Egy szülő mennyire okolja magát, ha a tizenéves gyereke depressziója gyógyszeres kezelésre szorul?
Enyém még nem tizenéves (de nemsokára). Én érzelem- és ingerdús, szeretettel, és bizalommal teli életet biztosítottam eddig a lányomnak. Ha ennek ellenére mégis depressziós lenne, biztos csődként élném meg, hogy nem jól foglalkzoztam vele, elrontottam valamit.
Ha úgy lenne depressziós, hogy már kicsinek sem avat a bizalmába, nem mond el dolgokat, titkolózik, akkor elkönyvelném, hogy ok, én vagyok a hibás.
Melyik esetre ismertél rá?
Azt nem tudom, hogy a szülő mit gondol magáról, de én gyerekként voltam ilyen helyzetben.
Depressziós voltam (ami anorexiával párosult) és szednem kellett antidepresszánsokat. Ez 15-17 éves koromban volt. Most vagyok 24.
Nem hibáztatom kizárólag a szüleimet (elég sok egyéb tényező is volt, ami kiváltotta), de ők is rátettek egy lapáttal. Otthon gyakoriak voltak a konfliktusok, nem éreztem azt, hogy támogatnak és nagy elvárásokat támasztottak velem szemben.
1. vagyok. Én úgy gondolom, ha a szülők bizalommal és szeretettel fordulnak a gyerekük felé, akkor a gyerekben is kialakul ez kölcsönösen, és ha baj van, tudnak róla beszélni egymással. Oda - vissza. Én pld. ha bajom van, akkor a gyerek úyis rákérdez, hogy Anya mi a baj, - és akkor az ő szintjén elmondom neki, hogy miért vagyok épp szomorú. Ugyanígy ő is nekem. Ezt a "láncolatot" nem szabad megszakítani soha, és akkor érezni fogjuk egymás örömét-bánatát. Velem is így csinálták a szüleim. Egy-két szerelmi csalódástól eltekintve bármi mást megosztottam velük mindig.
Mi a baj nálad? Tudod a depressziód okát?
Épp ez az, kedves utolsó válaszoló, hogy lehetett, hogy abból az egy-két esetből, amit nem osztottál meg velük fejlődött volna ki valami katasztrofális. És később sokkal nehezebb beszélni már a problémákról, hiszen már annyi mindent eltitkoltál.
Én depressziós voltam 14-17 éves koromban. A kialakulásáért nem hibáztatom a szüleimet. Olyan ügyek történtek velem, amiket nem óhajtottam megosztani senkivel, a legjobb barátaimmal sem, így a szüleimmel sem. Tulajdonképpen úgy látom, hogy ők megadtak nekem rengeteg mindent, és a kialakulásában tulajdonképpen nem voltak felelősek.
Viszont abban igen, hogy miért nem vették ezt észre 3 éven keresztül??? Na én itt látom a súlyos hibát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!