Milyen családi probléma kéne ahhoz, hogy helyre álljanak végre a dolgok?
Hosszú megfigyelés után rájöttem, hogy ha bármi apró probléma merül fel -mindenesetre megoldást kell találni, segíteni egymásnak- az segít. Az a helyzet, hogy a családunk elég szétesett, már egy jó pár éve.
Én vagyok 18 (l), van egy féltesóm (fiú, 10) és együtt élek anyuval és a mostohaapámmal (aki inkább barát, mint nevelőapa). Én csak 6 éve élek velük.
Anyu és a nevelőapám közt elég sok gond volt, nagyjából már 5 éve súlyok dolgok vannak/voltak, most épp 1 éve már úgy-ahogy rendben vannak a dolgok. Tényleg: durva viták, szétköltözés, szinte minden megvolt. Tehát mondhatni sok rosszon mentünk már át együtt.
Velem kapcsolatban viszont van egy elég nagy probléma: nagyon kevés ember (4) előtt tudok teljesen önmagam lenni. A családom előtt nem (anyuék, apuék, nagyszüleim). Ebből már eleve egy csomó probléma adódik.
De a tényleges gondok annyi, hogy nem tudjuk egymás előtt kimutatni az érzelmeinket, és a nyitottság hiányzik egymás előtt (én és anyuék közt). Sokszor megfordult már a fejemben, hogy ha történne valami tragédia.. az egész biztos segítene, és közelebb hozna minket.
Én szeretnék ezen változtatni. Nagyon aggaszt a dolog, állandó rossz érzettel tölt el.
Tehát, valami apróság.. bármi, amit meg kell oldani!
A segítségeteket előre is köszönöm!
ahoz nem kell tragédia hogy a családoddal jobb legyen a helyzet :) az elsö lépést mindig nehéz megtenni... de valakinek meg kell hogy tegye. és szerintem te lennél az akinek ezt kellene csinálni. nem mondom azt hogy egyböl személyes dolgokról beszélgess az anyukáddal.
baba léptekkel kell kezdeni :) pl ha együtt mentek valahova, mondd el neki mik történtek veled azon a héten vagy beszélj a barátaidról. hidd el nagyon jól fog esni az anyukádnak hogy próbálsz közeledni hozzá. és majd ö is elfogja neked mondani bánatát vagy lelkesedését.
egy anya lánya között nagyon fontos hogy meglegyen a bizalmasság. és ezt a családra is vonatkozik.
:) sok szerencsét :)
Ejha... nálunk szinte ugyanilyen helyzetek uralkodnak, épp most áruljuk a házunkat is ebből kifolyólag. Anyámék kb. 20 éve élnek együtt, de ez idő alatt _ túlzás nélkül állíthatom - egyszer sem voltam fültanúja, hogy bármilyen piti problémának pontot tettek volna a végére. Túl sok volt a tabu, mert túlságosan gyávák voltak bármit is emberi hangnemben megvitatni. Nos, mivel én is napi szinten részese voltam ezeknek a balhéknak, úgy éreztem, az idegrendszerem kezdi felmondani a szolgálatot, szóval nagyon nem sikerült egy idő után önmagamat adnom. Ekkor döntöttem el, hogy nem hagyom, hogy rajtam csapódjon le a szüleim sara, amit évek óta dobálnak oda-vissza. Én úgy tudtam függetlenedni tőlük legegyszerűbben, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodtam otthon, velük. Inkább a barátaim felszabadító társaságát kerestem, hosszú sétákat tettem, hogy megnyugodhassak és tudatosuljon bennem, ki is vagyok valójában. Így kezdtem lassacskán kívülállónak, és szabadnak érezni magam. Nem szabad félni attól, hogy az ember kimutassa az érzéseit. Ez nálam mindent megoldott.
Szerintem semmi szükség tragédiára (nem kell nekünk Mohács - a' la Ady Endre), elég, ha az ember lepergeti magáról a sok sz*rságot. Mellesleg nálunk történt már tragédia ilyenek miatt, éppen velem, de még csak romlott az amúgy is kátyúba csúszott helyzet. Csak találj magadra, és ne félj semmitől!
Nah már most, a probléma pont az, hogy egyáltalán nincs (már) bizalom köztünk. Nem érzem úgy, hogy megérdemlik. Nem kapok támogatást, megerősítést, semmit, amit úgy egy anyától kéne. Persze, valahol ezt biztos ő is így érzi, de azért mégiscsak... 18, 39... vajon melyikünknek kéne lépni? Mert pont ezért ő a felnőtt. De mindegy. Sose volt anyuval olyan jó a helyzet... Úgy érzem, sose szeretett. Alapvetően meg tök mások vagyunk, szóval ez is itt van.
Függetleníteni magam már sikerült. De ez sem a legjobb megoldás, csak nekem.
Bizalmi kérdésekben az a fő gond, hogy utána rá egy hétre általában mindent visszakapok.
A válaszokat köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!