Mi a véleményetek az olyan fiatalokról (akár 25-29 év) akik se nem tanulnak se nem dolgoznak és éveken keresztül a szüleikkel tartatják el magukat?
Hát..véleményem? Igazából az ő dolguk, mit csinálnak. Csak azt tudom mondani, hogy én nem érezném jól magam ilyen helyzetben. Én kb. 26 évesen fogok elkezdeni igazából dolgozni, mert kicsit későn kaptam észbe. Addig maradnak a diákmunkák. Sokáig görcsöltem ezen, hogy nekem ez sem valami jó, nem akarom, hogy eltartsanak, de már megbékéltem a helyzettel, máshogy nézem.
A szülők meg nem tudom mit tehetnek. Elzavarni nem tudják, ha nem akar elmenni. Rólad van szó?
Mi van ha azért nem dolgoznak mert nem találnak munkát? Az ismerőseim között nagyon sokan vannak így. Elvégezték az iskoláikat és egyszerűen nem tudnak elhelyezkedni, mert mindenhol 2-3 év tapasztalatot várnak el. Ahova meg nem kell tapasztalat arra meg 300-400-an jelentkeznek (vidéken sajnos ez a helyzet). Én is diákmunkát alig kapok, pedig jó lenne suli mellett dolgozni.
A szülők azt tehetik, h segítik a gyereket anyagilag ameddig bírják, de a gyerek ezért cserébe segítsen otthon mindenben amiben tud! És intenzíven keressen munkát, ne adja fel!Ne várja el a beteges, dolgozó szüleitől, h főzzenek, mossanak rá!
Ha meg nem akar dolgozni? Nem kell neki pénzt adni. Akkor talán majd elmegy dolgozni. Vegye észre, h a pénz nem repül a semmitől az ölébe! (plusz el kéne neki jó pár atyai pofon). Bár szerintem az ilyen fiataloknál a szülő is hibát követhetett el a nevelésben.
Nem rólam van szó. A barátnőm testvéréről. A barátnőm és én külön élünk albérletben, teljesen önállóan. Nem könnyű, de mi nem tudnánk a nyugdíja szüleinken élősködni. A barátnőm barátja viszont már vagy 3 éve a szülőkkel lakik, most már odavitte a barátnőjét is. Egyiküknek sincs munkája. Nem is erőlködnek nagyon hogy találjanak valamit, de ha lenne is valami, az a válasz hogy ők ennyiért nem mennek el dolgozni. "Csicskának".
Közben meg a szülők már kikészültek lelkileg, mert más problémáik is vannak rajtuk kívül. A kapcsolatuk sem túl jó, mert a fickó meg a csaja nem alkalmazkodik senkihez, már szinte a szülőknek kell lábujjhegyen járniuk a saját házukban.
Nekem erről az a véleményem, hogy van egy határ ameddig el lehet viselni...
Például elvégez egy szakot egy főiskolán, lehet nem tud rögtön elhelyezkedni, nem talál semmi ellást jó pár hónapig a szakmájában... Utána viszont valamerre mozdulni kell. Vagy elfogadni olyan állást, ahová nem kell különösebb képesítés, vagy másik városba költözni, esetleg küldöldre, vagy vissza menni a suliba tanulni..
A végtelenségig nem lehet a szülők vérét szívni. Már inkább abban a korban vannak, hogy nekik kellene támogatni a szüleiket, nem pedig fordítva.
Nekem se volt munkám, amikor lediplomáztam. Elvállaltam az első "csicska munkát", amire lehetőségem volt. Konkréten nyolc általánost se végzett betanított munkásokkal robotoltam egy gyárban a diplomámmal, a nyelvvizsgámmal, meg a jogsimmal... akkor pont nem jött jobb lehetőség,én meg nem akartam tétlenkedni. Persze amint tudtam váltottam, most már jó állásom van és a szakmámban dolgozom...
Nem lehet a szülőket arra kötelezni, hogy a végtelenségig eltartsa a gyerekét, egy huszonéves ember meg már korántsem gyerek...
monnyanak le.
Egyébként az én családomban is van ilyen, és a pofám leszakad, mert én még nem voltam nagykorú, amikor életem első állásinterjújára mentem, és pár nappal a 18. szülinapom után el is kezdtem dolgozni. Nekem ez a természetes. Ok, voltak hónapok, amikor nem volt állásom, akkor kvázi a szüleim tartottak el. Nem örültem neki, de nem volt ebből probléma. Viszont olyan 21-22 éve korom után már nem tudtam volna elviselni, hogy tőlük függjek anyagilag, a képemről lesült volna a bőr.
Szülő gyakorlatilag nem sokat tehet, sajnos.
Bár még nem tartozom a családhoz, de nagyon rossz nézni, hogy a szülők nem "mernek" nekik erélyesebben szólni. Valahol attól tartanak, hogy akkor a pici fiuk az árokparton hal meg egyedül... ilyesmi. Még nekik lenne lelkiismeret furdalásuk. Szegények. Eközben a srác meg "keresi önmagát", mert 30 évesen még nem sikerült megtalálni. Mindenbe belefog, de semmit nem fejez be. Sem sulit, sem tanfolyamot, semmit. Tökre antiszoc, és persze mindenért mindig más a hibás csak ő nem. Néha kitalál valamit, amivel húzhatja az időt. Tervek meg ilyesmi. De soha nem lesz semmi azokból sem.
A kérdést tulajdonképpen azért írtam ki, mert már én sem tudom mit gondoljak. De lassan én leszek az, aki elküldi őket a f.szr. Gondoltam hátha tudtok tanácsot adni, de közben tudom, hogy egyszerűen ki kellene hajítaniuk őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!