Apukám tévhitben van az egyetemmel kapcsolatban! Mit csináljak vele?
A problémám az lenne, hogy ő egyáltalán nem tudja hogyan zajlik az egyetemi élet, mivel le sem érettségizett. (Nem mondom, hogy hülye, mert saját vállalkozása van ami nem megy rosszul)
Ő azt hiszi, hogy aki egyetemre jár (még le sem diplomázott!) annak olyan tudása van, amivel pénzt lehetne keresni. Hiába mondom neki, hogy ez nem így van...főleg azon a szakon amit én tanulok. (turizmus-vendéglátás)Ilyenkor az a reakciója, hogy ha nem elég az amit az egyetemen tanulok, - megjegyzem az is nagyon sok és a tantárgyaim 80%-a nem ad használható tudást - akkor magamtól járjak utána a dolgoknak, menjek könyvtárba, tanuljak netről önszorgalomból stb. :S
Egyszerűen nem fogja fel, hogy az amit tanulok, csak egy olyan alaptudást ad, ami ahhoz szükséges hogy továbbléphessek mesterszakra.
Már előre félek mi lesz akkor, ha eljön a gyakorlat ideje, és engem 0 munkatapasztalattal beállítanak pincérkedni, mosogatni, vagy esetleg adminisztrációs munkát végezni (amit egy sima érettségivel rendelkező ember is meg tudna csinálni) Ráadásul, sok helyen még pénzt sem adnak a gyakorlatért...ezért nagyon ki fog akadni, hogy rabszolgamunkát végzek ingyen, vagy nagyon kevés fizetésért.
A másik gondom vele az, hogy szerinte nagyon nagy tragédia ha megbukok egy tárgyból, vagy fél évvel később végzek. Az sem tetszik neki, ha 4es-nél rosszabb jegyet kapok. Márpedig 1-2 tantárgyból még a 2es is nagy erőfeszítésembe kerül, és nagyon sokszor nem csak rajtam múlik a jegy hanem a tanáron is. Ilyenkor is persze azzal jön, hogy ha vmelyik vizsgám nem úgy sikerült ahogy szerettem volna, akkor az 100%-ig az én hibám.
Már nagyon elegem van ebből, hogy nem érti meg hogy működik az egyetem. A tesóm is most elsőéves, ő is ugyanzokat mondja apámnak amit én, de ő akkor is hajtja az igazát. Szerintetek mivel tudnám megváltoztatni a gondolkodásmódját?
Nem tnultok hasznosat? mondd már meg nekem, hogy hol tanulsz? Én annyit tanultam, hogy kicsordult a fejelből pedig úgymond putrilutri fősulira jártam!
De eddig még mindig tudtam hasznosítani az ott megszerzett tudást
18:05!
Mindenben egyetértek veled! :D Nagyon szerettem volna átjelentkezni másik egyetemre, ami az ország egyik legjobbja a turizmust illetően. Sajnos nem sikerült, mert az oktatási reformnak köszönhetően 40 ponttal kevesebbet kaptam idén :S
A nyelvvizsgával meg úgy vagyok, hogy szerintem mindegy mikor csinálod meg mert úgysem kaphatsz diplomát, ha nincs meg :)
"Azért ez már ijesztő, hogy apukád a marketinges cégébe a te szakodtól vár segítséget!!!Mert aztán a turizmusnak marha sok köze van a marketinghez.."
Gondolom az apja, nem konkrét segítséget kér tőle, hanem csak látni akarja, hogy milyen hasznos dolgot tanul...
Bizony a turizmusnak van köze a marketinghez---> pl. reklám egy szállodának, étteremnek... stb.
Egyik másik válaszoló tényleg járt felsőoktatási intézménybe? Bocsánat, de én is turizmust végeztem, és a kérdezőnek igaza van. Volt hogy mindenre tudtam a helyes választ és éppen csak kettes lett a vizsgám. És nem én jártam így, hanem sokan mások is.
Volt olyanra is példa, hogy vizsgázni úgy mentünk be, hogy tudtuk mi a helyes válasz, meg mi az amit a tanár kér. (A helyes válaszért ugyanis bukás járt!! És ez nem vicc, a tanár se tudta rendesen.) Volt amikor az kapott ötöst, aki szexin volt felöltözve... Na akkor ez mi?
Tőlem mindig a maximumot követelték a szüleim (mindketten diplomások), de főiskolán érdekes módon a kettesnek is örültek (és sokszor mondták, hogy tudjuk, hogy nem a tudásodat pontozzák). Jelesre diplomáztam, a diplomamunkámmal meg díjat is nyertem. Mégis volt olyan tantárgy amiből megbuktam a négy év során. Kettesem meg volt jó pár. Soha az életben senki nem fogja kérdezni, hogy hány pontos lett a számvitel II. vizsgám. (Ha meg kérdezni megmondom, hogy minimumpontos kettes, és büszke vagyok rá. Ma tutira megbuknék. :D )
Szerintem a turizmusban a főiskola csak egy alapot ad (más szakot nem végeztem el, nem tudom megítélni), hiába hívnak közgazdásznak meg menedzsernek. A főiskolán megtanítanak pl. utakat szervezni egy kockás papíron. Arról azonban szó sem esik, hogy mi van, amikor majd a való életben felhívnak hogy a csoportból elveszett valaki, vagy a csoport az indulás napján jön rá, hogy nem utazhat vízum problémák miatt (foglalj át mindent 3 nappal későbbre), vagy hogy a ügyfél ott hisztériázik a hotelben, hogy nem jó neki a kaja, amit ő maga választott ki 40 féle menüből, mert ő nem tudta, hogy a bécsi szelet, az bizony rántott hús...
A munkában segít, hogy tudod mi az a kontingens (ami amúgy megint másként működik, mint ahogy tanultuk), mi az a charter, hogy mégis hogyan kell kalkulálni, hogy mire jó az utasbiztosítás, de soha nem fog számítani, hogy 3 vagy 5 volt a vizsgád. Az az ösztöndíjhoz fontos. Nem mondom hogy nem kell igyekezni, mert nyilván kell, de el kell fogadni azt is, hogy néha megbuksz, holott tudod amit tudni kell.
Hogy a kérdésre is válaszoljak: Nincs valami olyan ismerősöd aki diplomás és apukáddal egyidős, vagy legalább már néhány éve dolgozik és sikeres? Talán ő elmesélhetné, hogy ő is bukott meg az egyetemen, és hogy ez másként működik mint egy gimi, vagy általános. Talán neki elhinné, pláne ha mondjuk többen is mondanák...
Hát szerintem a Pannon nagyon jó egyetem!
Én a Harsányira jártam, mondom, lutris, de a tanárok nevesek és szerettem és tudom is, hogy jó vagyok!
Amúgy marketinget tanulsz 3.félévben és később is, előbbi sima utóbbi turizmus marketing...én olyan szakdogát rittyentettem marketingből, hogy megszólalt, tehát van köze hozzá és jó is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!