Apum tegnap meghalt. 6 éve nem találkoztam vele. Meddig kell feketét viselnünk?
Én elvből nem hordtam feketét anyám halála óta. S nem a hagyományok gyalázása végett, hanem azért, mert a családom képmutatása többek közt ebben nyílvánult meg. Tehát rajtam fekete csak a temetésen volt, de bizton merem állítani, hogy én gyászolom őt a leginkább lassacskán 3 éve. Nincs olyan nap, hogy ne gondolnék rá 1000x is!
Fogadd őszinte részvétemet!
Szerintem az ember nem a ruházatában hordja a gyászát. Az első napokban oké, de azt gondolom, akkor is elég a szürke ruka, pláne, ha nincs tiszta feketéd, csak,mondjuk, ujjatlan felső, abban gyászolni nevetséges is.
Sőt, engem személy szerint idegesít, ha feltűnő gyászban lévő emberek között kell lennem. (Kivéve persze a temetést). Senki másra nem tartozik, nem kell idegeneknek is látni, mi történt veled. Aki közelebb áll a szívedhez, úgyis tudja, másokat nem kell ezzel zavarba hozni.
Ez ellentmond az illemtannak, csak személyes vélemény.
Én a nagyapám halálakor egyszerűen nem tudtam elképzelni magam feketében. Meg ugye akkor mindenki kérdezget, és nem volt lelkierőm százszor is elmondani a dolgot. Én úgy oldottam meg, hogy egy fekete szalagot tűztem a ruhámra. Masnira kötöttem, tehát nem is az a szabályos gyászszalag volt. Egy idő után már le tudtam tenni, feltűztem a szobámban a falvédőre. Addig ott volt, míg el nem költöztem onnan....
Van aki csak a temetésig hordja a feketét, van aki 6 hétig, van aki 1 évig. Anyukám mikor az ő apja meghalt, 1 évig csak feketében járt. Nekem az elég vacak volt.
a szokás 1 év gyász.
de annyira mindegy hogy miben jársz. az idösebbek ha betartják akkor 1 év.
Ha jól tudom, a fekete ruha hordása azt jelképezi hogy gyászolsz. Egyféle jelzés az emberek felé töled, hogy tapintatosabbak legyenek ebben az időszakban.Ha ugy érzed erre szükséged van, akkor tedd.Én is feketében jártam hetekig apám halála után.
Részvétem..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!