Apukám tévhitben van az egyetemmel kapcsolatban! Mit csináljak vele?
A problémám az lenne, hogy ő egyáltalán nem tudja hogyan zajlik az egyetemi élet, mivel le sem érettségizett. (Nem mondom, hogy hülye, mert saját vállalkozása van ami nem megy rosszul)
Ő azt hiszi, hogy aki egyetemre jár (még le sem diplomázott!) annak olyan tudása van, amivel pénzt lehetne keresni. Hiába mondom neki, hogy ez nem így van...főleg azon a szakon amit én tanulok. (turizmus-vendéglátás)Ilyenkor az a reakciója, hogy ha nem elég az amit az egyetemen tanulok, - megjegyzem az is nagyon sok és a tantárgyaim 80%-a nem ad használható tudást - akkor magamtól járjak utána a dolgoknak, menjek könyvtárba, tanuljak netről önszorgalomból stb. :S
Egyszerűen nem fogja fel, hogy az amit tanulok, csak egy olyan alaptudást ad, ami ahhoz szükséges hogy továbbléphessek mesterszakra.
Már előre félek mi lesz akkor, ha eljön a gyakorlat ideje, és engem 0 munkatapasztalattal beállítanak pincérkedni, mosogatni, vagy esetleg adminisztrációs munkát végezni (amit egy sima érettségivel rendelkező ember is meg tudna csinálni) Ráadásul, sok helyen még pénzt sem adnak a gyakorlatért...ezért nagyon ki fog akadni, hogy rabszolgamunkát végzek ingyen, vagy nagyon kevés fizetésért.
A másik gondom vele az, hogy szerinte nagyon nagy tragédia ha megbukok egy tárgyból, vagy fél évvel később végzek. Az sem tetszik neki, ha 4es-nél rosszabb jegyet kapok. Márpedig 1-2 tantárgyból még a 2es is nagy erőfeszítésembe kerül, és nagyon sokszor nem csak rajtam múlik a jegy hanem a tanáron is. Ilyenkor is persze azzal jön, hogy ha vmelyik vizsgám nem úgy sikerült ahogy szerettem volna, akkor az 100%-ig az én hibám.
Már nagyon elegem van ebből, hogy nem érti meg hogy működik az egyetem. A tesóm is most elsőéves, ő is ugyanzokat mondja apámnak amit én, de ő akkor is hajtja az igazát. Szerintetek mivel tudnám megváltoztatni a gondolkodásmódját?
Ne haragudj, de én is apuddal értek egyet. Az egyetem már arról szól, hogy 100% felelősséget vállalsz magadért, tanulmányaidért, stb. Az is, hogy hogy sikerülnek a vizsgáid, nem a tanáron múlik, hanem egy valakin - rajtad. Akárhogy akar szívatni egy tanár, ha te valóban felkészült vagy, nem tudja az 5-ös tudásodat bukásra rontani...
Ha meg nem bírod az egyetemet, vagy nem akarsz felelősséget vállalni, akkor nem vagy odavaló. Ennyi. Ezt diplomásként mondom. :)
"Ilyenkor az a reakciója, hogy ha nem elég az amit az egyetemen tanulok, - megjegyzem az is nagyon sok és a tantárgyaim 80%-a nem ad használható tudást - akkor magamtól járjak utána a dolgoknak, menjek könyvtárba, tanuljak netről önszorgalomból stb. "
Teljes mértékben egyetértek ebben édesapáddal. Aki nem ad pluszt a diplomájához, az nem viszi sokra. Én egyetem mellett takarítónő voltam egy olyan multinál, akiknek a profilja az én szakomhoz, érdeklődésemhez kapcsolódott. Nem vettek volna fel se gyakornoknak, se másnak, csak takarítónak. Beértem hát ezzel. Közben folyamatosan nyitott szemmel és füllel jártam, rengeteg előadáson részt vettem, könyvtárban ültem minden szabadidőmben, és meglett az eredménye. Mire kezembe kaptam a diplomámat, ott tartottam a ranglétrán, hogy tárt karokkal vártak magas pozícióba. De ehhez rengeteg plusz kellett, hogy kitűnjek a tömegből.
édesem. egyetemen, ha ilyesmi szakon tanulsz, akk másképp nem is lesz munkád, csak ha megfogadod apád tanácsát.
nyáron szerezz gyakorlatot, dolgozz be cégekhez, ha kell ingyen, csak lássad, tanuld, miegyéb... ez van. én orvosira járok, de be szoktam menni kórházba nézelődni. az előadóba aligha tanulok meg vért venni...
Na igen, de az ő vállalkozása marketinggel foglalkozik és sokszor kérdezi tőlem, hogy na, tanultál ma valamit, amiben segíthetsz nekem? És mindig azt mondom h nem, mert tényleg nem tanulunk olyat, sőt ha szóól szóra bemagolnám az összes könyvet és jegyzetet, akkor sem tudnék neki segíteni...
Ilyenkor persze kiakad, hogy teljesen felesleges egyetemre járnom, ha csak olyan munkát kaphatok amit egy érettségivel rendelkező ember. Megjegyzem, elsőéves vagyok!
17:57!
Irigyellek, hogy ekkora akaraterőd van. :) Nem sűrűn találkozom ilyen egyetemistákkal.
Amúgy ez a magyar oktatási úgy el vagy k*rva, de úgy! Tanulunk évekig, akár felesleges tárgyakat, utána meg nincs munkánk! Na meg aki gazdag, csak az fog már bejutni jó egyetemre, mert ha ne talán nem éri el az államis ponthatár, perkálni kell a költségtérítés, plusz, csináld meg a nyelvvizsgát (sok külön óra, vizsgadíjak), lakjál valahol (albi, koli), tankönyvek... Szóval pl. orvosnak is elmehet egy tök hülye, ha van sok lóvécskája...
Kitanulhatunk bármit, elhelyezkedni baromi nehéz, hiszen direkt van így---> mert, ha minden fiatal szellemi munkát akar, akkor ki fog dolgozni a földeken/gyárakban?
Most meg be akarják hozni, hogy felsőoktatásba csak nyelvvizsgást vesznek fel! Ami nem két fillér! Nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!