Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Az édesanyám iszik. Mit...

Az édesanyám iszik. Mit lehetne tenni az alábbi helyzetben?

Figyelt kérdés
Szóval ott kezdődött, hogy én és tesóm megszületése óta otthon volt velünk, nem ment dolgozni utána soha. Addig nem volt nagy baj, míg ki nem repültünk. Addig csak annyi, hogy folyton azt mondogatta a szomszédokról, bárhova költöztünk, hogy lopnak és össze is veszett velük ez miatt. Persze nem loptak. Aztán öt éve kb. elkezdett inni úgy, hogy gyógyszereket is szed. Sokszor el is esik, mert teljesen kába. 90 kiló, apám alig bírja felsegíteni. Édesapám vele él, de már nem bírja, így is nagyon kitartó volt mellette idáig. Magára hagyni nem tudja azt mondja a lelkiismerete miatt..merthát anyámnak semmilyen keresete sincs. Orvoshoz menni nem hajlandó, amit szépen mondd neki az ember, próbál segíteni, azt mintha meg sem hallaná. Annyira rossz nézni édesapámat, aki már 63 éves, imád élni és minél hosszabb ideig szeretne, de anyám már jó pár évet elvett az életéből.Mit lehet ilyenkor tenni??
2009. márc. 25. 15:46
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Javasoltam még apámnak, hogy legyen vele következetes, mint egy gyerekkel. Mondja meg neki, hogy ha nem teszi meg, hogy elmegy orvoshoz, akkor annak az lesz a következménye, hogy elhagyja. Ad neki kis időt, ha nem teszi meg, hagyja el. Csak anyám még annyira odavan, hogy addig lehet ki is nyírná apámat...szóval volt idő, hogy veszélyes volt, apám azt mondta, hogy egyszer már búcsúlevelet is írt, amit elrejtett, mert nem tudta, hogy mit fog vele esetleg tenni anyám..
2009. márc. 25. 17:17
 12/19 anonim ***** válasza:
0%

Ez nem mentő feladat!

A részeg csak közterületről szállítható el mentővel, lakásról nem, kivétel, ha orvos mentési utalványt, és beutalót is adott!

A megoldás nem egyszerű.

Háziorvos+család, józan állapotban való elbeszélgetés, teljes alkohol tilalom, megvonás csak orvosi felügyelet mellett lehetséges.

Javaslom a református iszákos mentő missziót, kérdezz rá a ref.lelk.hiv.-ban, vagy keress rá a googleban.

2009. márc. 25. 17:25
 13/19 anonim ***** válasza:
Az elvonóval az a baj, hogy ha valakiben nincs meg az akarat a leszokásról, akkor előbb-utóbb visszaesik. Egyik ismerősöm apukája számtalanszor töltött már el 2-3 hetet elvonón, volt, hogy egy ideig tényleg nem ivott, aztán visszaesett és kezdődött elölről. Anyukám is ivott sajnos, így átérzem a helyzetet. Annyi, hogy ő annyira sose volt, hogy elesett, meg ilyenek, de eléggé észrevehető volt rajta. Benne egy idő után megvolt az akarat és saját elszántából, a család több tagjának rábeszélésére ment elvonóra. Itt bekerült egy ún. AA (Anonim Alkoholisták) klubba, ami egyfajt apszichológiai csoport, én úgy veszem észre, hogy rengeteget segítenek egymásnak abban, hogy ne essenek vissza (nem csak alkohol, hanem drog- és egyéb problámákkal küzdő emberek járnak a csoportba). De ha anyukám nem akarta volna a leszokást, nem lenne ereje tisztán maradni, akármennyit segítek, segítünk neki. Természetesen neked, a tesódnak, apukádnak, más családtagoknak is segíteniük kell, hogy akarja a változást.
2009. márc. 25. 17:37
 14/19 anonim válasza:
67%

Szia!

Szomorú a történeted, de sajnos nem egyedi. Az én édesanyám is ivott, de szerencsére mára csak ritkán. De ez sok évembe, évünkbe telt (most vagyok 36...).

