Miért kell leszólni azokat, akik szerint nem helyes, ha a szülők albérlőt csinálnak a dolgozó, fiatal (! ) gyerekükből?
már nem olvasom végig, mert már a csapból is ez a téma folyik. Nem unjátok még már bocsi !
Egyébként meg épp úgy tűnik a kérdező akarja leszólni azokat akik egyet értenek az anyagi beszállással a gyerek részéről - csak épp neki nem tetsző válaszokat kap.
Szóval feltetted ugyanazt a kérdést de miért is ?
Hogy mégjobban felhúzzanak ?
A szüleim voltak olyan anyagi helyzetbe, hogy támogathassanak, illetve szinte kötelező jelleggel felsőoktatásba küldtek. Mondták, hogy diplomáig az a munkám, hogy tanuljak, utána lehet tényleges munkát keresni. Cserébe eltartanak.
Viszont pont azért, hogy valami pénzbeosztást tanuljak, úgy oldották meg, hogy kifizették az albérletet, ezen felül adtak egy olyan összeget, amiből kijött a kaja, tisztítószerek, jegyzetek, esetleges ruha, stb. Ezt én osztottam be.
Amikor ott akartam hagyni az egyetemet (rájöttem, hogy elhibázott volt a szakválasztás, másikra akartam menni), akkor apám megfenyegetett, hogy hazaköltöztet, szállás-kaja biztosítva, egyébként meg megyek a helyi papírgyárba szalagmelót csinálni.
Végül belementek a szakváltásba, akkor nyugodtak meg, amikor látták, hogy nem a diploma elől futok, csak a szak nem fekszik. Viszont amikor beszereztem egy kutyát, akkor nem emeltek az apanázson. A kutya ellátását óraadásból fedeztem, vagy a saját kajám csökkentésével. Oltások, felszrelések, konzervek, tápok - ezeket én gazdálkodtam ki.
Szerintem jól csinálták, mert most is odafigyelek a pénz beosztására és nem nullázom le magam, teszek félre pénzt a fizetésből.
Természetesen tudom, hogy nem minden család engedheti ezt meg magának.
Sőt, egy ismerős családnak a gimiben végzős fia önként vállal fotós/videós munkákat (ilyen pályára is készül), pedig az apja bankár és óvatos becsléssel is havi milliós bevételük van. De a srác mondta, hogy köszöni, szállásra-kajára igényt tart, de pl a barátnőjére már saját keresetből költ, kocsit is így vett magának. Ruházkodást meg hol saját pénzből oldja meg, hol kap ajándékba a szülőktől.
Illetve az elég drága multimédiás berendezéseit is úgy vette meg, hogy a szülők egyfajta kamatmentes hitelt adtak neki, saját kérésére. Ő havi X összeget törleszt, eddig egyetlen hónapot csúszott csak, mert lemondták több munkáját és kevesebb bevétele lett a tervezettnél.
Ez nekem nagyon szimpatikus, hogy egyik irányba se mozdul el túlzottan a történet.
Én nem lakom otthon régóta ,de szoktam anyámat segíteni,bevásárlás,tankolás,stb igaz nem kérte sose.
Amúgy nem csoda hogy egyre kevesebb gyerek születik,egyre kevesebb ember költözik saját otthonba alapít saját családot,mert miből tartsák el a születendő gyerekeket miből tartsák el a saját családjukat,miből alapitson családot,ha folyton ki vannak fosztva és semmit se tudnak magukra a jövőjükre alapozni,nem csoada hogy alig van gyerek születés,mert el kell tartani a szülőket.
Nekem azt mondták, hogy a fizetésem felét (ebbe az a gáz, hogy a fizetésem jelen pillanatban iskola mellett 20-25 ezer forint aminek a fele 10-12) és tőlem is elvárják. Anyámmal sokszor összeveszünk ez miatt, mert "nem szállok be a közös kiadásokba". Az indok egyszerű, nem azért megyek éjszakánként suli mellett melózni, hogy beszálljak, az általuk felvett jelzáloghitelbe (amiből érdekes módon én személy szerint semmit nem láttam)főleg, hogy a jogosítványra félre spórolt 200ezremet is lenyúlták "vésztartalék" címen. Az internetet, és a telefonszámlát (meg egyéb luxuscikkeket, pl telefon, ruházat stb...) én állom, mert ez az én saram, de én sem vagyok hajlandó a fizetésem felét odaadni.
