Szociopata lenne?

Figyelt kérdés

Egy középiskolai tanár vagyok. A történet egy volt diákomról szól, aki úgy tűnik csúnyán kihasznált minket.

Az illető kiemelkedett a diáktársai közül, szinte minden tekintetben. Jó kapcsolatot ápolt, nem csak velem, de több kollégámmal is, talán már bizalmi kapcsolatnak is mondható.

Éveken keresztül kedves és aranyos volt, de az utolsó hónapokban nagyon megváltozott. Szinte kifordult magából, úgy beszélt mintha az egész itt töltött idő csak egy játék, vagy teszt lett volna számára, amit ő nyert. Amikor kérdőre vontam egy felháborító megjegyzése, vagy viselkedése után, csak a képembe röhögött, válaszra sem méltatott.

Ha véletlenül találkozunk valahol, úgy tesz, mint észre sem venne, vagy csuklyát húz a fejére, esetleg bíbelődik valamivel, csak ne kelljen szóba állnia velem.

Hónapok óta nagyon bánt ez a dolog. Volt már hasonló "szakmai kudarcban" részetek? A történtek után egyetlen diákomban sem tudok megbízni.

2011. nov. 26. 19:25
1 2
 1/13 bánomisén ***** válasza:
100%

Nem biztos, hogy ez a te szakmai kudarcod. Lehet, hogy a srác (fiú az illető?) élete változott meg hirtelen és radikálisan. Drogozni kezdett, vagy valami ilyesmi.

És miatta ne büntesd azzal a többi diákodat, hogy nem bízol meg bennük, nem mindenki ilyen ám... :-)

2011. nov. 26. 19:30
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Lesz még ilyen, de lesz ennek az ellentettje is. Fel a fejjel! Akiken segítesz, annak örülj, akin meg nem tudsz, azzal ne foglalkozz!
2011. nov. 26. 19:53
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
A negatív dolgokból is tanulhatunk, de nem azt, hogy többet nem segítünk.
2011. nov. 26. 19:54
 4/13 anonim ***** válasza:
Akkor nem leplezte volna le magát.
2011. nov. 26. 20:18
 5/13 A kérdező kommentje:
Tudom, csak olyan nagy csalódás. Nagyon szerettem, megbíztam benne és olyan büszke voltam rá, mégis ezt csinálta.
2011. nov. 26. 20:19
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

1. A diákjaiddal sose alakíts ki bizalmi kapcsolatot. Ezt egy szintén tanár(nő) mondja neked.

2. A történtek nem a te hibád. A gyerek tényleg játszott...és tényleg nyert. Biztos van benne valami deviáns, ha tényleg így viselkedik, de semmiképp ne okold magad emiatt. Levontad a következtetést, tanultál a hibádból és kész. Máskor majd máshogy viselkedsz.

24/n

2011. nov. 26. 20:55
 7/13 anonim ***** válasza:

miből gondoljátok hogy játszott??

szerintem egy iskolától független, magánéleti probléma változtatta meg.

2011. nov. 26. 21:52
 8/13 anonim ***** válasza:
de mégis mit játszott? és miben nyert? valaki magyarázza el légyszi!
2011. nov. 26. 22:51
 9/13 anonim ***** válasza:

10.55-ös

Ha a tanár nem alakít ki bizalmi kapcsolatot a diákjaival, akkor azok sem fognak benne megbízni! Nem azt mondom, hogy a tanár menjen el sörözni, meg bulizni a diákjaival, de éreztesse, hogy neki sok mindent elmondhatnak neki és viszont! Szerintem!

2011. dec. 10. 14:39
 10/13 anonim ***** válasza:
Hát..nem tudom. Nagyon nehéz ennyi információ alapján véleményt alkotni. Középiskolásról, tehát még serdülőről van szó, aki még kiforratlan sérülékeny. Bizalmi kapcsolatban volt veled, a tanárával: ez azt jelenti hogy becsült. Biztos vagyok abban, hogy te, tanárként, igyekeztél gerinces, empatikus embereket nevelni a tanítványaidból. Nyilván nem arra bíztattad őket, hogy hamis értékrendet valljanak, csaljanak, tapossanak, menjenek el a földön fekvők mellett, merthogy: "ember embernek farkasa". Humánus értékrendet és viselkedésmintát kaphatott - aztán egyszer csak (talán..) szembekerült valamivel, ami - a korszellemre alapozott megítélés szerint - "sikertörténet" volt. Talán látott valakit ez a srác(?), akiből úgy lett "győztes":(, hogy nem tartotta be a "társadalmi KRESZ"-t, sőt: mindenkit legázolt, aki az útjába került. Ez pedig (esetleg) úgy hatott rá, mint egy igencsak durva, de hatásos..reveláció. Esetleg (de csak találgatok, mondom!) a látottak alapján (még alakuló nagykamaszként) úgy határozott, hogy ezek után - mivelhogy "megéri" - érzéketlen lesz ő is..kíméletlen. Ha pedig így van, tudat alatt vadul gyűlöl is téged, mert épp az ellenkezőjére kívántad nevelni. Lehet így - lehet másként. Ezek csak feltételezések..de nem a te kudarcod ő.
2011. dec. 10. 15:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!