Hol jobb élni két gyermekkel? Melyiket válasszuk? Kinek melyik jött be?
Kertesház egyértelműen :)
Mi is laktunk panelban, hál'istennek már az emlékét is kitöröltem!
A gyereknek is jobb egy otthoni kis homokozó meg hinta, mint amit az összes utcagyerek használ, odavécéznek a kóbor macskák, stb stb.
Szerintem kertes házban. A gyerekek is sokkal egészségesebbek lesznek, ha megteheted, hogy jó időben akár egész nap kinn játsszanak a kertben, ne csak azt az egy órát töltsék a játszón, amíg te is ráérsz figyelni rájuk (és közben halálra unod magad).
Az udvart meg lehet csinálni úgy is, hogy ne legyen vele sok munka. Egy barátnőmnél van az, hogy az egész udvart egy szintba hozták, füvesítették, heti egyszer félóra lenyírni. A játszón ennek a többszörösét töltenéd. Mondjuk ha gyerekeid vannak, akkor lehet, hogy rákapsz a kertészkedésre, milliószor egészségesebb ugyanis az otthon, bio módszerekkel termesztett zöldség, gyümölcs. Egy hátránya, amit most magamon tapasztalok, hogy ha rászoksz, utána undorítónak találod a nagyüzemit.
Egy szempont: a kertesben kimehetnek EGYEDÜL játszani, az emeletesben Te kell pesztráld őket a játszin. Nagyon nem mindegy. Kertesben, miközben Te főzöl, kiengeded őket a kertbe, ablakból látod-hallod, hogy megvannak, ők meg jól kimozogják magukat. A gyerekeknek ÓRÁSI a mozgásigénye, nehéz kielégíteni.
Kutya-macska külön boldogság nekik a kertben.
+ lehet velük ültetni virágot, metszeni fát, anni a friss gyümölcsből, eltenni lekváért -- ebben nagyon sokat megtaulnak, és nagy élmény.
Laktunk mindkettőben. Leírom az én tapasztalataimat, de szerintem ez emberfüggő, mindkettő lehet jó és rossz is, a benne lakók személyiségétől, terveitől, aktivitásától függően.
Panel előnyei:
- közel volt a belváros, kevesebb utazás
- kisebb volt, könnyebb volt takarítani
- többet voltunk együtt, mert kint nem volt dolgunk
- kisebb rezsi
Panel hátrányai:
- lakóközösség, mindig volt valami nyűgje valakinek, lakógyűlések szinte állandóan veszekedésbe torkolltak (mi nem veszekedtünk, de sok idő elment mások meghallgatásával); bármilyen fejlesztésnél szavazások, vétók stb.
- panelzajok
- közös költség
- nem sok mindent lehetett a szobában csinálni jó időben
- nyáron dögmeleg volt bent
- kis tér, nehéz volt helyet találni a cuccainknak (pedig akkor még nem is volt gyerek, akinek rengeteg holmija van)
Ház előnyei:
- kint szabad tér, napozáshoz, játékhoz, kerti partihoz
- nagyobb magánélet a szomszédok szempontjából, mégis jó viszony
- csak a saját nyűgjeinkért vagyunk felelősek, rajtunk múlik, mit hogyan akarunk megoldani
- bent is nagyobb a tér, nekem ez olyan felszabadító érzés, minden cuccunk elfér normálisan
- nyáron hűvösebb, mint a panel
- nincs közös költség
Ház hátrányai:
- kerti munkák sok időt elvisznek
- a férjem tavasztól télig a szabadideje nagy részét kint tölti kerti munkával/garázsban bütyköléssel. (Ez neki persze pozitívum, de nekem hiányzik a panelos benti együtt töltött idő)
- nagyobb, több idő a takarítás
- magasabb rezsi (gáz, hulladék)
- állandó bűntudat, hogy gazos a virágoskertem
- nem mi építettük, elég sok hiba csak a beköltözés után derült ki (rosszul szigetelt nyílászárók, nem megfelelően lerakott hajópadló)
- patak megy a kert végében, nagyon sok a talajvíz
- itt barátságosabbak az emberek, pedig nagyvárosban van ez is, de valahogy mégis jobb a közösség (talán mert nincsenek viták, mint a panel közös ügyeinél)
- kicsit messzebb van a belváros, de jó városrész ez is, így ilyen szempontból semleges a dolog
Én laktam mindkettőben. Amíg kicsik a gyerekek, egyértelműen a kertes ház számukra a legjobb. A szülők számára nem biztos. Ha gondozott, szép házat és környezetet szeretnél, akkor örökké benne kell lenned, ez a meló és a gyerekek mellett eléggé macerás, sokszor tele volt vele a hócipőm. Viszont egy szomszéd sem köhögött a fülembe, az tuti.
Amikor nagyobbat lettek a gyerkőcök, gond lett a buli utáni haza mászkálás. Elment az utolsó busz, a taxi drága, állandóan fuvarozni kellett őket hazafelé. Vágytak a városi életre, így hát költöztünk.
Itt van egy csomó program, amire nyugodtan el lehet menni anélkül, hogy folyton azt nézném, elérem-e az utolsó buszt, vagy bezár-e az egyetlen bolt.
Szóval nem árt egy alapos mérlegelés a döntés előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!