövetséges keresését. Legjob, ha a témát előhozod, amikor a szülőkkel együtt olyan társaságban vagy, ahol a többiek nem így gondolják. Ha például normális a nagybácsi, és előtte kezdik el védeni a szüleid a nevelési elveiket, akkor alighanem le lesznek hülyézve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!