Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egy szülő mennyire okolja...

Egy szülő mennyire okolja magát, ha a tizenéves gyereke depressziója gyógyszeres kezelésre szorul?

Figyelt kérdés
Ezt a szülő nevelési csődként éli meg?
2011. aug. 6. 00:05
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Enyém még nem tizenéves (de nemsokára). Én érzelem- és ingerdús, szeretettel, és bizalommal teli életet biztosítottam eddig a lányomnak. Ha ennek ellenére mégis depressziós lenne, biztos csődként élném meg, hogy nem jól foglalkzoztam vele, elrontottam valamit.

Ha úgy lenne depressziós, hogy már kicsinek sem avat a bizalmába, nem mond el dolgokat, titkolózik, akkor elkönyvelném, hogy ok, én vagyok a hibás.

Melyik esetre ismertél rá?

2011. aug. 6. 00:09
 2/16 anonim ***** válasza:

Azt nem tudom, hogy a szülő mit gondol magáról, de én gyerekként voltam ilyen helyzetben.

Depressziós voltam (ami anorexiával párosult) és szednem kellett antidepresszánsokat. Ez 15-17 éves koromban volt. Most vagyok 24.

Nem hibáztatom kizárólag a szüleimet (elég sok egyéb tényező is volt, ami kiváltotta), de ők is rátettek egy lapáttal. Otthon gyakoriak voltak a konfliktusok, nem éreztem azt, hogy támogatnak és nagy elvárásokat támasztottak velem szemben.

2011. aug. 6. 00:10
 3/16 A kérdező kommentje:
A 2. esetre ismertem rá, nálunk ez van.
2011. aug. 6. 00:11
 4/16 A kérdező kommentje:
Én nem hibáztatom a szüleimet, csak szeretném megérteni, hogy ők hogyan érezhetnek, mit gondolhatnak ebben a helyzetben. Velem sajnos nem osztják meg.
2011. aug. 6. 00:14
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Remélem, a nevelésbe nem lehet belebetegedni.
2011. aug. 6. 00:16
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

1. vagyok. Én úgy gondolom, ha a szülők bizalommal és szeretettel fordulnak a gyerekük felé, akkor a gyerekben is kialakul ez kölcsönösen, és ha baj van, tudnak róla beszélni egymással. Oda - vissza. Én pld. ha bajom van, akkor a gyerek úyis rákérdez, hogy Anya mi a baj, - és akkor az ő szintjén elmondom neki, hogy miért vagyok épp szomorú. Ugyanígy ő is nekem. Ezt a "láncolatot" nem szabad megszakítani soha, és akkor érezni fogjuk egymás örömét-bánatát. Velem is így csinálták a szüleim. Egy-két szerelmi csalódástól eltekintve bármi mást megosztottam velük mindig.

Mi a baj nálad? Tudod a depressziód okát?

2011. aug. 6. 00:18
 7/16 anonim ***** válasza:
Gyerek depressziójáért egyértelműen a szülő a hibás! Ez nem is kérdés...
2011. aug. 6. 00:26
 8/16 A kérdező kommentje:
Velem általában semmit sem osztanak meg, nagyon gyerekként kezelnek. Ha nagyon noszogatom őket, hogy de, én is tudni akarom, akkor nagy nehezen kibökik. Semmit sem merek elmondani nekik, mert vagy viccet csinálnának belőle vagy felfújnák az egészet. Az iskola meg a tanulás a mindenük. A jegyek meg a tanulás körül forog nálunk minden. Ha nem kapok ötöst, kiakadnak, néha megpofoznak is. Nem nagyon érdekli őket, hogy mi van velem, csak a látszat a fontos. Hogy mit gondolnak rólam/rólunk a körülöttünk lévő emberek. Pl. anyám képes átöltöztetni(és meg is teszi) tanítás vagy mise előtt, ha szerinte nem megfelelő az öltözékem. Nagy vonalakban ennyi.
2011. aug. 6. 00:27
 9/16 anonim ***** válasza:

Épp ez az, kedves utolsó válaszoló, hogy lehetett, hogy abból az egy-két esetből, amit nem osztottál meg velük fejlődött volna ki valami katasztrofális. És később sokkal nehezebb beszélni már a problémákról, hiszen már annyi mindent eltitkoltál.

Én depressziós voltam 14-17 éves koromban. A kialakulásáért nem hibáztatom a szüleimet. Olyan ügyek történtek velem, amiket nem óhajtottam megosztani senkivel, a legjobb barátaimmal sem, így a szüleimmel sem. Tulajdonképpen úgy látom, hogy ők megadtak nekem rengeteg mindent, és a kialakulásában tulajdonképpen nem voltak felelősek.

Viszont abban igen, hogy miért nem vették ezt észre 3 éven keresztül??? Na én itt látom a súlyos hibát.

2011. aug. 6. 00:27
 10/16 anonim ***** válasza:
... szóval ő a felelős. Ezt akartam írni :)
2011. aug. 6. 00:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!