Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egy autista embernél el lehet...

Egy autista embernél el lehet érni, hogy beszéljen valamit?

Figyelt kérdés

Van egy ilyen fiú az osztályban. Nem beszél, nincsenek barátai sem és fura dolgokat csinál. Sokan bántják és csúfolják de ő csak elmegy mellettük és rájuk se néz. Ez nagyon zavar engem, mert szegény nem tehet róla, hogy olyan amilyen. Szeretnék neki segíteni valahogyan, mert nem figyel rá senki max a tanárok egy kicsit. Úgy tudom, hogy elvesztette a szüleit és azóta még annyit se beszél mint amennyit kiskorában. Szünetbe mindig odamegyek és beszélek hozzá, tesin próbálok vele játszani de nem reagál rá, pedig tudom, hogy ért mindent. Nagyon sajnálom szegényt, hogy mindenki bántja. Teljesen nyugodt, órán csinálja a dolgokat de egy szót sem szól. Csak ül és néz a semmibe, de ha ott vagyok mellette én is nyugodt leszek. Fura a kisugárzása is. Nevelőszülőknél van kiskora óta de hozzájuk se beszél. Azt mondták, hogy autista és utánanéztem a neten, de más ahogy itt írják. Szeretnék neki segíteni, hogy megszólaljon vagy valami. Reménytelen?

14/L

2011. máj. 16. 18:35
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Eleve azt nem értem, mit keres köztetek egy autista tanuló? Ők speciális iskolába járnak, autistákra szakosodott fejlesztő foglalkozik velük, hasonló gyerekekkel járnak egy osztályba. Egyébként minden auti más és más: valamelyik kommunikál, valamelyik egyáltalán nem. Rossz helyen van a gyerek, nem csodálom, hogy nem fejlődik. (Édesanyám pszicho-gyógypedagógus, onnan tudom ezeket pontosan) Nagyon kedves tőled, hogy próbálsz vele kapcsolatot teremteni, de ez még erre képzett szakembereknek is sokszor nagyon kemény dió.
2011. máj. 23. 14:53
 12/12 anonim ***** válasza:

14:53 -> Előfordul, hogy az autizmus foka vagy más körülmények (túl messze lenne a befogadó intézmény, vagy épp helyhiánytól szenvednek, ami sajnos létező dolog) nem teszik lehetővé, hogy speciális osztályba járjon. Ismerek több autista gyereket is, egyik pl. évfolyamtársam volt. Nála is diagnosztizálták, de világ életében normális, hagyományos iskolába járt, megszokták az osztálytársai, és befogadták, nagyon szerették, megbecsülték - pláne, mert versenyeken is jó eredményeket ért el, egy-két területen nagyon tehetséges (meglepő módon a kommunikációval semmi baja, ld. novellákat ír, nyelvi versenyek, stb.).

Szerintem nem reménytelen. Próbálj másképp közeledni hozzá, pl. írj levelet, rajzolj neki, stb. Vagy akár rávehetnéd (esetleg a rajztanárt is), hogy csináljatok képekből montázst, kollázst. Így is jót lehet beszélgetni, nem a szokott módon.

Türelem, kitartás. Érdemes megkeresni azt az eszközt, amivel közelebb kerülhetsz hozzá, még ha nem is öt perc alatt jössz rá, mi az. :)

2011. máj. 23. 17:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!