Nevet kell változtatni, ha a férj időközben dr. Lesz?
Sziasztok! A kérdésem az,hogy ha egy pár még az egyetemi évek alatt házasságot köt, és a feleség úgy veszi fel a férj nevét, hogy Kis Istvánné, de a férjből időközben Dr. Kis István lesz, akkor a feleségnek kötelező megváltoztatnia a nevét Dr. Kis Istvánnéra, mert így hivatalos? Vagy maradhat a régi név is? Mert úgy tudom, hogy a titulust kötelező hivatalos helyen használni, csak nem tudom, hogy ez a házastársra is érvényes-e és azért az a rengeteg hivatalos irat sem olcsó mulatság. Vagy ebben az esetben ingyenes?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Szia
igen, kötelező.
Mivel a férj már nem Kis István, értelemszerűen a feleség sem lehet Kis Istvánné.
Ha a feleség szerezne doktori diplomát, lehetne KIs Istvánné dr. NAgy Mária.
Ugyanúgy ha pl: az anya neve megváltozik, az összes személyi iratot ki kell cserélni, mert az anya neve már más. Tehát ha az anya Katalin helyett Erzsébet lesz cserélni kell. Vagy az anya valamilyen oknál fogva megváltoztatja a nevét (nem a férjezettet)Varga helyett Szabó, a gyerekei, akárhány évesek is minden iratukat ki kell cseréljék.
Viszont ha csak Te doktorálsz le, a férjed nem, akkor csak simán:
Kis Istvánné dr (végén a doktor ha a Tiéd, elején ha az Övé, elöl-hátul , ha mindketten)
(A névválasztásokat tovább bonyolítja a doktori cím, illetve hogy azt a férj, illetve a feleség – avagy mindketten – szerezték meg. A Dr. Szedlacsek Edömérné azt jelenti, hogy a férj a doktor, a Szedlacsek Edömérné dr. pedig azt, hogy az asszony.)
Hát, a Prof. és habil. gondolom nem kötelezően viselendők hivatalos iratokban,de úgy tudom, hogy a dr. igen. Persze lehet, hogy én tudom rosszul, bár nem hiszem, szerintem ezt tényleg muszáj viselni. Magánszemélyként nem kötelez rá senki,hogy így mutatkozz be, de személyi igazolványban így kell szerepelnie, de tényleg javítsatok ki, ha tévedek,mert nem igazán értek a neves dolgokhoz.
Viszont aki máshogyan közelítette meg a helyzetet annak köszönöm, ezek szerint nem kötelező,maximum a postás nem hiszi el, hogy jó helyen jár :D
Egyébként nem vagyok ebben a helyzetben, csak olvastam egy neves kérdést és eszembe jutott.
Még egy kérdésem van: Ha a férjemnek borzasztó ronda vezetékneve van, de szeretném viselni,akkor felvehetem úgy, hogy K. Nagy Anna, vagy csak Kis-Nagy Anna,Kis Anna, Kisné Anna, Kisné Nagy Anna stb. lehetek?
Nem hinném hogy kötelező lenne felvenni a férj új titulusát.
off: van egy ismerősöm, akit Dr. Xné Dr. Y Szilviának hívnak. röhej
na, egyre több hülyeség jön itt.
Egy személyt 3 adat azonosít a neve, a születési hely.ideje és az anyja neve. Igy egyedi. Igy jegyzik be az anyakonyvbe.
ha az anya megváltoztatja a nevét, akkor a gyerekeknek NEM kell megváltoztatni, mert az "anyja neve" az azonosítójuk, a megkülönbözetésük.
Tehát aki csak tippelget az inkább ne válaszoljon.
NEM KELL nevet változtatnod. A te anyakönyvezett neved Kis Istvánné. Nem azért mert ez a férjed neve, hanem mert ezt választottad mint nevet. HA elválsz akkor is maradhat ez a neved. Csak akkor változik meg, ha kéred. Pedig már nem a férjed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!