Nektek kb mennyibe jön ki a havi rezsitek, és mennyibe a kajátok? Itt vagyunk hó végén, és megint nincs egy forintunk sem. Mindenki azt mondja, nem tudjuk beosztani a pénzt, szerintem meg nem veszünk semmi luxus cuccot. Nálatok hogy van ez?
Négy felnőtt, havi nyolcvan a ház rezsije, a nyaralóé kb ötezer. A benzin a két autóra ezen felül kb ötvenezer havonta.
Élelmiszerre is sokat költünk, nem szeretjük a tesco sajátmárkás holmikat, inkább márkás, jó minőségű élelmiszert veszek, jó minőségű tisztítószereket is. Élelmiszerre havonta kb 120 ezret költünk.
Mennyiből gazdálkodsz? Próbáld ki azt, hogy fizesd ki a rezsit, és a maradékot, amit élelmiszerre szánsz, tedd 31 borítékba. Az első nap egy borítékból vegyél ennivalót, a maradékot tedd a második borítékhoz. A második nap megmaradt pénzt tedd a harmadik borítékhoz. Szabály: soha ne nyúlj a következő napi borítékhoz, csak ha beleteszel pénzt :) sok sikert!
Albérlet rezsivel kb 50 ezer most a fütési szezonban!
Ezenkívül mindennap főzök és minden nap megpróbálok 1000-1200Ft-ból főzni 2 személyre.Így azt esszük délben és este is!A kajánk kettőnkre 25ezer!(csak a meleg ételre)
Hideg kaját nem sokat veszünk,inkább csak a párom reggelire.Igy a kaja és a rezsi (lakbérrel) egy hónapban kb.80ezer!!!
Ehhez hozzájön a benzin amit elkocsikázunk,és még hitel is van a kocsin ami (60-70ezer).Nem élünk nagy lábon,de elvagyunk hónap végén is!
A hónap végén üres a pénztárca szituáció ismerős.:) 2 felnőtt, egy kicsi gyerekre:
rezsi 40-60.000 között
diákhitel, telefonszámla, babakassza... 35.000.
Magyarul a Postán otthagyunk olyan 80-100.000. ftot.
Kajára és minden egyébre(utazás, bérletek, gyerek bölcsödei ellátása, tisztító és tisztálkodó szerek... ) kb 60-70.000. MIkor mennyi jut mindenre. Általában hónap elején én is jól bevásárolok, illetve az akciós termékeket vásárolom meg.(ami megéri, csak hosszú távon, pl több termék együtt olcsóbb, vagy ha olcsók az alapvető élelmiszerek, akkor azt is kartonnal veszek)
Most ugye ittvan még a karácsony is...
Én Ausztriában lakom, de leírom a költségeinket, csak összehasonlításképp. 2 főre:
Lakbér: 300 euró
Rezsi (fűtés, áram, internet) 80 euró
Kaja, tisztálkodószerek: 300 euró
Bérlet: 100 euró (kettőnknek)
És akkor ruhát, cipőt, könyvet, stb nem vettem
Vagyis összesen kb 800 euró, fejenként 400. De ebben csak a legszükségesebbek vannak.
Hónap végén 600 euróm marad, mindet félreteszem, mert egyrészt sokba került maga a kiköltözés, (még mindig mínuszban vagyok, bár csak két hónapot dolgoztam le) másrészt tanulni szeretnék az itteni egyetemen, és az sajnos sokba kerül, úgyhogy nagy erőkkel spórolok)
Szomorú, amit írtok. Én sem élek nagy lábon, de legalább a saját választásomból nem.
23/L
akkor en is hozom a kulfoldi peldat:
alberlet: 550 euro
rezsi: 200 euro
benzin: 80 euro
auto biztositas: 50 euro
egeszsegbiztositas: 40 euro
suli: 30 euro
bolcsi: 25 euro
hitel: 150 euro
kaja: 300 euro
Ez igy 1425 euro kiadas havonta, amire a parom keres 1500 euro nettot, en pedig kapok havi 172 euro csaladi potlekot. Gyes itt csak 6 honapig jar, dolgozni meg nem tudok, mert nemsokara jon a kovetkezo baba. Szules utan 5-6 honapig talan kapok meg extra 2-300 eurot havonta.
Nálunk olyan 60-70 ezer a rezsi. ha fűtünk akkor több, bár most áttértünk a fa tüzelésre így olcsóbb azért.
Kaja nálunk nagyon változó, ritkán van főzve én nem nagyon eszek, az élettársam is inkább szalámik, zsömle, stb. meg mindig rokonságból (én szüleim, ő szülei, nagyszülők) folyton annyit pakolnak, hogy nem lenne értelme minden nap főzni.
A mosószer és egyéb tiszttószereket meg inkább nagyobb kiszerelésben vesszük, így nem kell minden hónapban venni azt is. Én bérlettel járok (10ezer) az élettársam autóval (30ezer körül).
ruházkodni nem nagyon szoktunk, ha marad esetleg akciókkor bevásárolunk (pl tavasszal a leárazott téli cuccokat, ősszel a nyári ruhákat) Így lényegesen sokat spórolunk.
mi nem járunk szórakozni soha (persze ez sem normális) de mi lakásfelújításra szeretnénk majd spórolni. nem hinném hogy nagy lábon élünk. egyikünknek sincs álomfizetése, sőőőt! Ahol tudunk spórolunk, amit segítenek még néha a szülők azt is elfogadjuk. hiszen hatalmas segítség az is.van olyan hónap amikor tudunk egy keveset félre tenni, van hogy totál lenullázzuk magunkat.
Amúgy nevetségesen hangzik, de írtam hogy nem járunk szórakozni a pénz miatt! Viszont nemrég perselybe dobáljuk a 100 és 200ft-osokat. hihetetlen, hogy szépen összegyűlhet pár ezer forint.nem nagy pénz, de ha fél évbe 1* elég egy mozira esetleg akkor már megérte. Más esély nincs hogy kimozduljunk, vagyis van, de van fontossági sorrend.
Amúgy én folyamtosan írtam ebben az évben egy füzetbe hogy mennyi a bevételem, mennyi a kiadás ( a legkisebb csokit is vagy bármit) mennyit dobok a perselybe. és érdekes mert így rádöbbentem hogy eddig vettem felesleges dolgokat, szerintem így már sokkal jobban ki tudom alakítani hogy hogyan osszam be a pénzt. nem egysezrű, le kell dolgokról mondani, de remélem meglesz a látszata egyszer!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!