A nőknek illetlen úgy köszönni hogy Jó napot? Bővebben lent.
Én is úgy tanultam az átkosban, hogy a hölgyeknek is Jó Napot-ot kell köszönni. Úgy lekaptak a tíz körmömről az idősebb hölgyek, hogy azt se tudtam, mi van, amiért így köszöntem nekik.
Szóval azóta csókolom, kezét csókolom, legalább a nyugdíjas generációnak.
A jó napot kivánok teljesen normális köszönés.
A csókolom kisgyerekekhez illik, felnött embernek (13-14 év felett) nevetséges.
A kezit csókolom néhány esetben elfogadható, de nem hétköznapi használatra.
Nagypapádat még arra nevelték, hogy a nőket csókolomozza. Mai napig az idősebb, 50-60 körüli urak így köszönnek nekem: a pékségben, a hentespultban stb. Engem nem szokott zavarni, sőt, van egyfajta bája, de ha egy huszonéves kezétcsókolomzna, arra rácsodálkoznék. Ma már a "jó napot kívánok" szerintem jobb választás, csak az idős néniknek jobb csókolomozni.
33/n
A Jó napot elég spórolós. Tegyük hozzá, hogy kívánok.
Ha nekem valaki csókolomot köszön, örülök neki. Középkorú nő vagyok. Számomra az udvariasság jön le.
Egy fiatalabb: huszonéves nő viszont lehet, hogy ezt még furcsállja, talán meg is sértődik.
Ha már dolgozol, és a mh-n tegeződik mindenki, akkor te is köszönhetsz úgy.
Nekem az a furcsa, ha bemegyek egy üzletbe, simán letegeznek. Úgy érzem, ez nem illendő nálunk.
Úgy vettem észre, hogy a nyugdíjas korúak (tehát legalább 35-40 évvel idősebbek nálam) kifejezetten jó néven veszik, ha "csókolommal" köszönök, mert ez a kor tisztelete is. 70 éveseket pedig már tényleg nehéz öregíteni, annyi idősen azért belátják, hogy valóban idősek - egyúttal ez tisztelgés a koruk előtt.
Nekem nálam kicsit idősebb férfiak szoktak néha kezicsókolommal köszönni, ezt én inkább a nemem iránti tiszteletnek értékelem. A "csókolom" az pedig kisgyerekektől szintél elfogadott, hiszen a 30 évemmel elég vén vagyok egy 10 éves szemében :)
Pl anyósomnak is csókolomot köszönök. Mivel nem ajánlotta fel a tegeződést se nekem, se a sógoromnak (aki már 20 éve él a lányával), levontam azt a következtetést, hogy konzervatívabb típus és jobban meg kell erősíteni a nemnek/kornak kijáró tiszteletet, hiszen ő kölyökként tekint rám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!