Nálunk az jött be, hogy olyannal próbáltunk hatni rá, ami még fontos neki: szerencsére maradt benne némi kis hiúság, meg "jaj, a szomszédok mit szólnak!" álláspont. Ha nálatok is van ilyen "gyenge pont", ami még hathat nála, akkor azt használjátok ki. Pl., mint az én anyukám esetében, érdemes ilyenkor felvenni videóra, s egy józan állapotában lejátszani neki.

A másik, ami hatott, hogy leültünk vele, s elmondtuk neki, hogy tudjuk, hogy nehéz élete volt, (s ez így is van sajnos), s nem is sajnáljuk tőle, de a szervezete már nem a régi és nem bírja. Féltjük, mert szeretjük. A lényeg, hogy előttünk igyon, s akkor van kontrol. Hozzám is, ha eljön anyu, már előre megveszem neki a Sangriát (ez jóval enyhébb bor), de csak akkor ihat, ha evett. És igyekszem nagyon elfoglalni (sokat beszélgetek vele, társasozunk, sétálunk, stb.), mert sokszor az is van, hogy unatkoznak, nincs céljuk. Én feladatot is szoktam neki adni, hogy fontosnak érezze magát.

Oh, és még sorolhatnám! Alapvetően a szeretetben hiszek, de persze nem vagyok olyan naiv, hogy ne tudjam, sajnos sok olyan család van, ahol ez már nem hat....

Sok szerencsét, türelmet és szeretetet kívánok nektek!

2009. márc. 25. 17:50
 15/19 anonim ***** válasza:
[link] itt segíthetnek
2009. márc. 25. 17:52
 16/19 anonim ***** válasza:

Nekem az orvos tanácsolta a nagymamámmal kapcsolatban, hogy ilyenkor ne nézd azt, hogy az anyukád. A nagymami nem ivott, hanem agyvérzés után össze-vissza kakilt-pisilt a szobában és összeszedte a kutyakakit az udvaron, amit be vitt és elrakta a kanapé mögé. Tudta, hogy rossza csinált és mi már nem birtunk vele.

Ilyenkor tanacsolta az orvos, hogy ha kell verjünk a kezére és nyugodtan kiabáljunk vele. Mondjuk meg, milyen rosszat tett és szégyelje magát. Persze nem szépen, hanem jó csúnya szavakkal.

Ez hatott. Egy ilyen lekiabálás után egy-két hétig nyugi volt. Persze nekünk nagyon nehéz volt vele kiabálni, de hatásos volt.

Lehet, neked is nem szép szóval kellene rá hatni, hanem jól lekiabálni és mindennek elmondani.

Aztán a szőlőt eladni és nem csinálni több bort. Igy otthon nem lenne ital.

Amikor józan, akkor megkérdezhetnéd tőle, hogy azt akarja, hogy az unokái részegen lássák? Önző dolog, amit csinál és tönkreteszi az életeteket.

De ha ő nem akar leszokni és elvonóra menni, akkor erőszakkal nem lehet elvinni. Sajnos. Marad a kiabálás és az, hogy minden italt eltesztek előle. Esetleg apukád bezárhatná a pincét és eltehetné a kulcsot. Addig sem férne hozzá a borhoz.

2009. márc. 25. 17:54
 17/19 A kérdező kommentje:
Sajnos azt mondta apu, hogy a kiabálás nem segít, mert most már elég indulatosan visszakiabál. Az unokákkal szokta apám rábírni, hogy legalább próbálja meg, álljon fel, mert nem tudja felsegíteni. Az unatkozás igaz, de anyósom pl. feltalálja magát, jön hozzánk, segít, anyám ezt miért nem tudja megtenni. Bezárkózott teljesen, elüldözte minden rokonunkat (mármint apuét, mert neki egy rokonát sem ismerem a papámékon kívül( mert mindenkiben talált valami nem tetszőt...
2009. márc. 25. 20:41
 18/19 A kérdező kommentje:
A lepontozás pedig nem én voltam, nekem minden válasz segítség! És köszi!
2009. márc. 25. 20:42
 19/19 anonim ***** válasza:
szia!nagyon sajnállak,és megértelek,nálunk is ez van,csak apámmal. a mentőhöz ki kell hívni a rendőrt is,meg az orvost is.és csak akkor viszik be ha önmagára vagy másokra veszélyes.
2009. márc. 25. 20:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!