Hogyan tudnám meggyőzni édesanyámat, hogy nem vagyok intelligens?
Ennyi idősen én is azt gondoltam magamról, hogy soha nem lesz belőlem semmi. Aztán mégis lett :)
Ne gondold azt magadról, hogy te kevésbé vagy intelligens, mint a többiek, ez butaság. Az egész írásodból az jön le, hogy egy értelmes fiatal vagy. Én az egyetemen vagyok olyanokkal összezárva, akik fele ilyen értelmesen nem tudnák megfogalmazni a gondolataikat, ráadásul meg vannak róla győződve, hogy ők értelmesek, okosak, sőt, zseniálisak.
Egyébként megsúgom neked, hogy én soha életemben nem voltam kitűnő tanuló, és még csak nem is jártam "erős" gimnáziumba, mégis teljesen jól elboldogulok az életben, rendesen tanulok, meg minden, ami kell.
Nem kell any-ádat meggyőzni, mert eléggé fafejnek tűnik. Már megbocsáss. Ha tévedtem volna, elnézést kérek.
Az intelligencia valóban nem egyenlő a szorgalommal. A nagyon magas IQ-val rendelkező emberek egészen más személyiségűek, lelki alkatúak, mint egy síma színötös. Sokszor keverik össze a kettőt, de nem sok köze van egymáshoz. Sőt: a nagyon tehetséges emberek, a kiemelkedő IQ-val bíró emberek szinte soha nem színötösek. A teheségüknek megfelelő tárgyból nagyon kiemelkedőek, a többiből kissé, vagy alig, az is lehet, hogy egy-két más tárgyból, ami egyáltalán nem érdekli őket, a bukás szélén is lehetnek. Bizony!
A színötösség azt jelenti, hogy van egy átlagosnál kicsit jobb képesésg, mellette jó tanár és nagy szorgalom, nagy megfelelési kézség. Azt szokták mondani, hogy a az ált. iskolai-közlépiskolai jegyek mindig azt tükrözik, hogy milyen az adott tárgyból a tanár-diák viszony (a saját tehetség mellett, de még azt is tönkre tudja tenni egy rossz tanár).
Egyszerű a helyzet: mielőtt jelentkezni kell az adott suliba, mindig lehet iskolapszichológusi, ifj. pszichiáteri véleményt kérni. Egyszerűen elmégy egy iskolapszichológushoz vagy a területi/körzeti Ifjúsági Pszichiátriai Gondozóba és kérsz egy vizsgálatot. MAWI-teszt. Ez pl. a hivatlosan elfogadott mérőeszköz az intellgencia mérésére. 18 év alatt anyuka vagy apuka is kell mellé, tehát ehhez kell meggyőzni anyukát, hogy ide jöjjön el veled.
Szerintem pedig oda menj tanulni, ahova kedvet érzel, és ne törődj anyukáddal (sem)! Te élsz a magad bőrében, neked kell az adott foglalkozásban dolgoznod, és azt jó volna örömmel és boldogan végezned. Anyuka ne akarja megvalósítani a te életedben az ő elvetélt álmait!
Annak mindig az a vége, hogy a gyerek issza meg a levét.
Egy jó szakember ebben is, és az iskolaválasztásban is, meg az önbizalomépítésben is (mert azod tényleg nem sok van...)tud segíteni - HA TE is akarod. De ehhez mindig kellesz te magad is!
Ez nagyon hasznos volt, köszönöm szépen.
(Nem önbizalomhiányom van, hanem egészséges önképem..:D ez biztos.)
Kedves kérdező!
Te tőlünk várod. hogy feldícsérjünk? Én nem hiszem, hogy te kitűnő tanuló vagy, és azt csak úgy kiseggelted. Talán közepes lehetsz, de anyukád szeretné, ha mégis tanulnál. Igazam van?
Egyébként szerintem eléggé részletesen kivan dolgozva a történet. Ha hazugságot akarnék kiírni, akkor inkább valami polgárpukkasztó dolgot találnék ki, ahol a kérdés alatt minimum 40 válasz erejéig veszekednének az emberek, és szidnák a kérdezőt:D
"Gondolkozz Szása, GONDOLKOZZ!!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!