Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet az élettársi...

Hogyan lehet az élettársi viszonyt hivatalossá tenni, vagy bizonyítani?

Figyelt kérdés
Mi csak 2 éve vagyunk együtt, de kezdettől fogva együtt élünk, tervezzük az eljegyzést is(esküvőre azért még pár évet várunk).Viszont a párom kb. csak 1 éve van hozzánk bejelentve.A hivatalos papírhoz meg állítólag 3 év kell.Mit lehet tenni h. ennyi idő után is lehessen hivatalossá tenni?
2011. febr. 14. 07:27
 1/8 anonim ***** válasza:
milyen 3 év? beballagtok a polgármesteri hivatalba és felvetetitek magatokat a névjegyzékbe..kb 20 perc alatt el lehet intézni...de tulajdonképpen jelentősége nincs, legfeljebb vagyonmegosztási szempontból
2011. febr. 14. 07:42
 2/8 anonim ***** válasza:

Ahogy Wiki írja, egy közjegyzőhöz kell beballagnotok, és ott tudjátok ezt nyilvántartásba venni.

[link]

2011. febr. 14. 07:59
 3/8 anonim ***** válasza:
Amúgy a három év az azt hiszem arra vonatkozik, hogy ha valahol igazolni kell, hogy élettársi viszonyban vagytok, de korábban nem mentetek közjegyzőhöz ezt hivatalossá tenni, akkor kell a már eltelt három év, de hogy ezt hogy lehet bizonyítani és/vagy ki mondja ki végül, hogy ez tényleg úgy is volt, az jó kérdés. Gondolom bírósági ügyek kapcsán merülhet ez fel inkább.
2011. febr. 14. 08:02
 4/8 anonim ***** válasza:
Bejegyzett élettársi kapcsolat csak azonos neműek között állhat fent, pont azért, mert azonos neműek házasságot nem köthetnek. Egyébként az élettársi viszonyhoz fűződő jogkövetkezmények mindenféle hivatalos bejegyzés nélkül is fennállnak, ha a kapcsolat kimeríti az élettársi viszony fogalmát (ami a családjogi törvényben megtekinthető).
2011. febr. 14. 08:51
 5/8 anonim ***** válasza:
A bejegyzett meg a nyilvántartásba vett nem ugyanaz.
2011. febr. 14. 08:58
 6/8 anonim ***** válasza:

Ahogy az a Wikipédiás linkemből is kiderül, nem egyenlő a bejegyzett élettársi viszony azzal, ha egy nő és egy férfi kívánja nyilvántartásba venni ez irányú kapcsolatát. :)

Csak a gugli első körben tényleg csak ezt az azonos neműek közötti viszont emeli ki elsőre...

2011. febr. 14. 09:08
 7/8 anonim ***** válasza:

Nem tudom, érdekesek ezek a dolgok.

Mi pl önkormányzati lakásban lakunk, a párom kezdte pályázni,még mielőtt összeismerkedtünk. Mikor megkapta, akkor meg már gyerek is volt. Költöztünk, de ahhoz, hogy én is bejelentkezhessek ide, alá kellett írnunk egy papírt, hogy 5 éve már együtt élünk. Két tanut is kellett vinnünk, aki nem rokonunk.

Mondanom sem kell, hazugság volt, most májusban lesz, hogy 5 éve együtt élünk. Persze a kisfiunk minden probléma nélkül bejelentkezhetett ide.

Ez a nem mindegy.

2011. febr. 14. 09:20
 8/8 A kérdező kommentje:

Nekünk azért kellene, mert igazolnunk kellene.Persze nem életbe vágó.Mondjuk ez is furcsa, mert igazából 2 éve vagyunk együtt,de fél évig én laktam nála, ő meg másfél éve lakik nálunk(szüleimmel élünk).

Házasságot még nem szeretnénk, de jó lenen valahogy hivatalossá tenni legalább ezt.Én felhívtam az önkormányzatot, ott kb. 3-szor küldtek el 3 felé, aztán a végén kiderült, h. a jegyzőnél kell ezzel kapcsolatban érdeklődni, de senki nem tudott semmi konkrétat mondani, h. mi a feltétele, vagy hogyan zajlik, csak annyi h. igényelni kell vmi nyomtatványt(de csak délelött elérhetőek, amikor én dolgozom...)

2011. febr. 14. 12:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!