Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Anyukák, leendő anyukák! Mi...

Anyukák, leendő anyukák! Mi alapján, hogyan választottatok/fogtok választani nevet a leendő vagy a már megszületett gyermeke (i) teknek? És mi lesz/lett a neve?

Figyelt kérdés
2011. jan. 9. 16:25
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
65%

Még csak 18 éves vagyok (illetve leszek hamarosan), és szingli, szóval ez a dolog még várat magára, de körülbelül 3 éves korom óta várom, hogy anyuka lehessek:)

Nálam fontos szempont, hogy ne legyen idióta neve a gyerekemnek, viselhető legyen, valamint passzoljon a vezetéknévhez (nem ilyen Vad Virág szinten:S). Valamint nekem nagyon fontos számomra a név jelentése is, én gyakorlatilag előbb olvasom el a nevek jelentését, mint magát a nevet.

2011. jan. 22. 12:14
 22/36 anonim ***** válasza:
49%
Nekünk az volt a szempont, hogy menjen a vezetéknevéhez és mindenképpen külföldi legyen. Egy nem magyar vezetéknévhez nagyon hülyén hangzott volna egy magyar. Ezért Aisha lett a lányom:)
2011. jan. 22. 12:17
 23/36 anonim ***** válasza:
76%

Egyértelműen csak és kizárólag magyar nevek jönnek szóba.

Ami tetszik:

Álmos (régi magyar név, Árpád fejedelem apjának a neve. Jelentése: megvett, megvásárolt, más feltevések szerint: szerző. Az álom szóból való származása vitatott, de a legenda szerint anyja, Emese álmot látott, ezért nevezte fiát Álmosnak.)

Levente (régi magyar személynév. Általában a lesz ige származékának tartják, eszerint a jelentése: levőcske, kis lény. Más, újabb vélemény szerint az eredeti formája Lovanta lehetett, ami egy vadászat jelentésű szláv szónak a személyképzős alakja, így a jelentése vadász lenne. Annyi bizonyos, hogy a levente közszónak nincs köze a névhez, mert az jóval későbbi keletkezésű.)

Emese (régi magyar női név, jelentése: anyácska, szoptató)

Virág (régi magyar személynév felújítása)

Még a Réka is tetszik, de az kiesett mivel már van a családban.

2011. jan. 22. 13:28
 24/36 anonim ***** válasza:
100%

Mariann

A Mariann női név származhat a Mária névnek az eredetihez közelálló Mariam vagy a középkori angol és francia Marion változatából, de eredhet a latin Mariana névből is. Később több nyelvben a Mária és az Anna nevek összetételeként értelmezték.

Rokon nevek: Marianna

Gyakorisága

Az 1970-es és 80-as években gyakori volt, de az 1990-es években már csak ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Névnapok

* április 27.

* április 30.

Híres Mariannok

* Ambrus Mariann evezős

* Falusi Mariann énekes

* Peller Mariann műsorvezető

[link]

-------------

Nekem van egy Marianna nevű ismerősöm, aki nagyon kellemetlen személy, de ettől függetlenül sem igazán tetszik ez a név.

Az Amália (női név a germán Amal- kezdetű nevekből származik, a névképző egy gót királyi családra utal.) amit itt írtak az elején viszont tetszik, a 19. században nagyon sok arisztokrata nőt hívtak így (Baji Etelka - Csorba Győző: Kastélyok és Mágnások c. könyvben nagyon sokszor szerepel ilyen nevű ember.)

ma 13:28 vagyok

2011. jan. 22. 13:40
 25/36 anonim ***** válasza:

nekem ha lányom lesz, akkor a sógornőm nevét kapja, őt Rózának hívják, és nagyon tetszik ez a név. fiú néven még nem gondolkodtam, de nem vagyok híve a "feltűnési viszketegségből" adott neveknek. arra kell gondolni, hogy a nevet, amit adunk, egész életében viselnie kell, és nem biztos, hogy a figyelmet már a bemutatkozáskor magára akarja irányítani.

meg nekem fontos, hogy legyen valami családi kötődése annak a névnek. apósom Zoltán volt, ha fiú lesz, valószínű ezt a nevet választom.

2011. jan. 22. 14:28
 26/36 anonim ***** válasza:

Nekem,ha fiam szuletik: Alexander, Dominik

ha lanyom:Hanna,vivien,Dominika

Az alapjan valasztok,ami az apja nevehez megy es ugy szep.

2011. jan. 22. 16:14
 27/36 anonim ***** válasza:
100%

Ágnes lettem, mert hosszas névválogatás után anyám úgy döntött, hogy a nagymamám elmesélése alapján tervezett (de nagyapám halála miatt meg nem fogant) húga nevét kapom.

Illetve a kemény hangzású vezetéknevemhez is ez passzolt.

Ha fiúnak születek, arra az Ádám lett volna.

De az is lehet, hogy a B-ig már lusták voltak lapozni az utónévkönyvben :)

2011. jan. 22. 16:28
 28/36 anonim ***** válasza:
100%
Az én nagylányom(Judit)egy kosárlabdázóról kapta a nevét(Horváth Judit),aki 1997-ben meghalt motorbalesetben.(ő volt a kedvencem,akkor is ezt a nevet kapja a lányom,ha még mindig élne)A kislányom meg(Barbara)a nővérétől kapta,mert ez tetszett neki.Ha fiú lett volna-bármelyik,akkor az apja után János lenne.
2011. jan. 22. 16:52
 29/36 anonim ***** válasza:
100%
Terheségem előtt pár évvel találkoztam a férjem oldaláról Németországi rokonokkal akiknek volt egy tüneményes 2 éves lányuk akit Flórának hívtak.Ez a pici lány a szőke hajával, kék szemével és a bájos pofiával olyan szép baba volt mint egy porcelánbaba. Akkor nagyon megtetszett a neve de semmi extra. Majd amikor terhes lettem a lányunkal nem tudtunk dűlőre jutni mi legyen a neve. Majd 7 hós terhesen egyszer csak mint égből a villám eszembe jutott a Flóra név és mintha a párom megérezte volna öszenéztünk és többé nem volt kétség milyen nevet adunk a lányunknak.
2011. jan. 22. 17:43
 30/36 anonim ***** válasza:
100%

Több szempont is volt:

1. Passzoljon a vezetéknévhez

2. Ne legyen tucatnév, de ugyanakkor olyan se, hogy ne tudják az emberek kapásból, hogy lány vagy fiú a név viselője (pl. Jácint, Hedvig, stb.)

3. Gyereknek és felnőttnek is megfelelő legyen a név, tehát ne legyen égő nagykorában.

4. Nyilván olyan név legyen, ami nekünk is tetszik.

2011. jan. 22. 19:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!