Üdv: egy 19 éves srác
Miért nem lehet megérteni, hogy a gyerekek felnőnek. Nem maradhatsz örökké anyuci pici fia/lánya. FElnősz, dolgozol, és igazából a te feladatod lenne már őket segíteni. De nem... sokan valamiféle pán péter szindrómában szenvednek és azt hiszik, hogy az a normális, ha 30-40 éves korukig eltartják őket a szüleik. Én szégyellném magam. Amint keresni kezdtem inkább úgy éreztem, hogy nekem kéne őket anyagilag segíteni. Attól mert az ő gyerekük vagy, attól nem maradhatsz örökké eltartott. Annyian elmondták: égeted otthon te is a villanyt, használod a gépet, fürdesz, eszel stb. Ezek pénzbe kerülnek, bár láthatóan te ezt nem érted. Én ezért kérnék pénzt: hogy megtanuld, hogy ezekért meg kell dolgozni. Olyan munkát kell végezniük, amit nem biztos, hogy szeretnek, ami nem biztos, hogy könnyű nekik és mégis csinálják. Már nem vagy gyerek, hogy ne értsd ezt meg. Inkább segíts nekik, és ha már te is dolgozol, akkor szállj be a költségek egy részébe, hogy érezzék, hogy nem rabszolgák és nem egy 12 éves gyerekük van, akit kötelességük eltartani. Hidd el, hogy ők is szívesebben fognak adni, ha nem várod el.
Egy barátnőm testvére 30 évesen otthon él, kidobták az egyetemről (2x), nincs munkája. De mindennap terrorizálja az idős anyját, durván bánik vele, és elvárja, hogy a seggét is kinyalják, miközben egész nap számítógépen játszik. Van egy primitív lotyója (bocsi, de nem tudok arra az igénytelen förtelemre mást mondani), akivel tudatosan összehoztak egy gyereket, mert ők megérdemlik, hogy az "igaz" szerelmüktől legyen közös gyerekük. Persze a nőt is, a pasit is a két (nagy)szülőpár tartja el, most már az unokát is. Szerencsétlenek.
Kedves előttem hozzászóló!
Kérlek ne általánosíts, nem mindenki akar otthon maradni 30-40 éves koráig, ahogy én sem. Nyár elején "kiszállok a családi fészekből" ugyanis leköltözök a barátnőmékhez. Igaz ott valóban be kell segíteni a kiadásokba, de ott szívesen meg is teszem. Ugyanis ott látom, hogy amit beadtam a családi költségekbe az valóban villany, gáz számlára fog elmenni illetve élelmiszerre. Míg itthon, egyszer adtam anyámnak 5000Ft-ot és ezt követő hétvégén "kiruccantak" és satu részegen jöttek haza. Én a fizetésemből a saját jövőmet akarom megkönnyebbíteni, és nem nekik akarok egy jó kis hétvégét.
Szóval nem mindig a dolgozó diák az önző, aki csak magára akar költeni. Mert igen is vannak családok, ahol más a helyzet, ezért nem lehet általánosítani, hogy aki nem ad bele a költségekbe az 40 éves koráig otthon akar élősködni.
- "Mi sem vagyunk extra gazdagok , a környékünkön mindenki hasonló anyagi körülmények között él a havi összbevétel nettó 600.000..."
Minket elhagyott apám lassan 8 éve, anyám egyedül maradt. 2 bátyám van, az egyik már kirepült és jól keres, a másik otthon él. Én kb fél éve költöztem el.
Anyukám 40 évnyi munkaviszony után is kb. 85 ezer forintot visz haza, a bátyám is ennyit keres, és oda is adja a felét anyumnak. Én mivel nem lakok otthon nem adok ennyit, de ha tehetem egy 10-15 ezerrel segítem anyumat, pedig a párommal lakunk albérletben és az sem 2 fillér. Anyukám lakása sajnos nem egy olcsó lakás, majdnem az egész fizetését elviszi a rezsi plusz a közös költség sajna, de nem tudjuk eladni apám miatt és olcsóbba költözni. Nálunk természetes, ha a gyerek már nem tanul és keres és otthon él akkor adjon a szüleinek pénzt. Persze akiknél bejön havi 600 ezer forint azoknak fogalma sincs milyen az, mikor azon gondolkodsz hogyan fizeted ki a számlákat és hogyan etetsz és öltöztetsz 1 vagy több gyereket egyedül. Azért mert ti jó anyagi körülmények között éltek, nem kell lenézni azokat akik nem így élnek. Egyébként hidd el mindenki magasról tojik a véleményetekre, mivel ahogy elnézem anyagi gondotok nincsen. Én inkább behúznám fülem-farkam és kussolnék, mert semmi alapod lenézni az ilyen embereket :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!