Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet valakiből bigámis...

Hogyan lehet valakiből bigámista? Nem ellenőrzik azt, hogy elvált-e mielőtt újból házasodna?

Figyelt kérdés
2011. febr. 6. 16:17
 1/7 anonim ***** válasza:

Szerintem nem ellenőrzik, bemondás alapján elfogadják a családi állapotot. Főleg ezekkel a kártyás személyi igazolványokkal. Már a régiekbe sem írták bele a családi állapotot, hosszú évek óta.

Ha lenne egy központi, minden önkormányzat által hozzáférhető nyilvántartás, mondjuk olyan, ami naprakész, másodpercek alatt lehetne mindent ellenőrizni.

Valaki megnősül/férjhez megy Debrecenben, miközben házasságot kötött már az ország másik felében, mondjuk Sopronban, és simán letagadhatja. Semmi hivatalos papíron nem szerepel, kivéve a házassági anyakönyvi kivonatot. Lehetőleg ne ugyanott kösse az új házasságait, és évekig eléldegélhet bárki több házastárssal úgy, hogy lebukna, mint bigámista.

2011. febr. 6. 16:50
 2/7 anonim ***** válasza:
De, van nyilvántartásuk. Férjemtől bekérték az válási bontó határozatot (tehát tudták, hogy elvált).
2011. febr. 6. 16:55
 3/7 anonim ***** válasza:

Szerintem elég nehezen lehet, pl. olyan országban házasodott ahol ezt nem tartják nyílván. Vagy előre kér két születési anyakönyvit és egymás utáni nap házasodik.

Eltűnik a házastársa valami háborús övezetben, halottnak nyilvánítják, újra házasodik és előkerül az eltűnt.

Azt, hogy elvált-e azt ellenőrzik.

Bigámista akarsz lenni?

2011. febr. 6. 17:20
 4/7 anonim ***** válasza:

Kell lennie nyilvántartásnak, mert mindig azt mondja az anyakönyvvezető, hogy megvizsgálták, hogy semmilyen akadálya nincs a házasságkötésnek.

Persze lehet, hogy az ellenőrzés nem tökéletes, mert az anyakönyvi hivatal késve küldi a nyilvántartóba, vagy külföldön kötött házasságról van szó.

2011. febr. 6. 17:20
 5/7 anonim ***** válasza:

Meg kell mondani a családi állapotot. Mivel minden adatot felvesznek ezt tudják a belső rendszerükön ellenőrizni. Ha elvált vagy, akkor bírósági határozatot is be kell mutatni.

Lehet, hogy régebben a papíros korban volt késés (tudom, mert csináltam és átlag 1 hét késés volt) de a mostani számítógépes rendszerben már nincs. :)

Más kérdés, hogy a válást nem mondták ki, vagy a külföldön kötött házasság necces. Azt nem tudom, hogy hogyan ellenőrzik. :) Egyébként csak emberi hanyagsággal (ez esetben anyakönyvvezető) képzelhető el bigámia.

2011. febr. 6. 17:54
 6/7 A kérdező kommentje:

Nem akarok az lenni, csak kíváncsi voltam, mivel hallottam ilyen esetekről és elképzelni sem tudtam,hogy igaz lehet :)

És mindenkinek köszi a választ.

2011. febr. 6. 18:11
 7/7 anonim ***** válasza:
Úgy is lehet valaki bigámista, hogy két személyazonosságot tart fenn, és mindkettőben megházasodik. Mondjuk magyarországi estet nem tudok elképzelni, annyira bürokratikus ország vagyunk, hogy mindent dokumentálni kell, de azért tévedések előfordulnak.
2011. febr. 7. 13:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!