Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kirakhat anyám a házból?

Kirakhat anyám a házból?

Figyelt kérdés
19 éves vagyok, nappali tagozatos egyetemista. Már többször, veszekedések során a fejemhez vágta, hogy menjek el otthonról. Apámmal együtt élnek, ő nem veszi anyámat komolyan, de ha ő el akar zavarni, nem maradhatok. Nagyszüleim nem élnek, a többi rokon rossz anyagi helyzetben van. Az én szüleimnek pedig van pénze, simán el tudnak tartani, míg befejezem az egyetemet. Semmi sincs, ami védene engem jogilag, míg befejezem az iskolát? Bármikor az utcára küldhet, hajléktalanná tehet?
2011. febr. 25. 18:41
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
69%

Nem tehet ki, vagyis kitehet, de a létfenntartásodról akkor is neki KEL gondoskodnia. Tehát akkor fizetheti az albérletet, kajádat, sulidat, ruhádat...

Nagykorú gyerek tartása acsaládjogi törvényben, olvasd el. Amig tanulsz az első diplomádért, el kell tartania.

2011. febr. 25. 21:51
 22/25 A kérdező kommentje:

Elolvastam a jogszabályokat, idézek belőle:

60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.

Szükséges tanulmány az egyetem is?

2011. febr. 25. 23:43
 23/25 anonim ***** válasza:
Nem hiszem. Rengetegen élnek, dolgoznak egyetem elvégzése nélkül.
2011. febr. 26. 10:14
 24/25 anonim ***** válasza:

Fuss neki mégegyszer az olvasásnak, még segitek is, ugyanis a nagykorú, de továbbtanuló gyerekre külön rész vonatkozik, miszerint az egyetemet is KÖTELES finanszirozni a szülő.

Annyi a különbség a kiskorú gyerek tartásával szemben, hogy itt már a SAJÁT létfenntartását kockáztatva nem köteles fizetni a szülő, kiskorú gyerek pedig még előrébbvaló a szülő létfenntartásánál is. De csak ennyi a különbség, a szülő KÖTELES a továbbtanuló gyerekét eltartani. Csak ezt sokan nem tudják.

No, akkor itt a segitség, amit igértem:

III. Fejezet, A továbbtanuló nagykorú gyermek tartása

23. §

A nagykorú gyermek tartására a rokontartás közös szabályait, valamint a kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezéseket e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

24. §

(1) A nagykorú, munkaképes gyermek az 19.§ (1) bekezdésében foglalt eseten kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai ésszerű időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A szülőt a továbbtanulási szándékról megfelelő időben tájékoztatni kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, továbbá az első alapképzésnek minősülő főiskolai és egyetemi tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

(3)A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani

a/ ha a gyermek a tartásra érdemtelen; érdemtelen a nagykorú gyermek akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot,

b/ ha a gyermek tanulmányi- és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget, vagy

c/ ha ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

(3) A szülő a 25. életévét betöltött gyermekének tartására csak rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

2011. febr. 26. 14:45
 25/25 anonim ***** válasza:
A tisztelt kérdezőbe is van hiba azt írod a menő márkás cucokat szereted megvásárolni lehet hogy anyádéktól is kérsz pénzt mert neked csak az tetszik és a rezsi se olcso a kaja is sokba kerül mit tudsz te még az életről és mi az a beszokás te nemnyalod ki a házat nagyságos kisassszonynak képzeled magad nemcsodálom ha kiakarnak dobni
2013. febr. 12. 22:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!