Hogy mondjam meg a nagyapámnak, akit mindig magázni kellett, hogy szeretnék végre tegeződni vele?
Szerintem ez így nem lesz jó. A leülésig, a borig és a poharakig teljesen rendben van :D - de a tegezést felajánlani szokták, és nem a fiatalabb ajánlja fel! Legfeljebb CÉLOZGATNI póbálj rá. VAgy jöjjön át hozzátok egy haverod, hívja fel a Papáját, és akkor a Tied meghallja, hogy a srác tegezi, és hátha eszébe jut, hogy felajánlja. De ez szerintem az ő döntése, nem a Tied.
Örülj, hogy a Papád van Nektek, és igyekezz vele minél több időt tölteni, minél többet beszélgetni, ne ilyen hülyeségen rágódj, hogy milyen "égő" - nem égő! - hogy magázni kell. Ez nem olyan fontos.
Szerintem is jó az üveg bor, meg a leülés, de utána lassabban és kicsit diplomatikusabban kellene haladni. Nem akarod megsérteni, gondolom! Ha ilyen jó a kapcsolat köztetek, csak puhatold ki, hogy: Tata szerint, meg lehet adni a tiszteletet tegeződve is az embereknek? Tudja-e tata, hogy az összes haverom tegezi a nagyapját, milyen furcsa lehet megszokni!
Szóval valami ilyesmi! :)
SOk szerencsét!
Nálunk a gyerekek (unokák) tegezik a nagyszülőket, mi meg magázzuk őket! :)
Nálunk is kavar van ilyen téren.
Apai nagyszülimet az egész család magázta, nagyanyám nem is volt az a "tegeznivaló", egy rideg, számító vénasszony volt, akinek egy kedves szava nem volt senkihez. Anyámnak egy bátyja van, a papám háborúba ment, majd hadifogságba esett, keresztapám (anyám bátyja) már azután született, hogy ő elment. Majdnem 6 évre rá tért csak haza, így kb 6 éves koráig nem is ismerte tulajdonképpen az apját. Ha kérdezte tőle mamám, hogy hol van apa, a fiókba mutatott, mert ott volt róla egy kép. Ő élete végéig magázta nagyapámat, míg mamát tegezte. Anyám viszont tegezte mindkettőt, ahogy én is, és a testvéreim is. Apám a saját szüleit és az anyósáékat is magázta éltük végéig. Nálunk családon belül már nem szokás, csak távolabbi idősebb rokon esetén, pl nagyanyám testvérének a fia, nagyszüleim unokatestvérei, stb...
Vajon miért gondolod, hogy égő ez ? A barátaid mondják, vagy csak te gondolod, mert náluk másként van és a többieknél egyformán, csak nálad másképp ?
Ne fogd fel égőnek, tartsd tiszteletben. Ez nem egy negatív dolog, nem is kellene nagy jelentőséget tulajdonítani neki. Ha a barátaid netán cikiznének, ne sértődj meg, hanem frappánsan válaszolj, akkor hamarabb leszállnak rólad. Egyébként meg eltudok képzelni egy ilyen beszélgetést, hogy meglepődnek hogy te nem tegezed, aztán ezzel kész is. Senki nem is foglalkozik vele. De ha nem így van írd meg. Ha pedig nagyon rádszállnak emiatt az igazán nem rajtad múló, semmi kivetnivaló dolgon, akkor meg el kell gondolkozni milyen barátok.
Óvatosan egyébként beszélhetsz tatáddal, hogy manapság a többség így csinálja, mit szólt, semmi nyomás , csak kérdezed.
2 év telt el. Azóta is ezen rágódsz? Miért nem próbáltál célozgatni? Nem ültetek le borozni?
De amúgy nem tökmindegy, hogy mit gondolnak a haverok? Gondolom, úgyse olyan gyakori, hogy úgy még a Papádhoz, hogy valamelyik barátod is ott van. Na és ha mégis? Aki nem képes felfogni, hogy minden családban más szokások vannak, abba se szorult túl sok ész.
Én akár (bár nem kérte soha) magáznám is az én Papámat, ha velem lenne...
3. vagyok és a 2009-03-22 21:47.
Szerintem nem jó közeli családtagok közt a magázódás, mert csak elválasztja őket egymástól. Nem tudnék olyan embert közel érezni magamhoz, akit magáznom kell (pláne, hogy ez egyoldalú, az alá-fölérendeltségi viszony szerintem lehetetlenné teszi az őszinte, szeretetteljes kapcsolatot). Én is magáztam a nagyszüleimet, egyszer kisgyerekkoromban letegeztem őket véletlenül, oltári nagy patáliát csaptak, kb. mintha én lennék a világ legborzalmasabb embere. Nem is volt velük soha semmi kapcsolatom, nem szerettem őket, amikor meghaltak kb. nem éreztem semmit.
Viszont megváltoztatni nem tudod. Az öregek felsőbbrendűnek érzik magukat, úgysem lehet velük semmit csinálni. Ha neked ez égő a barátaid előtt, akkor ne menj oda a nagyfaterhoz, amikor ők is ott vannak, vagy keress más barátokat, akik nem szólnak meg ilyen ostobaság miatt (amiről nem is tehetsz).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!