Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért ment ki a divatból az...

Miért ment ki a divatból az előbb az esküvő/házasság, utána gyerek sorrend?

Figyelt kérdés

Sok ismerősömnél tapasztalom, hogy járnak, aztán jön a gyerek, vagy megházasodnak ezért vagy nem, de semmiképpen sem azt, hogy közösen eltervezik a jövőjüket: eldöntik közösen hogy összeházasodnak, aztán ha ez megvolt, eldöntik közösen hogy jöhet a gyerek.

Manapság olyan felelőtlenül vállalnak gyereket, aztán 1-2 év múlva vége is, mert a szerelem lecseng 1-3 éven belül..

Természetesen minden tiszteletem aki másképp csinálja.

Ja és szerintem nem kifogás a " ha arra várnék mikor élek jómódban sose lenne gyerekem", meg "ettől csak erősebb lesz egy kapcsolat".

Illetve egyes nők miért nem gondolnak arra, ha csak ők tervezték a gyereket, akkor a férfi nem fog bele 100%-ot adni, mert átverték, és ő csak később szeretett volna gyereket.

Erre pedig a "húzott volna gumit" nem megoldás, mert nagyon sok nő szed tablettát, közben megígérve hogy betartja hogy szól ha nem védene rendesen mert pl hányt, hasmenése volt, antibiotikumot szedett...

A másik meg hogy hova fog vezetni, hogy szinte csak széthullott családokat látni?

2012. jan. 10. 14:40
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Az ork válasza:

Egyrészt a kérdésedben azt nem értem, hogy a közös jövőtervezésnek miért alapfeltétele a házasság? És egyáltalán hogy kell közösen jövőt tervezni? Ebben én tuti analfabéta vagyok.

Mi közel 6 éve élünk együtt, előtte 2 évig "jártunk" most terhes vagyok, de eszem ágában sincs pusztán ezért hozzámenni, és azt hiszem ő sem ezért venne vagy nem venne el. Nagy vagyonunk nincs, albérletben lakunk, de teljes az egyetértés és most úgy érzem közös úton haladunk. Még ide keverhetném a szerelmet is, de akkor nem lennék tárgyilagos.

Fogalmam sincs, mi lesz velünk 1 év múlva, de azt gondolom, erre akkor sem lenne biztos válasz, ha házasok lennénk és "összekötne" minket pluszban egy lakáshitel.

A gyereket mindketten akartuk és nem érzem magunkat felelőtlennek, csak mert mondjuk nem 80 e forintot fizetünk ki havonta hitelre, hanem 40 ezret albérletre. Egyáltalán hol a határ a felelősség és felelőtlenség között?

Az ork!

elmondom én mit értek jövőtervezésen: pl nagyjából tudom, hogy pár év múlva mit szeretnék csinálni, hol szeretnék lakni, dolgozni. tudom, hogy kivel szeretnék élni. gyereket is akkor szeretnék, ha úgy érezzük, itt az ideje, nem pedig "hoppsz, most jött össze véletlenül" alapon vállalni. (igen, láttam, hogy a tiétek is tervezett, nem rád célzok, csak példának írom hogy mit értek jövőtervezés alatt) és mindenképpen attól az embertől, akivel nincs kétségem afelől, hogy egy év múlva (és még rengeteg év múlva is) együtt leszünk. persze ezen közös tervek közt nem feltétlenül kell szerepeljen a házasság is, nem mindenki tartja ezt fontosnak, de különbséget lehet tenni azok között, akik biztosak egymásban, csak mindegy nekik a papír, meg akik azért nem házasodnak mert nem is biztosak egymásban. az első eset tervezi a jövőjét (csak épp házasság nélkül, de tervezi), a másik csak teng-leng a világban. +ez meg mi volna, hogy házasság=lakáshitel? hogy valaki vesz fel hitelt, vagy sem, semmi köze nincs ahhoz, hogy házas vagy sem. házasok is élnek albérletben, és nem házasoknak is lehet közös hitele, nem is értelek. (de legalább a hitel törlesztés végén a tied a ház, nem úgy mint az albérlet, aminek a havi díját sose látod viszont, kidobott pénz - persze a legtöbben azért élnek albérletben, mert még nem futja sajátra, de tudatosan ezt választani butaság, én nem hencegnék vele.)

