Mikortól "kell" egy gyereknek a saját lábán állnia, és
neki támogatnia a szüleit?
Figyelt kérdés
Szóval, mi az a pont, vagy az a kor, miután nem a szülőnek kell lemondania dolgokról a gyerekéért, hanem megcserélődnek a szerepek? Esetleg már a gyerek segít anyagilag a szülőknek, és ő vállal be 1-2 dolgot, amitől a szüleinek jobb lesz? Mikortól 'egészséges', ha a gyerek a saját lábán áll, és teljesen, anyagilag és mindenhogyan önálló?
ez sok mindentől függ. De manapság 25 éves koruk előtt nem igazán tudnak talpra állni a gyerekek, addig tanulnak, próbálják kialakítani az életüket...
2011. júl. 24. 18:29
2/11 anonim válasza:
ez engem is érdekel, de szerintem nem lehet csak úgy rámondani hogy 18 vagy 25. családfüggő teljesen. pl. hogy milyen a megélhetésük
2011. júl. 24. 18:32
3/11 anonim válasza:
Szerintem ezek a szerepek sosem cserélődnek fel teljesen, csak ha már a szülő magatehetetlen. Például az én apukám 43 éves. Hazajár egy másik településre elég gyakran, segít sokat mamáéknak a ház körül. Mama ezért cserébe ad zöldségeket, húst, tojást, amit ő termel magának otthon. Mama 68 éves, tata 70. Ez egy kölcsönös dolog. Mindenki azt ad a másiknak, amit tud.
Vagy itt van az én példám. Én itthon feltakarítok, rendet tartok, mosok, vasalok, mamánál is segítek, cserébe amyáék eltartanak. Ha nagyobb leszek remélem tudom őket másban is támogatni, de anya már annak is nagyon örül, ha hazajön fáradtan a munkából nem kell elkezdenie robotolni, hogy tisztaság legyen.
18/L
2011. júl. 24. 18:32
4/11 anonim válasza:
Ez neveltetéstől is függ. A tesóm amint megkapta az első fizetését, már önként beadott a családi kasszába. Én érettségi után már nem is kértem zsebpénzt, dolgoztam a nyáron, utána pedig a fősulin kapott ösztöndíjból (és tanításból) finanszíroztam magamnak mindent. Segítettem anyuéknak abban, amiben tudtam.
Arra neveltek, hogy önálló legyek, és megálljam a helyem az életben, bármi történik velük.
2011. júl. 24. 18:34
5/11 anonim válasza:
Ha a "gyereknek" már van saját jövedelme, munkája, ami nem alkalmi munkákról szól, akkor átvehet 1-2 dolgot, pl. 1-2 csekket ő fizet be, néha ő vesz valami kaját, de ez addig, amíg a szüleinél lakik. Szerintem ez így jó. Később, ha elköltözik, akkor meg már teljesen önellátó. Hiszen pontosan ezért költözik el valaki. Ez nem korhoz kötött.
2011. júl. 24. 18:47
6/11 anonim válasza:
A Pán Péter szindrómások sose fognak saját lábukra állni, nemhogy még ők támogassák a szüleiket!
2011. júl. 24. 18:56
7/11 anonim válasza:
23 évesen végeztem az egyetemen. Egyből el tudtam helyezkedni (igazából már egyetem alatt is ott dolgoztam, más, jóval alsóbb pozícióban, az a pénz csak a saját dolgaimra volt elég), és elköltöztem abba a lakásba, amit a nagymamám hagyott rám. Amikor szükség volt rám, akkor segítettem a szüleimnek, de pénzt ritkán fogadtak el. Olyanokkal tudtam trükközni, hogy átvállaltam a bevásárlást, és "elfelejtettem" elkérni a pénzt.
Azóta külföldön élek, a pesti lakásom ki van adva, és annak a bevétele egy az egyben anyukáméké. Egyrészt az én pénztárcámból nem hiányzik, másrészt ebből tudják megengedni maguknak, hogy 6 hetente iderepüljenek unokázni. Nekik ez a legnagyobb segítség, amit kaphatnak, én pedig nem csak nekik segítek ezzel, hanem a gyerekeimnek és magamnak is, hisz el tudnak jönni hozzánk.
35N
2011. júl. 24. 19:18
8/11 anonim válasza:
Erre nincsenek "lefektetett" szabályok. Nagyon sok mindenen múlik. Pl a fiatal: tanul? dolgozik? hol? külsős vagy családi vállalkozás? stb stb
2011. júl. 24. 19:31
9/11 .:Laci:. válasza:
Számomra olyan jól esik olvasni vagy hallani az ilyet, hogy valaki hogyan is állt a saját lábára. Lassan rám is ez vár és fogalmam sincs, hogy mi lesz velem, nem akarok sok mindent csak szerető családot és, hogy ne kelljen a normálistól kevesebből megélni. De hát csak összejön nekem is hamarosan :)20F
2011. júl. 24. 19:37
10/11 anonim válasza:
Ez nemcsak a gyerek koran mulik, hanem a szulok koran, anyagi es egeszsegugyi helyzeten is. Van, akinek 20 evesen 40 eves szulei vannak. Nekem majdnem 60 evesek voltak akkor mar. Egyfelol egy joval idosebb valoszinuleg sokkal tobbet fel tudott mar halmozni, mas szakaszban van az elete, de ezzel egyutt jar, hogy lehet, hogy tobb egeszsegugyi problemaja van es mar nem tud mindent megcsinalni maga korul. Van, akinek a szulei tele vannak adossaggal vagy elvesztik a munkajukat, teljesen mas helyzet, mint akinek a szulei nincsenek szorult anyagi helyzetben. Az en szuleim sosem fogadnanak el tolem penzt, de ha ugy kerul, mindenben segitem oket. Az a gond, hogy egyre idosodnek es szeretnem magamhoz venni oket, de azt mondtak, hogy ne kinlodjak veluk, o bemennek majd otthonba (en ezt abszolut nem szeretnem). De en meg fiatal vagyok, par eve alapitottam csaladot es nem akarnak "zavarni". Hat ez mar tulzott onfelaldozas a reszukrol es nem tudom oket lebeszelni. Mint latod, mindenfele eset van...szemelyisegtol es a korulmenyektol is fugg.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!