Tanács helyett miért sajnálkozást, meg kioktatást kapok? Kicsit hosszú lesz.
Saját ritkanagy hülyeségem miatt államiról ktg térítéses formára kerültem át. Amikor ez történt még azt se tudtam létezik a férjem. Utána derült ki, hogy babát várok, és elmentem szülni. Hogy a kecske is jól lakjon, a káposzta is megmaradjon, diákhitelt vettem fel, hogy ne szűnjön meg a jogviszonyom. Folytattam a sulit, itthon vagyok a gyerekeimmel. Utána néztem, és az a szak, amit tanulok, azt kevés helyen indítják állami levelezőn. Most kiderült felvettek ugyan azon főiskola zalai karára állami levelezőn. Igen ám, amikor beadtam a jelentkezést még jónak tűnt, hogy átmegyek oda. De, 6óra az utazás oda vissza, plusz ha ott kell maradnom akkor a kollégium kétezer valahányszáz per éjszaka, és addig valakit meg kell találnom, hogy a kicsikre is figyeljen(eddig nappalin miattuk nem tudtam órára járni). Így már nem annyira jó. Lehet nem kell tandíjat fizetnem(185e/félév), de az utazás és a bébicsősz elvinné:(
Tegnap mikor ezt megtudtam, egy barátnőmtől kérdeztem, hogy a 2+2ből hogyan tudnék 5öt csinálni. Csak lesajnált, mert szültem. Igen, nem tudok most olyan ütemben haladni a tanulmányokkal, mint a gyerektelenek, nehezebb, de ez nem panasz, csak agyalás, hogy tényleg mindenkinek jó legyen. De bármiről van szó, csak ezt hallgatom, minek szültem. Ez a "probléma" már adott, nem lehet visszacsinálni. Ha visszamehetnék, akkor előbb jelentkezek vissza ide, pontosabban leteszem időben a seggem tanulni, meg elmegyek vizsgázni, de nem hagynám ki a gyerekeimet.
Még van majd 3évem, hogy kitaláljam merre keresek majd munkát, mégis azzal is számolok, hol hirdessem magam, egyáltalán beosztott akarok lenni, vagy saját céget vinni, és ezen is kiröhögnek, meg sajnálnak.
Igen pár álmomat jegelni kell amíg a kis csacsijaimat nem lehet itthon hagyni egyedül, mert álomcég ahol dolgoznék a:időben messze, b:hajtós, nem gyerekes barát, nem lehetne megoldani, hogy 4:30kor a suli ovi előtt legyek.
Ez is azért került elő, mert másik egyetemre is jelentkeztem, és az nem olyan erős, kereset, ha ott diplomázok nem leszek piacképes. Ezzel is kiosztott, utána azzal, hogy mehetek én a yale-re is, mert anya vagyok, hiába van gyakorlatom, egyből hátránnyal nyitok, megint jött a minek szültem:(
Már beszélni sem akarok a gyerektelen bagázzsal, mert csak sajnálkoznak, kiosztanak, ha kérdezek, "panaszkodok".
Ilyenkor annyira összetörök, baromi rossz érzés.
Abban maradtam magammal, hogy befejezem itt ahol most vagyok, és amikor tudok előtörlesztek(bár ennek pontosan utánajárok, milyen feltételekkel lehet), amúgy sincs sok hátra.(már ezért is hallgattam, hogy hülye vagyok nappalin folytatni gyerekkel, biztos kudarc...)
Na most kipanaszkodtam magam, bocsi, kicsit hosszú lett.
Már van szakmám, érettségi után kb azonnal letettem egy felsőfokút, pénzügy-számvitel területen. Azzal dolgoztam is már, főiskola alatt, előtt.
A diploma a nagyobb tervek miatt nem árt.(olyan képzésekre, amik a szakterületem, de "igénylik" a diplomát pl ilyen a mérlegképes képesítés, az adótanácsadói), pénzügyi elemzői területre, könyvvizsgálatra szakosodnék(ezek közül nem tudok választani még)
Szerintem jó, hogy bevállaltad a babákat, ez lényegesebb az életben. Suli is fontos, de max. kihagysz, később folytatod.. megvár.
Ha tudod, azért legyen meg a diploma, ne csak OKJ.
Nagyon sok sikert kívánok, és kitartást! És olyan ismerősöket, akik bátorítanak, segítenek :)
Palm: amikor eljutottam a nagykorúsághoz, megvolt egy sorrendem, hogy hová megyek tanulni(oda is járok pszf) közben elmentem dolgozni is, hogy legyen pénzem, tapasztalatom. ekutam... magamnak köszönhetem(elfelejtettem bemenni vizsgázni, mert előtérbe helyeztem a munkám). Mikor megszületett a fiam akkor már tudtam, hogy fizetősön vagyok, de előtte az anyagi része nem volt gond. Volt 1évem passzívon. Mint írtam vissza kellett mennem, vagy ugrik az addig megszerzett tanulmányom is. De ahhoz már nem volt keret, ezért a hitel. Itthon át meg át beszéltük a beiratkozás előtt vagy milliószor mint és hogyan folytassam, folytassam e egyáltalán, elégedjek meg egy gyorstalpalós képzéssel a szakmámban aztán annyi. Eldöntöttem, hogy végigviszem nappalin a pszf-t, Bpn.