a jövőtervezés nem jelenti, hogy minden úgy is lesz, ahogy elképzelted, ne érts félre. de én valahogy nem tudom elképzelni, hogy ne legyen legalább elképzelésem a jövőt illetően, és célok nélkül jöjjön mindig a holnap.

a felelősség és a felelőtlenség felvetése már megint nem értem, hogy jön ide. semmi köze a tervezéshez. spontán is lehet jó döntéseket hozni, de szépen eltervezve is lehet hülyeséget csinálni.

2012. jan. 12. 13:24
 22/26 anonim ***** válasza:

1. Azt gondolom, hogy az ember soha semmiben nem lehet biztos, így abban sem, hogy egy év múlva hol lesz a párja, vagy hol tart a párkapcsolatuk. Persze, tervek mindig vannak, dehát ember tervez...

2. A lakáshitelt csak példaként említettem, mert láttam, hogy sokaknál mennyire fontos, hogy legyen egy ingatlanuk és szerintem kevesen tehetik meg, hogy ehhez banki segítséget ne vegyenek igénybe, lehet rossz kapcsolás volt részemről.

3. A hitel törlesztés végét lehet én már nem élném meg (30 éves vagyok most, mire lenne egy saját tulajdonú ingatlanom 60 lennék.)

4. Azt nem értem honnan vetted, hogy hencegek az albérlettel. Ez nem igaz, csak jelen saját esetben felelősségteljesebb döntésnek tartom, mint hitelt venni a nyakamba.

5. Az utolsó, felelősségre adandó válaszom is nagyjából az előbbiben írtakhoz és a kérdező által kiírt kérdésre vonatkozik: "Manapság olyan felelőtlenül vállalnak gyereket, aztán 1-2 év múlva vége is, mert a szerelem lecseng 1-3 éven belül..."

Természetesen ettől függetlenül mélyen tisztelem az olyan embereket, akik vannak annyira céltudatosak, hogy az életük minden apró részletét megtervezve veszik az akadályokat, én ettől kicsit habókosabb vagyok, szívesebben improvizálok és soha nem megyek semmilyen probléma elébe.

Hát ezért szép az élet, a különbözőségek miatt.

2012. jan. 12. 14:46
 23/26 anonim ***** válasza:
100%

Na, most biztos lesz leszek pontozva, de nem érdekel.

Nálunk tényleg becsúszott a gyerek, nem tagadom. 9 hónapja voltunk együtt, én meg már évek óta tablettát szedtem. 1x nem volt pénzem kiváltani és ezt cikinek éreztem bevallani, így kockáztattam azon az alapon, hogy gyerekvállalás előtt ugye pár hónappal ajánlják abbahagyni a tabit. Na, nálam ez nem jött be, azonnal terhes lettem. Mivel akkor már 25 éves voltam, annyira nem volt egyértelmű, hogy tutira nem tarthatom meg. 3 hónapig non-stop agyaltam, osztottam-szoroztam és arra jutottam, hogy én bizony egyedül is megtartom. A párom is igent mondott, de azért elküldtem 1 hétre gondolkodni. Komolyan semmit nem vártam tőle, tudtam, hogy az én hülyeségem az egész és kész voltam 100%-ig egyedül vállalni a felelősséget. A párom 2 nap után már az ajtó előtt toporgott, hogy de ő is akarja, ne zárjam már ki :)

Viszont, az esküvő nálam nem téma. Annyira irtózom a gondolattól, hogy az valami hihetetlen! Tavaly 2 igazi nagy lagzin is voltam és a hideg is kiráz tőle! Persze nagyon szépek és meghatóak voltak, bevallom meg is könnyeztem néhány pillanatot, de szégyen ide vagy oda, nem nekem való. Tudom, egy nőnek ciki ilyet mondani, de én nem akarok esküvői ruhában száz-kétszáz ember előtt feszíteni és egyfolytában mosolyogni, meg táncolni.

