Mérgező szülők - mit lehet velük csinálni?
Olvastam a könyvet, de szerintem azért "veszélyes" ilyen témában nem képzett emberek kezébe adni, mert túláltalánosíthatnak. Hibákat minden szülő követ el, még a könyvben leírtak egy részét időnként szinte minden szülő eljátsza (nem a molesztálásra vagy bántalmazásra gondolok).
Emlékszem, hogy talán 15-20 évvel ezelőtt, amikor a hétköznapi köztudatba is betört a "kisebbségi komplexus" fogalma, mindenki hirtelen rá tudta húzni az összes ismerősére.
A mérgező szülők jelenséget is lehet, hogy ráhúzzák olyan szülőre, akinek mondjuk volt egy bénázós hónapja és akkor nagyon a gyerek tyúkszemére lépett.
Pl. ha nagyon akarom, én is rá tudok aggatni ilyet a szüleimre. Anyám még most is sokszor ki akar takarítani nálam (250 km-re lakunk egymástól), mondván ő csak segít. Közben gyakorlatilag az FBI-t megszégyenítően precíz házkutatást tart.
Apám még 28 évesen is nevelni akar, kijavít, hogy ne úgy mondd, köszönj szépen, stb.
Nálunk is volt korábban anyagi támogatással megvonás, mert egyetemet akartam váltani, ők meg féltek, hogy nem lesz diplomám. A fenyegetést nem vettem komolyan, ők meg némi puffogás után beletörődtek abba, hogy váltottam. (Egyértelmű blöff volt, hogy hagynak éhen halni.)
Anyám takarítási mániáját is visszavertem, megmondtam, hogy segítség az amit kérnek, amit tukmálnak, az inkább az ellenkezője. Amikor ez nem használt, én is átrendeztem a konyháját. Amikor ő arra hivatkozott, hogy "ez meg az ott jobb helyen van" (kösz, hónapokig semmit se találunk meg a férjemmel), ezen felbuzdulva ABC sorrendbe raktam az eszközöket.
B, mint bögre, P, mint pohár, T, mint tányér, stb. Ő se talált meg sok mindent jó darabig :)
Apámnak pedig a sokadik "nyilvános nevelési" kísérlete után fennhangon mondtam, hogy ha úgy érzi, hogy 18 éves koromig nem sikerült megnevelnie, akkor 10 évvel később már ne próbálkozzon vele. Neki is kínos volt, mint nekem előtte, amikor mások előtt utasítgatott.
Most kiragadtam néhány negatív példát, viszont ez csak az 1%, 99%-ban jó szülők voltak/vannak. A fentiek rossz tulajdonságok, amiket lehet kezelni, mert attól, hogy jó szülők, ők se tökéletesek, se szülőként, se emberként.
Gondolom majd én is elkövetek néhány hibát szülőként és ha a gyerekemnek lesz elég esze, ő is visszaveri a hülye próbálkozásaimat, vagy leültet és elmondja, hogy ezt-azt ne csináljam, mert neki kellemetlen.
Ennek ellenére bízok benne, hogy nekem is csak 1-2% lesz a hibarátám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!