Édesanyám nyílt titok-jellegű viszonya, melyet édesapám háta mögött folytat, felemészt engem és a húgomat. Mit lehet/kell tenni?
Lassan egy éve annak, hogy rájöttem: anya megcsalja apát. Állandó telefonálgatások, gyakori "elmegyekideodavagymegsemondomhogyhovádemegyek" típusú eltünedezések, míg apa melóban. Mindent előttem, és a 12 éves testvérem előtt művel. Halálos nyugalommal enyeleg a telefonjába órákhosszat, naponta többször, ha alkalma nyílik rá, és aztán képes a szemünkbe nézni. Egyéb esetekben nem tűri a tiszteletlenséget, de ilyenkor nincs egy szava még ahhoz sem, ha becsapom előtte az ajtót. Már borult a bili. Kétszer is. Elsőre leültünk mind a négyen megbeszélni, kinek min kellene változtatnia, a fő pont természetesen az volt, hogy anya feladja a "kapcsolatát". Megegyeztünk. Ennek ellenére minden folytatódott tovább a szemünk előtt. Újra kiderült, ami sokkal nagyobb belhéhoz vezetett; verekedés, tányér-, virágcserép-, ezaz-dobálás, a megegyezés: válás. Anya, miután lenyugodott, aznap folyton apa nyomában volt, rengeteget beszélgettek, és újra békét kötöttek. Ennek 3-4 hónapja, azóta is tart a viszony. Szüleim kapcsolatáról fontos tudni, hogy 19 éve házasok, és aki látja őket, biztos vagyok benne, hogy irigykedik. Nemcsak kifelé mutatják a boldog házasság képét, otthon is ezt tükrözi a viselkedésük. Folyamatosan együtt vannak, segítenek egymásnak minden házimunkában, nem hiányoznak a kedves szavak, becézések, a hangnem is tökéletes, nincsenek egymástól elhidegülve, röpködnek a csókok, és minden este összebújva tévéznek a nappaliban. Évente 2-3 alkalommal eltöltenek kettesben egy-egy hétvégét valahol, ahol igazán kikapcsolódhatnak. Én nem látok problémákat, jó anyagi körülmények között élünk. Ami néha szóba kerül, az az, hogy apu műszakol, és emellett vállalkozik is. (Ehhez hozzátenném, hogy ezzel szemben anyu mégcsak nemis a 8-tól 4-ig munkaidőben dolgozik, hanem mivel tanárnő, általában a teljes délutánja szabad, és ugye a tanítási szünetek...) Hogy mi a problémája, ami miatt félremegy, egyik kiborulás alkalmával sem derült ki. Próbálgatja a nőiességét? Biztosítani akarja magát afelől, hogy nem csak édesapám tekinti valódi nőnek? A szabadidejét akarja valamivel elütni?
A férfit látásból ismerem. Tudom, hogy van egy szép felesége, és három fia, hozzánk hasonlóan egy kellemes családi házban élnek - látszólag mintacsalád. Már túlléptem azon, hogy elsősorban az okok érdekeljenek, tenni akarok valamit. Beleőrülök a tehetetlenségbe, hogy néznem kell, ahogy telefonál, ahogy elmegy, hol délután, hol este... Nem akarom számonkérni, erre neveltek, a gyereknek nincs beleszólása, hogy a szülő mikorholmiértmit csinál. Beleszólása nincs, de tönkremegy. Nem érzem igazi anyának, ő pedig mintha nem érezne a lányának, nincsenek anya-lánya beszélgetéseink. Engem sok más dolog leköt, most érettségiztem, ha tehetem, a barátommal vagyok, és mint említettem, a fennmaradó időt, amit a család együtt tölt, idilli légkör jellemzi. Ezért nem foglalkoztat folyamatosan az ügy. Az viszont aggaszt, hogy egyetemre készülök, messze innen, elköltözöm, és félek itthagyni így ezt az egészet. Ha elmegyek, kiszakadok ebből a légkörből, elkezdem élni a saját életem, még kevésbé fog érinteni az egész, ez kicsit megnyugtat, de a testvérem miatt aggódom. Nem viselkedik durván, de valójában megveti anyut, és megváltoztathatatlan, szinte természetes állapotként kezdi felfogni ezt az egészet. Nem hisz benne, hogy anya valamikor is felszámolja ezt a viszonyt. Ezt ő maga mondta.
Hogy teheti ezt velünk? Hogyan ébreszthetném fel benne az anyát? Nem lehet, hogy egy férfi miatt képes kikészíteni a két gyermekét, és kockáztatni a házasságát, amiben nincs jelen egy sem a klasszikus, nagy problémák közül. Lehet, hogy csak arra van szüksége, hogy valaki felnyissa a szemét, de nem tudom, hogyan csináljam. Beszélni nem tudok vele erről, mert elfog a sírás, és mindenek felé kerül a fájdalom, nem tudok gondolkozni, érveket felsorakoztatni, semmit. Talán le kellene írnom, annak sokkal nagyobb hatása lehetne, ha összeszedett, összefüggő gondolatokat olvasna mindezekkel kapcsolatosan.
Kérlek titeket, segítsetek! Nem tudom, mit tegyek.
Szia,
én úgy látom, hogy okos lány vagy te. :)
És az, hogy ettől tartasz, még jó is lehet valamire: arra, hogy elrettentsen tőle. Mert pontosan tudod, hogy milyen fájdalmat okoznál a párodnak, a gyerekeidnek. Szerintem sem rossz ötlet édesapáddal elbeszélgetni. De a legfontosabb feladatodnak azt tekintsd, hogy a testvéreddel törődj sokat.
(21.01-es voltam)
Inkább a tesóddal beszélj sokat, nem feltétlen erről a témáról, hanem amiatt, hogy érezze, hogy áll mellette valaki, akiben bízhat. És hogy ne úgy nőjön fel, hogy ez legyen számára az "ideális" családmodell, mert még nagyon kicsi a húgod, és nagyon befolyásolható, még ha ő nem is ezt gondolja magáról.
Éreztesd vele, hogy ha te el is költözöl, de bármiben számíthat rád, te mindig szeretni fogod és segítesz neki, ahogy tudsz.
Simán el tudom képzelni, hogy ő a középiskolát valami messzi városban választja majd, hogy távol legyen a szülőktől és te már akkor nem leszel ott neki, de ha egyedül lesz akkor még sebezhetőbb lesz. A legjobb lenne, ha abban a városban találna sulit, ahova majd te jársz egyetemre.
Sajnálom a helyzetedet, a szülőkkel sajna nem tudsz mit tenni, ők döntenek az életükről, de a húgodnak még tudsz segíteni.
Kitartás. :)
huh
hát max. megkérni tudod, hogy ne előttetek csinálja ezt, mert borzasztóan bánt és zavar titeket. és legyen tekintettel legalább a saját gyerekeire. sajnos ennél többet nem tudsz tenni.
apukád mit szól ehhez? vele nem lehet beszélni? esetleg "drasztikusabb" megoldásként beszélj anyukád pasijával, hogy szóljon neki ő.
próbáld meg ne felhúzni magad rajta, amúgy nagyon undorító amit művel, ráadásul a gyerekei szeme láttára, pláne, hogy tanárnő.
végső megoldásként fordulj szakemberhez, akivel tudsz beszélni erről, és könnyebben fel tudod dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!