Meg a másik fele, hogy iszonyúan sajnálnék szinte idegenekre, távoli rokonokra egy csomó pénzt költeni. Nálunk sajnos vissza sem jönne, mert iszonyú csóró családunk van, 1-2 kivételtől eltekintve mindenki a napi megélhetésért küszködik.

Azt esetleg el tudnám képzelni, hogy 4 év múlva, amikor lejár a hitelünk, szépen besétálunk majd kettesben az anyakönyvvezetőhöz és összeházasodunk, majd a lagzira szánt összegből lelépünk 2 hétre Bora-Borára és én fűszoknyában fogok koktélozni a tengerparton a kunyhónk előtt :))))

Ja és 7 éve vagyunk együtt, 5 éves a nagyobbik és 2 éves a kisebbik fiúnk.

2012. jan. 13. 14:32
 24/26 anonim ***** válasza:
15%

szerintem is csökken a férfiak házasodási kedve és attól teszi függővé hogy van-e gyerek. Csak a cégünkön belül 3 ilyen megesett nő állt nagy pocakkal oltár elé. Én vidéki vagyok, nekem ez a mai napig ciki, mi felelősségteljesen védekeztünk esküvő előttig, aztán jött a baba, de ha becsúszott volna, biztos hogy vagy rögtön megejtjük az esküvőt, vagy megvárjuk míg leadom a bébihájat. Ettől függetlenül legtöbbször nem a papír tartja össze a családokat hanem a kölcsönös elköteleződés. Mindhárom fenti nő házas még.

Meg arra is gondoltam h esküvővel (még szülés előtt) rögtön az apa nevére kerül majd a gyerek, egy macerával kevesebb, ezért lépnek pocakkal frigyre.

2012. márc. 5. 12:35
 25/26 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk eléggé furcsán jött össze a dolog.

Decemberben megkérte a férjem a kezemet. Nyáron nekiálltunk megszervezni az esküvőt, jövő nyárra. Kicsi esküvőt terveztünk, maximum 50 főst. Nagy családunk van és eléggé szétszórt, a világ minden táján. Ezért kellett egy évvel korábban kitűzni az időpontot, hogy mindenki tudjon repülőjegyet foglalni, szabadságot kérni, stb. Következő decemberben teherbe estem, gyógyszer mellett (gyógyszerváltásom volt) és megtartottuk. Hét hónapos terhesen álltam az oltár elé, ráadásul sokan mégsem tudtak eljönni: a nővérem tüszős mandulagyulladást kapott, angliában maradt. A keresztanyámék gépe nem indult, Floridában maradtak, a nagyapámnak előtte két nappal szívműtétje volt. 30 fős esküvő lett végül.

2012. márc. 5. 12:59
 26/26 anonim ***** válasza:

Teljesen egyet értek veled, kedves kérdező, DE:

a dolog azért nem ennyire egyszerű. A párommal így tervezzük a dolgokat, hogy először házasság, majd építkezés, végül gyerek. Ez így szép és jó, csakhogy ennek megvalósításához bizony pénz kell. Fontosnak tartjuk, hogy viszonylag fiatalon vállaljunk gyereket, de egyszerűen kivitelezhetetlen. Vagy az lesz, hogy összeházasodunk, és anyáékhoz szülök gyereket, vagy pedig veszünk valami lakást, de akkor meg nem lesz pénz lagzira. Nehéz dolog ez, bár ne kéne megdögölni a munkában, hogy az ember felépítse az életét. Persze tudom, hogy vannak, akiket ha van pénz, ha nincs nem érdekel, hogy mikor jön a baba.

2012. márc. 5. 14:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!