Egy családon belül hogyan tudsz hatni az unoka beszédére?
3 éves unokám iszonyúan ragoz, tudol, látol,stb, otthol stb. A másik nagymama beszél így, a kicsi teljesen eltanulta. Folyamatosan javítjuk, visszakérdezünk egy-egy szóra, de mire kezdene helyesen beszélni, újra találkoznak, és kezdődik az egész elölről.
Ti mit tennétek, ötletetek van?
Nekem anyukám beszél így a gyerekeimmel. Eleinte engem is nagyon zavart. Ráadásul nála is lakunk. Én is -gondolom én- így beszéltem gyerekként, aztán amikor elkerültem koliba, lassan lekopott rólam. Ma pedig tudatosan figyelem, mit mondok. Néha hibázom, máskor nem.
Szerintem is változni fog, ha közösségbe kerül. Én arra figyelek, hogy ÉN szépen, választékosan beszéljek hozzá. Kijavítani csak akkor szoktam direkt (anyut is),ha rossz passzban vagyok... ;)
egy sztori,mama játszik a kisunokával ,tologatja a kicsi az autót majd felemeli mutatja a mamának :
-ató,ató.
mondja a mami ,nem úgy hívják hanem :-ótó
fogtuk a fejünket.
de összességében az a járható út ha a szülők és a környezet nagy része helyesen beszél,a gyerek úgy is azt követi.
Ha viszont folyton ribillót csapunk a helytelen körül akkor max élvezni fogja és azért is úgy csinálja ,tehát a jó példa és a következetesség legyen a cél
Köszönöm, kedves utolsó, de több mint 30 éve tanító aktív pedagógusként nem tartom helyesnek, ha ráhagyjuk a hibákat egy gyerekre A nevelés pedig az egész család ügye kell, hogy legyen, sokkal károsabb egy gyereknek, ha a szülő nevelné, a nagyszülő meg mindent megenged neki
Ja, mivel a gyerek nagyon sokat van nálam, többet vagyok vele, mint a szülei, talán furcsa lenne, ha nem nevelném (Egyébként pedig éppen én vagyok az, akire legjobban hallgat) Szerencsére, az én gyerekeim még inkább kérik, hogy segítsek a nevelésben, és nem leosztanak, hogy maradjak ki belőle, korlátozzam tevékenységemet a meseolvasásra. Kifejezetten sértőnek tartanám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!