Szerinted melyik gyereknek (lesz) a legjobb?
a)Mindent megkap,amit kihisztizik magának,sok helyre elengedik,mehet ide-oda,nem kötelezik sok tanulásra.
b)Amire szüksége van,és akarja előbb-utóbb megkapja,de neki tennie is kell azért,elengedik az esetek 50%-ban,ösztönzik a tanulásra.
c)Mindent megkap,mindent megtehet,nem szólnak neki,hogy tanuljon,bárhova elmehet bármikor.
pff ezek az alternatívák.. ettől még nem lesz jobb vagy rosszabb a gyerek! tanulhat akkor is ha nem kötelezik rá, és lehet "normális" úgy is ha elengedik mindenhová.
inkább:
a) minden lépését követik, beleszólnak az életébe, nem dönthet saját akarata szerint, zsarnokoskodnak felette
b) mindenben mellette állnak, bármit megbeszélhet a szüleivel, odafigyelnek rá és nevelik
c) le se szarják, csináljon amit akar
és akkor e mellé jöhet hogy mit adnak neki meg mit nem... de ez már tök lényegtelen, ha szar a nevelés és a család csinálhatnak bármit nem lesz jobb a gyereknek.. :L
Alapvetően igaz az, hogy jó már gyerekkorban megtanulni, hogy a dolgokért tenni kell valamit. Az elkényeztetésnek az a veszélye, hogy a gyerek kikerülve az életbe, ugyanazt a figyelmet és odaadást várja a külvilágtól, amit a szüleitől kapott, és csalódottá válik, ha ezt nem kapja meg. Rosszabb esetben haragudni fog miondenkire, és másokat fog hibáztatni, úgy érzi, nem szeretik, stb. Ha már gyerekkorban megtanulja valaki, hogy felelős a saját sorsáért, önmagáért, abból tényleg talpraesettebb ember lesz.
De az is igaz, hogy ezt gyerekként még nehéz megérteni, átláni. Egy kisgyerek csak azt látja, hogy Julcsi mindent megkap a szüleitől, ő pedig nem, talán nem szeretik eléggé? Meg kell próbálni megbeszélni vele, hogy értse az ő szintjén, hogy nem telik mindenkinek mindenre, amit szeretne és ez természetes. Emellett sok szeretetet kell neki adni, mert az ingyen van, és ez érezteti a gyerekkel, hogy azért még ő nagyon is fontos!!
C voltam. Ma már felnőtt ember vagyok.Ezt a kérdést ilyen egyszerűen nem lehet feltenni.. Igen, a szüleim mindent megengedtek stb.. Csakhogy sosem kértem túl sokat, sosem voltam akaratos, mivel volt egy sokkal idősebb nővérem, engem ő szabályozott, tőle tanultam stb. A szüleim inkább csak az irányt mutatták, felnevelték a nővérem, aki pedig segített nekem, hogy ne vesszek el. Sosem maradtam ki éjszakára, hiába nem volt meghatározva mikorra mennyek haza..stb..(Kisebb öszötönző lépeseket tettek otthon a szüleim, de ezeket jól adagolták így nem szabályként fogta fel az ember, inkább csak kérésként, aminek úgysem mondott nemet..):) Csodás szüleim voltak és hálás vagyok nekik.
Ezzel arra akartam kilyukadni, hogy nem lehet ezt így ennyire általánosítani.. Hiszen millió dolog közre játszik abban, hogy kiből milyen ember lesz..Nem csak az, hogy mennyit engednek neki..
Az A gyerekből általában egy senki lesz,hiszen mindent megkapott,ő magától még egy kenyeret sem fog tudni venni a boltba.
A B gyerek el tud majd helyezkedni mert megvan majdnem
mindene és megtanult harcolni az "álmaiért".
A C gyerek pedig nem is biztos hogy megéli a felnőttkort mert ha mindent megtehet akkor mehet disco-ba is ahol belekeverednek valami drog-ügybe és isznak össze-vissza.
12/L
Egyem is meg a 12 éves írását! Nagyon cuki, de még alig élt, ilyenekről még fogalma sem lehet!:))
Nem lehet megmondani,hogy kinek lesz rosszabb. Lehet,hogy egyiknek se, lehet,hogy mindháromnak!
Csak egy példa, de pont igaz. Világ életemben kinyalták a fenekem. Mindig mindent megkaptam, rögtön, elsőre stb. Azért megcsináltam a főiskolát, nem is akár hogy. Pedig anno gondolom rám is azt mondták,hogy nem lesz semmi belőlem. Tesómra is!
Kaptam házat, kocsit. Férjhez mentem egy csodálatos jogász fiúhoz, első baba jön. Saját vállalkozásom csinálom, nem is rosszul. Bátyám szintén saját vállalkozás, nem kicsi gépparkkal.
Egyik legjobb fiú barátom mondhatnám B kategória. Volt pénzük, de nem adtak mindent oda, dolgozott nyáron, tanult stb. Mondhatnánk a nevelés példája. Na már most az egyetemet (ami neki nehéz, de belehajszolták a szülők),majdnem dupla annyi idő alatt végezte el, mint ahogy kellene és 32 évesen egyedülálló, és a szüleivel lakik, spórolni nem akar. Tudnának önerőt adni neki a hitelhez, de nem akar felvenni,mert nincs kedve hitelt fizetni.
Na itt ki járt jobban?
A 12 éves lánynak:
C vagyok, igaz járok bulizni, és olykor iszom is, de nem drogozom, nem csinálok olyat amit később megbánnék vagy kínos lenne. Nekem a buli azt jelenti barátok, vagyis a barátaimmal szórakozni mikor alig vagyunk így együtt. És a nyakamat rá hogy sose fogok drogozni.
18/l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!