Idős házaspár esetén miként örökölnek a férj testvérének gyerekei, ha a házaspárnak nincs saját gyermeke?
Sajnos meg kell cáfolnom az előző hozzászólót: házastársak egymás után nem örökölnek semmit, csak ha van ide vonatkozó végrendelet.
Ha gyermek nélküli házas egyik tagja meghal, akkor a közös vagyon 50%-a (vegyünk egy ingatlant, többnyire ez van) az örökösé (végrendelet híján). Ha nincs gyermek, akkor "visszafelé" indul az öröklési lánc, vagyis örökölne az elhunyt szülője. Mivel az sem él, akkor nézik azt, hogy ki lenne az elhunyt szülő örököse. Itt jön a képbe a gyermeke, aki nem más mint az elején elhunyt idős házaspár elhunyt tagjának testvére. Ha az sem él, akkor annyak a gyermeke örököl. Tudom, hogy bonyolult, próbáltam jól megfogalmazni.
Onnan tudom, hogy így megy, mert közjegyző magyarázta el, ugyanis egyszer apám elhunyt nagybátyja miatt hívtak örökösödési eljárásra én meg nem értettem, hogy mi közöm az egészhez.
A házastárs tehát nem örököl elhunyt házastársa után, de ingatlan esetében haszonélvezeti joga lesz elhunyt házastársa ingatlanrésze felett saját halála napjáig. Ami viszont erősebb, mint a tulajdonjog, a tulajdonos ugyanis a haszonélvező tudta és beleegyezése nélkül nem tudja pl. a lakást értékesíteni, de még használni sem.
Eltartási szerződés: nem szükséges a leendő örökösök hozzájárulása. Az egy dolog, hogy majdan ők örökölnének, de addig míg él a tulajdonos, semmi közük hozzá. Ilyen alapon el is adhatja, ajándékozhatja életében. az ő szabad döntése az, hogy eltartási szerődést köt-e. (Arra viszont számolj - mondjuk attól függ, milyen a rokonság - hogy a szemed kikaparják érte, mert nem azt nézik, hogy te gondozod, ellátod, stb... hanem azt, hogy lenyúlod a majdani örökségüket.)
Remélem segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!