Felrobbanok, mit tudnék csinálni?
A férjem nagyon forszírozza, hogy költözzünk külföldre. Az ötlettel semmi gondom, egyetlen hátráltató tényező, hogy nem beszél angolul (én munkanyelvként használom). 2-3 éve próbálkozom, hogy ha már "háznál van" a nyelvtanár, akkor tanítom.
Annak ellenére, hogy amikor egyetemre járt, hihetetlen mennyiségű anyagot tudott megtanulni (tehát se nem hülye, se nem lusta, ha kényszer van - pl vizsgák). Azzal a felkiáltással hagyta abba, hogy inkább az angolra fordítja az energiáját.
Ezzel szemben kezd úgy csinálni, mintha nekem tenne szívességet a tanulással. Miközben a munkahelye év végén meg fog szűnni és ő is elég álláshirdetést átnyálazott már, hogy tudja, hogy nyelvtudás nélkül labdába se rúghat a szakmájában. Külföldön meg semmilyen munkakörben.
Mint egy gyerek (pedig 40 éves), kéri, hogy játékos feladatot adjak, elmismásolja a "házit" (megtanulni ugye nem tudom helyette).
Az egyetemi vizsgákon ugye nem volt ilyenekre lehetősége, ott hozzávágták a könyvet, ha nem tudta, senkit nem érdekelt a miért, kivágták a vizsgáról. Ott nem is volt kifogás és sikerült is neki mind, pedig jogról van szó és nem kis mennyiségű/nehézségű anyagot kellett megtanulnia.
Esküszöm, már azon gondolkozom, hogy egyedül fogok kimenni és akkor talán motiváltabb lesz, hogy összekapja magát és tényleg tegyen bele energiát - mert társalgási szint nélkül nem tud utánam jönni.
Dühös vagyok, mert az általa erőltetett jövőképbe tipor így bele. Másrészt neki fontos, neki érdeke. 40 évesen pedig nem a kisgyerekeknek kifejlesztett pedagógia módszert kellene várni, hanem nekiülni és tanulni, feladatokat oldani meg, magolni, olvasgatni.
Én sem "beleszállt a fejembe" alapon tanultam meg, hanem sokéves tanulás van a mostani tudásom mögött.
Bocsánat az indulatos hangvételért, de most éppen nagyon felhúztam magam ezen.
Illetve nekem pár héten belül államvizsgám is lesz, ezért egyre kevesebb másra fordítható időm van, ha nem szeretnék tavasszal ismét államvizsgázni...
Ez is zavar, hogy néha úgy érzem, választanom kell, hogy őt gyámolítom, vagy a saját anyagomat tanulom, ami nekem is kínszenvedés, mert egy rakat adatot kell benyalnom (statisztikai adatok az elmúlt évekből, ezek összehasonlítása, nőtt, csökkent, hatásuk más gazdasági mutatókra...broáf...) és baromi nehezen koncentrálok rá alapból. De nekem meg ez a muszáj/saját érdekem kategória, egyébként nem lesz diplomám és a vizsgabizottságot se fogja érdekelni egy körülmény se, csak hogy tudom-e a válaszokat a kérdésekre.
Először is nyugodj meg. :)
Hasonló helyzetben voltam, azzal a jelentős különbséggel, hogy én nem vagyok nyelvtanár. Magasabb szinten beszéltem a nyelvet, mint a párom, mikor eldöntöttük, hogy kiköltözünk. Mindketten nyelviskolába iratkoztunk be tanulni. Párodnak is ezt javaslom, jobb, ha nem te, hanem idegen foglalkozik vele. Ennek ellenére rendszeresen együtt tanultam vele, ugyanis csak akkor tanult, ha elővettem a tankönyvet, segítettem a háziban. Volt, hogy én olvastam a szavakat hangosan (magyarul-angolul), ő meg mondta utánam engedelmesen 10x, 20x, 30x...amíg el nem aludt. Akkoriban forrt az agyam az idegességtől. Én mindennap órákat tanultam a meló mellett és neki is segítettem. Úgy éreztem, többet kellene tennie.
Azóta már kint élünk. Valóban lentről kezdtük...de tudod, mi a hihetetlen? A sors úgy hozza a dolgokat, ahogyan nem várod. Jóval kevesebb nyelvtudással ő már jobb helyen dolgozik, mint én. Egyszerűen nem kiszámítható az élet. :)
Szóval: első körben szerintem nyugi. Második körben komolyan beszélgess el vele, de ne veszekedj. Harmadik: irány a nyelvsuli, te meg a háziba-ebbe-abba besegítesz.
Sok szerencsét!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!