Mit mondhatnék ilyen helyzetben a barátnőmnek?
Szörnyű helyzetbe került, az utóbbi pár hónapban, teljesen depressziós lett.
Anyukája meghalt rákban. Hirtelen jött a betegség, 6 hét alatt el is vitte, pedig 50 éves volt. A családnak, és a barátnőmnek ideje se volt felkészülni, belegondolni ebben az egészbe, nagyon hirtelen érte őket az anyuka halála.
Alig telt el pár hét a temetés után, amikor az apukánál is rákot diagnosztizáltak.
Így rövid idő leforgása alatt nem csak a háztartás vezetése, de a család eltartása is ráhárult. Plusz a 85 éves nagyi gondozása, aki teljesen megőrült a lánya halála óta.
Szóval a barátnőmnek muszáj volt egy elég lélekölő, de jól jövedelmező munkát elvállalnia, aminek köszönhetően nincs egyáltalán magára ideje, hisz dolgozik, bevásárol, főz, ápolja az öregeket.. Segítsége nincs. Pszichológushoz jár, és antidepresszánsokat is szed, meg nyugtatókat, de a helyzet nem javul egy szemernyit se, és ezekkel a gyógyszerekkel lassan le kéne állnia.
Néha, amikor utazik, fel szokott hívni, hogy beszéljünk kicsit, de máskor nincs ideje. Olyankor ha anyukája szóba kerül, mindig elsírja magát, én meg hallgatok, kukán, egyszerűen nem tudok semmi értelmeset, vigasztalót mondani neki.
Mi a fenét lehet ilyenkor mondani?
23 évesek vagyunk
Jó barátnők vagyunk, de én szerencsére még soha nem vesztettem el senkimet, így bele se tudom képzelni magam a helyébe.
Sajnos nem tudok mellette lenni fizikailag, mert Svédországban tanulok tavaly óta, de lelkiekben szeretnék, ezért is lennék kíváncsi, mi vigasztalót lehet mondani ebben a helyzetben.
A gyógyszer egyáltalán nem megoldás. Nekem is meghalt apukám. Ott voltam vele végig, baromi nehéz.
Szerintem anyukája sem örülne, ha látná, hogy szenved a lánya. Miért akarja, hogy anyukája szomorú legyen??
És most ne magát sajnálja, ott van apukája akinek szüksége van rá!
A fenti javaslatokon túl én megpróbálnám rábeszélni a barátnőmet, hogy vegye fel a kapcsolatot a Magyar Hospice Alapítvánnyal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!