Akik külföldön dolgoznak, azokhoz kérdés? Vagy ha ismerős, rokon van kinn?
mi is szeretnénk kimenni párommal, ha befejeztem az egyetemet Ő pedig a szakmát.
Ausztria/Németország/Anglia került eddig szóba, de igazából bárhova elmennénk.
Ti hol, melyik országban vagytok, mit dolgoztok? Gyorsan találtatok munkát, vagy sokat kellett vesződni vele? Mennyit tudtok félretenni? Az árak hasonlóak mint itthon (étkezés,lakhatás,ruházkodás...)?
Bármi nemű információnak örülnénk, biztosan hasznos lenne számunkra!
Nagyon köszönöm, ha kapok egy kis útmutatást, felvilágosítást!
Szia. Én Angliába szeretnék kimenni, amint végeztem a sulival. Ott valamivel könnyebb munkát találni, de viszont az elején elégé össze kell húzni a nadrágszíjat.
Az itthoni keresethez képest jól lehet kint keresni, de mivel az árak jóval magasabbak, az elején nem lesz azért annyira könnyű. Ahhoz hogy félre tudj majd tenni, kell egy pár hónap.
Én Szardínián güriztem, ott minden háromszoros áron volt. Egy luxus campingben voltam igaz...szóval ja.
Németben is jártam már, ott jó árban van a zaba, de nem occsó az albérlet.
Szia!
Dublinban, Irorszagban lakom 6 eve, a parom 5 eve. Regen itt az utcarol rangattak be a munkaltatok, most egy mosogatoi allasra is 100-an jelentkeznek diplomasok is. Ha viszont kapsz munkat, akkor nagyon jo eletet lehet itt elni. A minimalber 8.65 euro/ora. Az alberlet draga, 2 szobas lakas 1000 euro korul van, de ha csak szobat bereltek, az kihozhato 300-500 eurobol. A kaja es a pipere kb meg olcsobb, mint otthon, az alkohol es a cigaretta viszont nagyon draga, 1 doboz kb 10 euro. Az idojaras ramaty, de megszokhato. Kozlekedes busszal, luasszal, darttal nem olcso, de a bicajosokkal eleg rendesek az autosok. Szorakozas nagyon draga, persze a hazibuli semmibe se kerul.
Itt van nehany link
-lakasra: www.daft.ie www.let.ie www.rent.ie
-munka: www.jobs.ie www.fas.ie
-hasznos: www.iranyirorszag.com www.eletirorszagban.lapunk.hu
köszi!
Én perfekt beszélek németül, párom kicsit angolul (most fog tanulni), plusz most tanítom neki a németet
Szia!
Én Svájcban élek, német nyelvterületen. Au pairként jöttem ki, így megkaptam az 1 éves tartózkodási engedélyt. Viszont maradok itt, a barátnőm itt él 6 éve, az ő üzletében fogok besegíteni.
Az élet itt...hm...drága! Nagyon drága az otthonihoz viszonyítva, viszont tény, hogy itt magas a fizetés. Az átlag bér 4000 frank. Egy lakás bérlése 800 és 2500 frank között mozog. Nagyon drágák az ingatlanok, itt nem divat venni, inkább bérelni.
Dolgozni? Sokan mosogatóként kezdik és úgy indulnak neki a ranglétrán, viszont már pincérnői fizetésből tisztességesen meg lehet élni.
Félretenni? Hónap függő. Mielőtt megyek haza sokat vásárolok az otthoniaknak. Én legtöbbet vonatjegyre költöm, bejárom Svájcot hétvégenként. Bulizni nem járok, arról nem tudok nyilatkozni. Dohányárú drága.
Jó viszonyítás: otthon a Mekiben a sajtburger 250-300 (?) ft itt átszámítva 700.
A nyelvtudást elfelejtettem:
németül egyáltalán nem beszéltem, angolul igen. Nagyon jól boldugultam eleinte az angollal és folyamatosan ragadt rám a német és a dialektus is. Mostmár egyra gyakrabban és magabiztosabban használom a németet.
Ezt a blogot olvasgasd:
Sok országról írtak részletesen, munka, árak, lakásbérlés, stb. Nagyon sok jó tanácsot is kaphatsz.
Én Németországban lakom, de nem tudok németül egyenlőre. Majd egynyelvű tanfolyamra fogok járni (suliból van egy kevés alapom). Én inkább tanulni szeretnék itt, de pusztán a színvonal is sokkal jobb.
Leírok pár dolgot, ami a mindennapokban előfordulnak.
Étkezés: hús, tej, kenyér hasonló árakban vannak a magyarokhoz képest. Amennyire Magyarországon láttam Lidlben, Aldiban és ezek minőségeiben az emberek nem bíznak, de én az itteniekről csak jót tudok mondani, a legfontosabbakat mindig ott vesszük. A real itt hasonló a Tescohoz, kb. mindent megkapsz ott, amit akarsz, mindenféle minőségben és árkategóriában. A többi pl. Edeka, Marktkauf, Rewe pedig kicsit drágábbak, de pl. ott télen is nagyon finom gyümölcsök kaphatók. itt nincs éjjel-nappali, sem pedig vasárnap nyitva tartó bolt -ezt nehéz volt nekem megszokni. Legkésőbb éjfélkor minden ilyesmi zárva van.
Ruházkodás: a boltok hasonlóak, mint az otthoni plázákban, legtöbbször az itteni ruhák címkéjén sok más mellett a magyar ár is fel van tüntetve, ezekben sincs sok különbség. Ilyen kínai/ázsiai bolttal én még nem találkoztam, olcsóbb lehetőség a plázáknál a turik -amikből viszont elég sok van.
Lakhatás: na ebben nincs nagy viszonyítási alapom az otthoni lakás a szüleimé, otthon nem éltem albérletben, úgyhogy leírom az én konkrét esetem: mi 12 km-re lakunk egy nagyvárostól, 5 percre az oda vezető villamosmegállótól, 1 percre a bolttól. A lakás gyönyörű, van parkolóházunk (2 kocsinak), pince, mosókonyha, a lépcsőházat takarítják. A lakás kb. 120 négyzetméter, két emelet. Rezsivel együtt fizetünk havonta kb. 800 eurót rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!