Aztán egy mámoros zuhany keresztül húzta az addig biztost. Jött a lányom. Papíron x-re voltam kiírva, így a vizsgáimat úgy időzítettem, hogy meglegyenek. A kicsinél nem volt naptár, Túlhordással szépen megszületett, viszga időszak közepére. Köszöni jól van, fél éves nagyon ügyes kislány.(és a minek a második kivédésére: a hitelt könnyebb fizetnem, mint a lelkiismeretemmel elszámolni)
A második kicsivel borult a ktgvetés, ezért lenne érdekem, hogy más finanszírozási formára kerüljek, illetve esélyem is legyen készülni, konzultációkra járni.
Mikor ezt az esélyt láttam, hogy a főiskola egy testvérkara Zalaegerszegen indítja a képzést ala formában megörültem, átbeszéltük, és belevágtam, jelentkeztem, illetve a szie is indítja ala formában Gödöllőn(30perc hévvel), oda is jelentkeztem. Az idősorokat átnéztem, nem láttam esélyt a Zalai helyre, mégis jelöltem, az a bizonyos remény hal meg utoljára(tárgybeszámítás miatt, piacképesség miatt), és csak a 3.helyen van a szie(oda is bekerültem, csak nem mehetek)
Eddig nem voltak kétségeim, hogy jó döntés oda átjelentkezni, ott befejezni. De ahogy a kezemben a lehetőség, elkezdtem aggódni, tényleg jó e ez az egész családnak. Hogy én utazgatok a suliba a konzultációk végett, vizsgázni, magamban is elbizonytalanodtam.
És a kérdésem a barátnő felé is az volt, megéri e kockáztatni, mi van ha elszúrom, nem az, hogy jaj istenem hová kapjak, mit tanulja, hanem érdemes e "feladni" itt, és tiszta lapot nyitni ott.(a tárgybeszámítások miatt jobban állnék, 1,5évig elvileg oda se kéne dugni az orrom, mert egy és ugyan azt tanuljuk, és amit teljesítettem az fm kurzus, nem kell sem konzultáció se vizsga a jegyért, mert már megvan, de akkor is félek)
A pontos sorrendemet nem tudtam szie-pszf-za, vagy fordítva, a hol dolgozzak ezért is jött szóba a beszélgetés során. Mert egy szie diploma nem egyenlő egy pszfes diplomával, ezen a szakon...
És igen lehet kapkodásnak tűnik, 3évre előre gondolni, de nem akarok 3év múlva vergődni, hogy milkalilám sincs merre keressek munkát, és milyet. Lehet ami most Ok, az akkor már nem lesz meg se... És ha esetleg nem beosztott akarok lenni, hanem belevágni egy sajátba, ezen is agyalok, mert az is tőke, idő, és ha belebukok, akkor az jobban fáj, mint interjúról interjúra rohangálni, sajátba most is belevághatok, egy kicsi "könyvelőirodának", amíg ügyfeleket szerez elég egy asztal egy gép és egy szoftver, meg a könyvelő, ha már 3"ismerős" befut már jó, de ha egy se, és alapítok, beruházok, és bukom...?
És most van egy qvanagy katyvasz a fejemben, úgy érzem nincs erőm, mert csak negatív visszajelzéseket kapok, és ha ez így megy tovább akkor el is hiszem, vagy már el is hittem... És ezért tűnik kapkodó kuszának az irományom. Mert úgy érzem minden szétesik.
Látod, itt a probléma. Azért kapsz negatív visszajelzéseket, mert annyira nem tudsz saját magaddal zöldágra vergődni, hogy csak "szenvedsz jobbra-balra" - bocsi, ez csúnya így...csak nem tudom máshogy kifejezni.
Azt, hogy milyen szinten bizonytalan egy álláslehetőség 3 évre előre, magad is leírtad, ezen tényleg felesleges agyalni.
Szerintem végezd azt, ahova most felvettek, a zalai karra - legyen ez az "istenítélet". Ha 1,5 évig oda se kell menned a tárgyakkreditációk miatt, akkor pláne, másfél év múlva a kisebbik is már 2 éves. Addig meg babázzál nyugodtan.
Nyugi, menni fog az, csak kicsit nyugodj le, és ne akarj mindent egyszerre markolni. Nekem a korai házasságról+babáról kellett lemondani a suli miatt, neked pont fordítva, a suli csúszik a babák miatt. Csak magadban kéne rendet tenni, hogy akkor most 1,5 év még a gyerekeké, utána zalai egyetem befejezése levelezőn, aztán majd meló, de azt most még nyugodtan jegelheted... Mindemellett vállalkozásba most még semmiképp ne fogj, látnivalóan a családot+tanulást is nehezen koordinálod, a vállalkozás végképp szétütné az életed.
Remélem nem bántottalak meg, nem kötözködni akarok, csak ezek az őszinte meglátásaim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!