Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mérgező szülők - mit lehet...

Mérgező szülők - mit lehet velük csinálni?

Figyelt kérdés
Mostanában több kérdésben is felvetődött Susan Forvard: Mérgező szülők című könyve. Röviden: arról szól, hogy sok gyermek még később, felőpttként sem látja reálisan, hogy szülei annak idején mennyit ártottak és akár ártanak a mai napig nekik, ők a mérgező szülők, ahol a gyermek személyisége nem egészséges irányba fejlődik. Rossz beidegzések, erős szülőfüggés stb. Én a könyvben most végeztem az első felével. Tehát a beszámolókkal. Most jönnek a módszertani részek. Tehát nem tudom, hogy ez szerepel-e a könyvben, de az az egy dolog izgatja a fantáziámat, hogy oké, a szülők mérgezőek, sokmindent rosszul csinálnak, ők idézik elő a legtöbb, még felnőttkorra is kiterjedő ártalmat. Node: a szülők, akik ilyenek, sajnos nem veszik észre magukat. Ők belülről a lehető leghelyesebbnek érzik tetteiket! A húgommal is ez az örök vitánk, hogy apánk, akire többé-kevésbé illik a könyv, tudatosan bánt-e bennünket, vagy sem. A tesóm szerint tisztában van vele, hogy árt és mégis teszi, én mindig onnan közelítek, hogy nem látok indítékot arra, hogy egy szülő szándékosan, tudatosan ártson. Sokkal inkább az lehet, hogy a rossz beidegződés felülírja a szülői szeretet azon részét, hogy a gyerekét emberszámba véve, tisztelje is emberként. Ami továbbra is nyitott kérdés, hogyha a szülő nem egy szándékolt galád, (márpedig miért lenne az) akkor hogyan lehet őt átvezetni, a hozzáállását megváltoztatni? Hiszen "nem veszi észre magát". Elvileg nem rosszindulatból "mérgeznek" a szülők, csak nem látják a fától az erdőt. Erre kíváncsi lennék mit mond a pszichológia?
2011. ápr. 17. 20:54
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
24 éves fiú: anyák napjára vásárolj neki ajándékba egy kiscicát/kiskutyát/egyéb cuki állatkát, hátha "kitölti rajta", vagy legalábbis jobban megosztja a birtoklási-gondoskodási hajlamait..
2011. ápr. 17. 23:26
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó...Isten ments!Szegény állatka...aki egyébként érzékenyebb erre és nem hagyja magát!
2011. ápr. 18. 04:39
 13/16 anonim ***** válasza:
86%

Olvastam a könyvet, de szerintem azért "veszélyes" ilyen témában nem képzett emberek kezébe adni, mert túláltalánosíthatnak. Hibákat minden szülő követ el, még a könyvben leírtak egy részét időnként szinte minden szülő eljátsza (nem a molesztálásra vagy bántalmazásra gondolok).

Emlékszem, hogy talán 15-20 évvel ezelőtt, amikor a hétköznapi köztudatba is betört a "kisebbségi komplexus" fogalma, mindenki hirtelen rá tudta húzni az összes ismerősére.

A mérgező szülők jelenséget is lehet, hogy ráhúzzák olyan szülőre, akinek mondjuk volt egy bénázós hónapja és akkor nagyon a gyerek tyúkszemére lépett.

Pl. ha nagyon akarom, én is rá tudok aggatni ilyet a szüleimre. Anyám még most is sokszor ki akar takarítani nálam (250 km-re lakunk egymástól), mondván ő csak segít. Közben gyakorlatilag az FBI-t megszégyenítően precíz házkutatást tart.

Apám még 28 évesen is nevelni akar, kijavít, hogy ne úgy mondd, köszönj szépen, stb.

Nálunk is volt korábban anyagi támogatással megvonás, mert egyetemet akartam váltani, ők meg féltek, hogy nem lesz diplomám. A fenyegetést nem vettem komolyan, ők meg némi puffogás után beletörődtek abba, hogy váltottam. (Egyértelmű blöff volt, hogy hagynak éhen halni.)

Anyám takarítási mániáját is visszavertem, megmondtam, hogy segítség az amit kérnek, amit tukmálnak, az inkább az ellenkezője. Amikor ez nem használt, én is átrendeztem a konyháját. Amikor ő arra hivatkozott, hogy "ez meg az ott jobb helyen van" (kösz, hónapokig semmit se találunk meg a férjemmel), ezen felbuzdulva ABC sorrendbe raktam az eszközöket.

B, mint bögre, P, mint pohár, T, mint tányér, stb. Ő se talált meg sok mindent jó darabig :)

Apámnak pedig a sokadik "nyilvános nevelési" kísérlete után fennhangon mondtam, hogy ha úgy érzi, hogy 18 éves koromig nem sikerült megnevelnie, akkor 10 évvel később már ne próbálkozzon vele. Neki is kínos volt, mint nekem előtte, amikor mások előtt utasítgatott.

Most kiragadtam néhány negatív példát, viszont ez csak az 1%, 99%-ban jó szülők voltak/vannak. A fentiek rossz tulajdonságok, amiket lehet kezelni, mert attól, hogy jó szülők, ők se tökéletesek, se szülőként, se emberként.

Gondolom majd én is elkövetek néhány hibát szülőként és ha a gyerekemnek lesz elég esze, ő is visszaveri a hülye próbálkozásaimat, vagy leültet és elmondja, hogy ezt-azt ne csináljam, mert neki kellemetlen.

Ennek ellenére bízok benne, hogy nekem is csak 1-2% lesz a hibarátám.

2011. ápr. 18. 09:51
 14/16 A kérdező kommentje:
09:51 Nálad a pont! Aranyos volt, ahogy írtál, jókat mosolyogtam közben (a viszont átrendezés miatt). Azt hiszem nagyon jól rátapintottál a lényegre.
2011. ápr. 18. 10:13
 15/16 anonim ***** válasza:
37%
Nagy ész vagy 9,51-es! Hogy ABC sorrendbe rakni a dolgokat! A szülőknek igazán egyszerű, csak az ABC-t kell tudni, rögtön megtalálnak mindent. Gratulálok, jól tetted, remélem, hatott!
2011. ápr. 18. 11:53
 16/16 anonim ***** válasza:
72%
Utolsó: nem azért, nálunk speciel pont abc-sorrandben vannak az evőeszközök (de kb 30 éve, tehát megszoktuk), de azért ha valakinek átrendezik a konyháját, legyen az akármilyen logikus rendszer, az bizony zavart okoz. Nem arról van szól, hogy nem tudná az abc-t, de mikor kell egy kés és rutinból odanyúl, ahol az elmúlt 30 évben voltak a kések, aztán azon kapja magát, hogy egy krumplinyomóval próbál kaprot szeletelni, az ne mondd már, hogy meglepő ezek után.. Sosem szokna már rá arra, hogy főzés/mosogatás köben az abc-t mormolja magában, ha kell valami, ezzel meghosszabbítva minden tevékenységét kb. 20%-kal.
2011. ápr. 18. 21:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!