A család nevem Smitt <-- (igy irom) de az okleveleimen, személyimen stb. Schmidt vagy Schmitt vagy Smidt-nek írják legem van mit tegyek?
Amikor megszulettel nagyon elirtak a nevedet, mert Schmidt-nek kellene irnod.
Mit jelent a kerdesedben a "legem", akarhogy is probaltam olvasni, nem ertem.
Schmidt az igazi, hasznald igy!
első válaszolónak: nem biztos, h úgy kéne írnia, ez lehet olyan, mint a Kis, Kiss, vagy Szegedi, Szegedy, sok féle változata lehet.
Kérdezőnek: az anyakönyvbe hogy írták a neved? Vagy te melyiket szeretnéd? Ahhoz kéne igazítanod, be kéne menned az okmányirodába, és kérned, hogy javítsák. De ott biztos tudnak más tanácsot is adni!
jah, én sem értem hogy az első válaszoló miért gondolja, hogy bármit is kötelező így van úgy írni.
a kérdezőnek annyit tudok mondani,hogy ha az anyakönyvedben úgy van, ahogy szeretnéd, arra átírják mindenedet, csak valszeg fizetni kéne érte. ami nem teljesen jogos elvárás, mert az okmányiroda cseszi el ezeket a névelírásokat.
Valamikor nyilván a német Kovács megfelelőjeként SCHMIDT volt az erdeti név, dédszülői vonalon, de a magyaros ejtés, és a német nyelben való járatlansága miatt valamelyik bába asszony bemondása, vagy ügyintéző elhallása miatt lett ez így, és ha nem törekszel arra, hogy másként legyen mindig el-el írhatják.
A születési anyakönyvi kivonatodban leírtra azonban könnyen kijavítható.
Az számít, hogy mi van a születési anyakönyviden. Ott hogy van a neved? Az a hivatalos neved jelenleg. Azt kellene mindenhol használnod. Ha az nem tetszik, akkor hivatalos névváltoztatással tudod kiküszöbölni a problémákat.
Ez elvileg nem törvényes és gondod lehet belőle. Ha te Smitt-ként szeretnéd hivatalosan használni, akkor kérvényezd a helyi anyakönyvezetőnél a névváltoztatást. Nem tudom, hogy nő vagy férfi vagy-e, de ha férfi, akkor házasságkötés után, ha a feleséged meg a gyerekeid a nevedet fogják viselni, akkor úgy lesznek mindenhol bejegyezve, ahogy az anyakönyveden szerepel, nem pedig úgy, ahogy te szeretnéd. A neved írásmódját nem döntheted el bejelentés nélkül, mert annak csak kavalkád a vége. Szólnod kellett volna, mikor elírták a nevedet az okleveleken meg a személyiden.
Ha neked Smitt a hivatalos neved, mert az van az anyakönyvi kivonatodon és meg akarod tartani, akkor konzisztensen továbbra is Smitt-ként használd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!