Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Gyermeküknek májusban lesz a...

Gyermeküknek májusban lesz a névadója, létezik valami ősmagyar rítus, rigmus, hagyomány amivel szinesíthetnénk az alkalmat?

Figyelt kérdés
Nem vagyunk nagy jobbikosok, szóval nincs a gyereknek árpádsávos pelenkája, csupán jólesne valami hagyományőrzőt művelni (keresztelni meg nem szeretnénk, egyszerűen így döntöttünk, majd ő választ magának vallást ha szeretne amikor felnő.) Ötletek? Bármire fogékonyak vagyunk:)
2011. febr. 28. 11:40
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Hát a református gimnáziumokban könnyen lehet rossz tapasztalatot szerezni, de attól még vannak rendes papok, pl az én családomban is. :)

Azt a honfoglalós-borkilöttyintős keresztelőt is egy nyitott ref. lelkész vezette.

A keresztelő pár honfoglalás kori dolgokkal meg hagyományőrzéssel foglalkozott, egy honfoglaló táborban voltunk.

A keresztelést keresztezték ilyen nomád dolgokkal mint a borkilöttyintés, ami ha jól tudom egy általános ünnepi dolog, az ősök áldásának kérése vagy vmi ilyesmi.

Érdeklődj tágabb környezetedben, hátha vannak ott is hagyományőrző csoportok.

2011. máj. 30. 17:40
 12/16 A kérdező kommentje:
Megpróbálom, köszönöm:))
2011. jún. 12. 01:45
 13/16 anonim ***** válasza:
0%
Írasd be a Hitle Jugend-be.
2011. júl. 12. 19:30
 14/16 anonim válasza:
74%

Ilyeneket én is ismerek hogy bizonyos ideig nem szólítják nevén az újszülöttet,nehogy a gonosz szellemek megtalálják.(Csúfságnak vagy hasonlóknak nevezik...)Erről én egy könyvben olvastam: [link]

Ez a szerző kétkötetes regényének második része,maga a történet nagyon izgalmas,és van benne egy rész amikor a főszereplőnek kis testvére születik itt lehet olyanokról szó amik téged érdekelnek.(Egyébként az első kötetet is érdemes lenne elolvasni ha téged érdekel az ilyesmi,mert nagyon lebilincselő és találnál is benne az ősmagyar hagyományokról izgalmas dolgokat...)

+Nekem megvan a második kötet és ha szeretnéd azt a részt ami számodra érdekes lehet elküldöm e-mailben.

2011. júl. 16. 12:43
 15/16 A kérdező kommentje:

Sziasztok,végül is megvolt a névadó, az erre szánt sablonszövegeket odaadta az anyakönyvvezető, és nagyon helyes szöveget írtam belőle. Negyedórás volt az egész, és annyi volt benne a kevésbé szokványos, hogy vittünk be zenét: Roy és Ádámtól az Itthon otthont, és a Dzsungel Könyvéből (Dés-Geszti) az intrót (Vadon istene, légy kegyes úr ma...) nagyon jó volt, alá kell írni egy Névadó könyvet, és fogadalmat is kell tenni, aminek szintén választható volt a szövege.

Én még gondoltam hogy gyújthatnánk gyertyát, de a férjem azt mondta, ne cifrázzuk, és lett volna lehetőség,hogy rokon kisgyerek mondjon verset. Kaptunk a végén emléklapot szép bársony tokban. Akit érdekel az írott szöveg,bemásolom szívesen, vannak még névadók ma is.

2011. nov. 18. 23:43
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Jöhet a szöveg. :)
2011. nov. 20. 14:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!