Mukodhet-e jol egy vegyes hazassag (itt a vallasi kulonbsegekre gondolok)? Pontosabban egy kereszteny es egy zsido kozotti kapcsolatrol kerdezek (ugy, hogy mind2 ragaszkodnak a sajat vallasukhoz). Varom a velemenyeket es kulonosen a tapasztalatokat.
Azért kérdeztem, hogy magyar vagy izraeli-e. Az izraeli zsidóknak erősebb a valláshoz való ragaszkodásuk, mint a nem ott élőknek. A baráti körömben van magyar és izraeli is, ezt tapasztaltam.
Gondolom azért lehet, mert itt erősebbek az egyéb hatások, mint Izraelben.
A vallásgyakorlás miben mutatkozik meg nála? Milyen rendszerességgel jár zsinagógába/rabbihoz, milyen szokásokat tart?
(Én kérdeztem, hogy milyen nemzetiségű)
Apám pl vallásos keresztény, de nem jár templomba és a szokásokat is módjával tartja, imádkozni is magában szokott.
Csak akkor lesz eleve zsidó vallású, ha az anyja zsidó. Ha az apja az (és az anyja nem), akkor nem lesz született zsidó, hanem fel kell vennie a zsidóságot.
"Sok esetben az édesanya a zsidó, ilyenkor értelemszerűen a születendő gyermeket bármelyik közösségben teljes jogú zsidóként kell fogadni. Ám egyre többször találkozunk olyan gyermekekkel, akiknek az édesapja zsidó származású és a gyermekben igen erős zsidó kötödés van. Magyarul érzi magában a zsidó lelket, és a közösséghez akar tartozni, ám a Sulchán Áruch szerint a zsidóság anyai ágon öröklődik. Az ilyen gyermekeknek, a vallásjog alapján, be kell térniük, és abban a pillanatban szintén teljes jogú tagjai lesznek a közösségnek."
A sábeszt és a zsidó ünnepeket is tartja?
Azért kérdezem, mert egy nem zsidónak az akkor érvényes szabályrendszert eléggé körülményes betartani, ha nem teszi, az viszont nagyfokú tiszteletlenség a zsidó fél felé.
Egy háztartásban neked mennyire okozna gondot a sábesz és a többi ünnep szabályrendszerének a betartása?
Neked okozna-e gondot, ha pl. ő húst enne Húshagyó Kedden? A kereszténységben kevesebb a mindennapi életet szabályozó szabály (szép mondat :)).
Illetve kérdés, hogy ő elfogadja-e, ha nem követed ezeket.
Nagyon jó barátaim zsidók, pl. a kóser étkezést nem várják el tőlem, csak az edényeket kell tiszteletben tartanom. De ha én a saját gyomromban a húst és a tejet (pl húsos ebéd után tejeskávé) keverni szeretném, nem akadnak fenn rajta.
A kóser étkezés se egyszerű, hajlandó lennél a konyhát úgy alakítani és tartani, hogy megfeleljen ezeknek a követelményeknek? Kérdezem azért is, mert a hagyományos magyar konyha nagyon anti-kóser (disznó hús alapú, sok a tejtermék-hús kombináció, stb).
Saját példám: disznóhúst az íze miatt annyira nem szeretem, így elvagyok nélküle. Két hétig vendégeskedtem Izraelben barátoknál, de egy hét után a férjemmel elmentünk egy nem kóser étterembe, mert már ölni tudtam volna valami nehezebb, tejes-húsos ételért.
Ha zsidóval élnék egy háztartásban, akkor vagy két konyhát kellene fenntartani, vagy max étteremben tudnék olyat enni, amihez gyerekkorom óta hozzászoktam, szeretem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!