Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Közös vagyon? Házasságkötés...

Közös vagyon? Házasságkötés hitel futamidő alatt. Ilyenkor mi van?

Figyelt kérdés
Házasságkötésünk előtt 3-4 évvel már elkezdtem fizetni a jelenlegi lakáshitelem. (A lakásban az anyukám lakik, az most lényegtelen, miért van így). Mivel én jobban keresek jelenleg mint ő, azóta is én fizetem (1 éve vagyunk házasok), szóval soha nem kellett még tőle kérnem erre besegítést. Ha egyedül fogom tudni végig fizetni, akkor az én tulajdonom marad a lakás? Vagy mivel hitel közepén férjhez mentem, így övé a fele? Nem, nem tervezünk válást, mert eddig minden fasza, csak úgy eszembe jutott.
2011. aug. 12. 20:50
 1/6 anonim ***** válasza:
51%
A lakás a Te neveden van, így a Te tulajdonod marad. Közös csak az, amit közösen szereztek.
2011. aug. 12. 21:00
 2/6 anonim ***** válasza:
53%

A házasság alatt szerzett vagyon/hitel közös, függetlenül attól, hogy csak az egyik, vagy mindkét fél nevén van.

Ebben az esetben nem tudom, hogy mi számít. Az, hogy a házasságkötés előtt lett a nevedre íratva a földhivatalban, vagy hogy a házasság alatt lett törlesztve. (Második esetben közös lesz.)

2011. aug. 12. 21:02
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
a házasság alatt törlesztett hitel feléért bizony szerezhet tulajdonjogot a házastársad v. azt az összeget követelheti váláskor, mivel ezt közös vagyonból fizetitek, még akkor is, ha elvileg a te fizetésedből teszitek - az ilyesmik miatt kellene házassági szerződést kötni
2011. aug. 12. 21:04
 4/6 A kérdező kommentje:

..köszönöm a válaszokat..

..nem akartam házassági szerződést, mert végül is egy hitel még nem valami nagy vagyon, ugyebár... meghát...akihez az ember hozzámegy csak azért teszi mert szavaz neki valamennyi bizalmat....plusz végülis sem a lakásomat sem a pénzemet nem fogom a sírba vinni magammal..

2011. aug. 12. 21:08
 5/6 anonim ***** válasza:
77%

1. A házasság elött vett lakás a te tualjdonod marad, akármeddig is éltek együtt.

2. A hitelnek az a része, amit a házasság alatt törltesztesz, közös szerzemény, amit elötte, az marad a tied. (Pl. ha 1 millió volt az önerö, utána törlesztettél a házasságkötés elött 1 milliót, a hazasság alatt meg 2 milliót, akkor az utóbbi két millió fele a házastársadé)

3. Ugyanigy a házasság alatt ráköltött felújitás, hozzáépités értéke is felezödik.

Ennek az a magyarázata, hogy ha vagyonközösség van, akkor az az idö alatti minden szerzemény, akár poizivit, akár negativ, felezösik, föggetlenül a házastársak jövedelmének nagyságától.

2011. aug. 13. 08:29
 6/6 A kérdező kommentje:
..köszönöm ismét.
2011. aug. 13. 10:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!