Apukám tévhitben van az egyetemmel kapcsolatban! Mit csináljak vele?
A problémám az lenne, hogy ő egyáltalán nem tudja hogyan zajlik az egyetemi élet, mivel le sem érettségizett. (Nem mondom, hogy hülye, mert saját vállalkozása van ami nem megy rosszul)
Ő azt hiszi, hogy aki egyetemre jár (még le sem diplomázott!) annak olyan tudása van, amivel pénzt lehetne keresni. Hiába mondom neki, hogy ez nem így van...főleg azon a szakon amit én tanulok. (turizmus-vendéglátás)Ilyenkor az a reakciója, hogy ha nem elég az amit az egyetemen tanulok, - megjegyzem az is nagyon sok és a tantárgyaim 80%-a nem ad használható tudást - akkor magamtól járjak utána a dolgoknak, menjek könyvtárba, tanuljak netről önszorgalomból stb. :S
Egyszerűen nem fogja fel, hogy az amit tanulok, csak egy olyan alaptudást ad, ami ahhoz szükséges hogy továbbléphessek mesterszakra.
Már előre félek mi lesz akkor, ha eljön a gyakorlat ideje, és engem 0 munkatapasztalattal beállítanak pincérkedni, mosogatni, vagy esetleg adminisztrációs munkát végezni (amit egy sima érettségivel rendelkező ember is meg tudna csinálni) Ráadásul, sok helyen még pénzt sem adnak a gyakorlatért...ezért nagyon ki fog akadni, hogy rabszolgamunkát végzek ingyen, vagy nagyon kevés fizetésért.
A másik gondom vele az, hogy szerinte nagyon nagy tragédia ha megbukok egy tárgyból, vagy fél évvel később végzek. Az sem tetszik neki, ha 4es-nél rosszabb jegyet kapok. Márpedig 1-2 tantárgyból még a 2es is nagy erőfeszítésembe kerül, és nagyon sokszor nem csak rajtam múlik a jegy hanem a tanáron is. Ilyenkor is persze azzal jön, hogy ha vmelyik vizsgám nem úgy sikerült ahogy szerettem volna, akkor az 100%-ig az én hibám.
Már nagyon elegem van ebből, hogy nem érti meg hogy működik az egyetem. A tesóm is most elsőéves, ő is ugyanzokat mondja apámnak amit én, de ő akkor is hajtja az igazát. Szerintetek mivel tudnám megváltoztatni a gondolkodásmódját?
Szerintem itt tényleg sok olyan válaszoló van, hogy nem jártak egyetemre, aztán a középiskola alapján elképzelik milyen lehet.
Nekem is volt több olyan vizsgám is, hogy kihajítottak, hiába tudtam, de olyan is volt, hogy halvány gőzöm sem volt semmiről de határozottan nem volt gőzöm róla és átengedtek. Volt olyan tétel például, amit ha bizonyos tanárnál kihúztál, úgyis megbuktál mindegy mennyire tanultál.
Egyik tantárgy miatt például majdnem kirúgtak, és csak azon múlt, hogy nem voltam hajlandó elfogadni az utolsó értékelést és addig mondtam a vizsgáztatónak, aki szerint folyamatosan mellébeszéltem, mert nem tudok semmit, hogy nézze már meg a könyveket, hogy mi tartozik ehhez a tételhez, mert rohadtul nem beszélek mellé, ráadásul a következő féléves anyagot akarta mindenáron kihúzni belőlem, amit még le sem adtak. Ha nem úgy megyek oda, hogy nem érdekel, ha utálni fog, már nincs mit vesztenem és kiveszekedem, hogy nézze meg a könyvet, akkor kihajított volna, így meg megnézte, hogy és hát na jó tényleg, de ő akkor sem így gondolja köszi.
Azonkívül amíg odajártam úgy éreztem, hogy gyakorlatilag mindenből megtanuljuk, hogy hol nézzünk utána és volt mikor a harmadik évben is úgy oldotta meg az egész csoport a házi feladatokat, mint ahogy azok csinálták volna, akik egy percet sem jártak oda, mert hiába adtak le egy rakás elméletet, ahogy konkrét eset volt semmit nem ért az egész rengetegszer és annyi előnyünk volt, hogy mondjuk az internet segítségével mi három óra alatt megoldottuk, aki meg nem járt oda, az mondjuk 4.5 óra alatt.
19:20
Lehet, hogy apukámnak nincs érettségije, de pénztért rendeli netről a sikeres vállalkozók marketing anyagait, és azt tanulja! Olyanokat tanítanak ezek a vállalkozók, amiről egy sima egyetemi marketing tanár még nem is hallott. Tehát ha elvégezném a marketing alapszakot, szerintem akkor sem tudnám én vezetni a vállalkozását.
18:22
Végre valaki, tökéletesen egyet értek veled és igazad van :)
Sajnos nincsenek egyetemet végzett barátai, mivel mint említettem a középiskolát sem fejezte be és 20 évig egy gyárban volt munkás. Önszorgalomból kezdett el tanulni és ha esetleg egy kis pénz jött a házhoz, akkor sem volt hajlandó elmenni nyaralni vagy drága holmikat vásárolni, mert az elvette volna az idejét a tanulástól. Tisztelem benne ezt a kitartást de én sajnos egyáltalán nem vagyok ilyen. Azt is tudom, hogy van igazság abban amit mond de ezt nagyon nehéz megvalósítani...
"édesem. egyetemen, ha ilyesmi szakon tanulsz, akk másképp nem is lesz munkád, csak ha megfogadod apád tanácsát.
nyáron szerezz gyakorlatot, dolgozz be cégekhez, ha kell ingyen, csak lássad, tanuld, miegyéb... ez van. én orvosira járok, de be szoktam menni kórházba nézelődni. az előadóba aligha tanulok meg vért venni..."
A kisdoktorok azért évekig a kórházban vannak tanulni... ne majd elhisszük, hogy csak elméletet tanulnak az egyetemen. Vért venni az ápolónők szoktak, de ők is gyakszin, Haha, csak elméleti tudással nem is lehet valaki doki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!