Hogy mutatkozik be az aki felvette a férje vezetéknevét?
Édesanyám úgy vette fel, hogy x-né yz, de a -nét nem hivatalos bemutatkozáskor mindig elhagyja.
Én lecseréltem a lánykori vezetéknevemet a férjemére, de ha a régi baráti társaságomban kerültem olyan helyzetbe, hogy be kellett mutatkoznom, sokáig a lánynevemet mondtam. Mesterkéltnek éreztem volna máshogy. Most már ilyenkor is a mostani nevemet mondom, hiszen nagyon megszoktam, ösztönösen ez jön már ki a számon. A barátnőm meg is jegyezte, milyen fura. :)
Szerintem állásintejún meg egyéb hivatalos helyeken mindenképp a teljes nevedet mondd, kötetlenebb körben pedig ahogy érzed.
Én a saját vezeték nevem után vettem fel a férjemét, kötőjellel. Szerencsére neki elég rövid neve van és még kifejezetten jól is hangzik az enyém után :) Olyannyira, hogy ő is gondolkodott, hogy ugyanígy felveszi :D
Szóval én hamar megszoktam, mert nem volt túl nagy változás.
Állásinterjún mindenképp mondd a teljes neved, ha hosszú, akkor is.
JObb, ha asszonynéven mutatkozol be, mert akkor - sajnos - a legtöbb helyen komolyabban vesznek.
Én nem veszem fel a párom nevét (csak ha ő is az enyémet, de azt nem akarja, mert hosszú, így abban maradtunk, hogy mindenki marad az, aki :) ) - de ha valamiért mégis elgondolkodnék rajta, hát ezért.
En konnyen megszoktam és az aláírásom is sokkal jobban tetszik. A saját vezetéknevemet nem használom. 1 éve vagyunk házasok!
(ugy mutatkozz be, ahogy a személyiben van)
Egy munkatársnőm férje is és ő is doktori fokozatuk megszerzése után "dr. X Y Z né dr." néven mutatkozik be, amiről azt a ragadványnevet kapta - cinizmussal -, hogy elől doktor hátul doktor.
Lényeg, hogy úgy látszik ez ma már nem ritkaság (van aki a bérmakeresztnevét is használja, ezt is megteheti)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!