Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nevet kell változtatni, ha a...

Nevet kell változtatni, ha a férj időközben dr. Lesz?

Figyelt kérdés

Sziasztok! A kérdésem az,hogy ha egy pár még az egyetemi évek alatt házasságot köt, és a feleség úgy veszi fel a férj nevét, hogy Kis Istvánné, de a férjből időközben Dr. Kis István lesz, akkor a feleségnek kötelező megváltoztatnia a nevét Dr. Kis Istvánnéra, mert így hivatalos? Vagy maradhat a régi név is? Mert úgy tudom, hogy a titulust kötelező hivatalos helyen használni, csak nem tudom, hogy ez a házastársra is érvényes-e és azért az a rengeteg hivatalos irat sem olcsó mulatság. Vagy ebben az esetben ingyenes?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2011. szept. 15. 21:53
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, kivétel nélkül mindenkit felpontoztam :)
2011. szept. 15. 22:23
 22/33 anonim ***** válasza:
100%

Barmilyen nevet viselhetsz, amilyet akarsz.:)

Ferj vezetknevét felhasznalva, vagy sem.

Ennek csak bizoynos névválasztasi szabalyok szabnak határt, pl. ha Krencsei Dóra vagy, akkor nem változtathatsz Kis Dórára.

De ha nagyon erdekel, menjd be az onkormanyzathoz az anyakonyvi hivatalba, és mindent elmondanak.

Igzolvanyatirasokkal egyutt kb. 60-80 E Ft-os buli egy nevvaltoztatas.

2011. szept. 15. 22:23
 23/33 anonim ***** válasza:
90%

Első vagyok. Elnézést, nem tudtam, hogy Magyarországon más a helyzet. Nálunk csakis akkor szerepel a dr. a név előtt ha saját maga érdemelte ki. És nincs -né-s változat. Szóval Nagy Mária férjhez megy Kiss Istvánhoz, utána lehet Kiss Mária, de dr. Kiss Mária csak akkor ha ő érte el ezt a fokozatot.

Elnézést mégegyszer ha valakit félretájékoztattam.

2011. szept. 15. 22:25
 24/33 A kérdező kommentje:
Igen, pont emiatt is gondoltam,hogy azért ez nem egy olcsó dolog és ha kötelező lenne, akkor ez kétszer kerülne ennyibe, egyszer amikor házasodsz, másodszor amikor a férjed megszerzi a titulust.
2011. szept. 15. 22:25
 25/33 anonim ***** válasza:
93%
22.19-es válaszolónak:mi a röhejes?!Ha Te férjhez mész-és történetesen van egy dr. titulusod-felveszed a férjed nevét,aki szintén dr. titulussal rendelkezik,akkor akár4 tetszik akár nem a nevedben két dr. jelző lesz.A legtöbb ember tudja,hogy a 2 között annyi a különbség,hogy az egyik nem Téged illet,ergo szerzett "rang"(ez az első dr.-i cím)
2011. szept. 15. 22:26
 26/33 A kérdező kommentje:

Utolsó! Úgy tudom ebben a formában ez nálunk is így működik. Szóval a vezetéknevem helyett nem viselhetem a férjem nevét és titulusát, de a nés formában már igen.

Semmi gond a félretájékoztatásért, a többiek kijavítottak :)

2011. szept. 15. 22:27
 27/33 anonim ***** válasza:
57%
Azert azt tudjad, hogy akinek van, sokszor direkt nem hasznalja a titulusokat, mert ha folfele logsz ki a sorbol, megtaposnak...éppen eleg bantasban volt resze az embernek dr-cim nelkul is, csak mert aki okos, annak a vilagkepe is mas, a viselkedese is mas, és a rosszindulat jobban megtalalja... tehat inkabb arra kell gyurnod, hogy ne tűnj ki...:) Meg egyebkent is nem erzi olyna kulonlegesnek, neki ez az jutott, neki ez az életforma termeszetes.
2011. szept. 15. 22:30
 28/33 ava87 ***** válasza:
88%
Nos, én többek közt ezért nem lettem -né :) Nem akartam doktorné lenni, hiszen nem én tanultam érte, nem az én érdemem, úgyhogy én a 'férjem vezetékneve + az én utónevem' formulát választottam, mindenféle jelölés nélkül.
2011. szept. 16. 01:47
 29/33 anonim ***** válasza:
100%

Fel lehet venni, de a dr. "helyéből" egyértelműen látszik, hogy a férjed a dr.

Gyógyszertárban voltam gyakorlaton, és ott a főnök volt Dr. Tóth József a felesége Dr. Kiss Ilona.

A főnök később doktorált ezért a felesége Tóth Józsefné Dr Kiss Ilona volt sokáig. Nem olyan régen lett Dr. Tóth Józsefné Dr. Kiss Ilona.

2011. szept. 16. 06:58
 30/33 anonim ***** válasza:
84%

Adva van Kis István és Nagy Piroska. Összeházasodnak, a nő felveszi a férje nevét, így:

Kis Istvánné. (Felvehetné még másik 5 módon is, de neki így tetszik).

Amikor a férj ledoktorál, akkor az iratait ki kell cserélni, ill. a személyi igazolványába belekerül, hogy "ettől a naptól fogva ...(dátum) a Dr. titulust jogusult a vezetékneve előtt használni": A dr. mint titulus innentől a vezetéknév RÉSZÉT képezi. Ha a jogszabály időközben változott, akkor sorry.

Ha a nő is ledoktorál, akkor a neve Dr. Kis Istvánné dr. lesz, ebből az egyik a férje doktorátusát jelzi (az első), a másik a sajátját. De ma már nagyon ritka az ilyen, mert aki doktor lesz nőként, az esetek igen nagy százalékában megtartja a saját nevét.

A férjemnek van olyan munkatársa (a nő olasz, de a törvények németek), aki fogorvosként dr. XW-B (ebből a B a férje vezetékneve), és mivel kutató is más diplomával, amelyből kisdoktorit (PhD) szerzett, ezért hivatalosan dr.dr. XW-B. Itt a férjezett nők sokszor veszik fel kötőjellel a férjük nevét a saját csládnevük mellett, ill. a sajátjuk helyett a férjükét. Így egyszerűbb.

Pl. Kis István és Nagy Piroska esetében:

Kis István ledoktorál, így lesz belőle Dr. Kis István, Nagy Piroska a ház.skötéskor Kis Piroska nevet vett fel, akkor ő csak Kis Piroska dr-né lehet, mert minden más arra utalna, hogy ő a doktor, nem a férj. Ha ő is ledoktorál, akkor Dr. Kis Piroska dr-né lehet...van ezer változat.

Az "anyja neve" azonosoításként csak Magyarországon dívik. Nagyon boldog leszek azon a napon, amikor végleg eltörlik mindenünnen, mert nekem az anyám nagyon durva ember volt. Hiába hal meg, nekem holtomig cipelnem kell minden iratomban Magyraországon azt, hogy ki volt az anyám, pedig az ember nevet sem érdemelte meg - én pedig azt nem érdemlem meg, hogy holtomig kelljen rá emlékeznem.

2011. szept. 16. 09:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!