Miért mindenki magából indul ki?
Itt, a gyakori kérdéseken böngészve észrevettem, hogy szinte mindenki a "mégiscsak a szüleim" szindrómában szenved.
Lehet szidni, de ez egy HÜLYESÉG!
Már csak ebből kiindulva: mindenkit lehet oltogatni hogy hálátlan, aki nem dicsőíti, emeli fennkölt magasságokba a szüleit.
Csakhogy vannak gyerekek akiket vernek a szülei és/vagy erőszakoskodnak velük, undokak velük, nem akarták, becsúszott és utálják emiatt, és még sorolhatnám.
Na, ezeknek a gyerekeknek is csak ugyanúgy szülei vannak, mint bármelyik más embernek.
De még ha nem is ilyen drasztikusan nézzük...
Senki sem köteles se szeretni, se tisztelni a szüleit.
A szülőknek is ugyanúgy ki kell érdemelniük ezt, és ha ez nem történik meg, hát oda a szülő-gyermek kapcsolat.
Sőt, a szülőnek KÖTELESSÉGE eltartani a gyerekét, ugyanúgy, ha a gyereknek egyszer családja lesz, neki is kötelessége lesz eltartani a gyerekeit, szimpla körforgás. Ez magában nem jelenti azt, hogy a szülőket tisztelni is kell érte.
Ha egy anya 12 órákat lehúzott anno a gyárban, hogy tisztességben felnevelje a gyerekét, Őt igen, tisztelni kell. De aki fintorogva vágta a kölyök elé a kaját egész életében, na, benne mit lehet tisztelni? Főleg, ha ezek után még elvárja, hogy a gyerek kihúzza a csávából.
senkinek sem kötelessége a szülei adósságát kifizetni, szimplán mert felnevelték őt, nem köteles a fizetését odaadni mert a szülők nem tudják beosztani a pénzüket, és így tovább.
Segíteni lehet, sőt, ha az ember jóban van a szüleivel kell is, de senki sem kötelező a saját életét feladni, hogy a szüleit nevelje (legfeljebb ha a szülő betegségében képtelen eltartani magát, mert akkor azért mégiscsak illene).
Várom a kedves válaszolók reakcióit, akik szerint mindenkinek mindent muszáj megtenni a szüleiért.
Azért magadból indulsz ki Te is, mert magadat ismered közvetlenül, mások gondolatairól csak áttételesen vannak ismereteid. Ez így rendben is van, első kérdés letudva.
A tisztelet, mint fogalom, számomra azt takarja, hogy elismerem a másik ember létét, eredményeit, státuszát stb. Mivel a szülő egyik "eredménye" épp a gyerek, és ez igaz MINDEN körülmények között, buta dolognak tartom, ha a gyerek nem ismeri ezt el. (Hiszen akkor nem ismeri el saját magát eredménynek.) A gyerek semmi esetre nem lenne a világon, ha nem lennének a szülei. Tehát a tisztelet ezen az alapon jár.
Ugyanakkor nem kötelező szeretni, eltartani stb. a szülőt a gyerekének minden körülmények között. Erre mind igaz, amit a kérdésben írtál. Csak ez már egy másik kérdés. Szerintem nem kell összemosni a tiszteletet a szeretettel. Ezek különböző fogalmak, azért is van rájuk két különböző szavunk.
A válaszadók is mind magukból fognak kiindulni. :)
Kevésbé vicces, de ezeket a "gyerekeket" a szüleik trenírozzák erre, hogy kötelező őket tisztelni (engem is erre neveltek, tehát ettől elszakadni nehéz, ill. arra is neveltek, hogy tiszteljek másokat, tehát alapállás ez szokott lenni. De aki egyszer eljátszotta, annak nincs második esélye.)
Sok szülő ezzel biztosítja, hogy a gyereke később eltartsa, kihúzza a bajból, stb, hogy egy életen át sulykolja belé, neki ez a kötelessége, mert ő a szülő és pont.
Senkit nem lehet kényszeríteni arra, hogy valaki iránt szeretetet, tiszteletet érezzen, de hogy úgy tegyen, mintha... arra igen. A kötelességtudat is erős béklyó tud lenni, és nagyon nehéz rajta bűntudat nélkül átlépni.
Nehéz ledobni azt a nézetet, amiben valaki egy életen át nevelkedett. Vagy követi, és egyetért vele, vagy torony iránt másképp fog élni, mert csalódott benne.
1, Hát, nem teljesen. Én a racionálisan gondolkozók körébe tartozom.
2, A fordított esettel, mikor a gyerek agresszív a szülővel, nem foglalkoztam. Természetesen az ilyet meg kell vetni (kivéve ha a szülő volt az első agresszív, mert ha pl. engem hetente 7x vert volna anyám indok nélkül, hát egyszer biztosan kapott volna egy taslit, tisztelet ide vagy oda...)
De vonatkoztassatok el már a szülőktől, ők is csak emberek. Ahogy a többi. És a többi embert sem tisztelitek fenntartások nélkül, minden embernek meg kell küzdenie a tiszteletért (arra, hogy a szülők létrehoztak, nem reagálnék, csak így zárójelben. Akkor ezek szerint, ha a 13 éves kislánynak becsúszik egy gyerek, őt is tisztelni kell, mert "létrehozott" egy életet).
Tisztelni kell a szülőket, ha tisztességesen felnevelnek (ahogy a kifejezésben is benne van). Csak sok esetben nem így történik.
ma10:47. Tökéletesen egyetértek Veled, csak kíváncsi vagyok, sikerül-e valaki szemét felnyitnom :)
Egyébként ha megnyugtat titeket, én is a "belémnevelt tisztelet" áldozata voltam, amíg idegösszeroppanást nem kaptam.
Anyám kivágott otthonról, mert nem értettem vele egyet abban, hogy ő mondja meg, ki legyen a párom.
1 hónapig depressziós voltam, aztán amikor már a testvéreim sem voltak hajlandóak beszélni velem (akik meg aztán végképp kutyakötelességre lettek nevelve), kikészültem teljesen.
A kórházban kötöttem ki. Kb. 2 hónap kellett, mire rendbe jöttem, de legalább felvilágosodtam, a családi kapcsolat sem jelent többet, mint egy baráti pl.
Csak ez lett belénk nevelve.
Kedves 2.
Nem is azt kérdőjeleztem meg, hogy Te miért tiszteled a Szüleidet, mert ahogy írod, Ők tényleg meg is érdemlik ezt! :)
És tudod Te azt, hogy a gyermeknek is KÖTELESSÉGE eltartani a szüleit, ha azoknak a megélhetésük veszélyben forog, de a gyermek segíteni tudna?Ez egy jogszabály!
"A családjogi törvény szerint rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja. A tartásra jogosultat rokonai közül elsősorban leszármazói kötelesek eltartani. Több egysorban kötelezett között a tartási kötelezettség a kereseti, jövedelmi, vagyoni viszonyaik és teljesítő képességük arányában oszlik meg.Annak a tartásra kötelezettnek javára, aki a tartásra jogosultat személyesen gondozza, az ezzel járó munkát és egyéb terhet a tartási kötelezettség megállapításánál figyelembe kell venni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!