Anyukák, leendő anyukák! Mi alapján, hogyan választottatok/fogtok választani nevet a leendő vagy a már megszületett gyermeke (i) teknek? És mi lesz/lett a neve?
Még csak 18 éves vagyok (illetve leszek hamarosan), és szingli, szóval ez a dolog még várat magára, de körülbelül 3 éves korom óta várom, hogy anyuka lehessek:)
Nálam fontos szempont, hogy ne legyen idióta neve a gyerekemnek, viselhető legyen, valamint passzoljon a vezetéknévhez (nem ilyen Vad Virág szinten:S). Valamint nekem nagyon fontos számomra a név jelentése is, én gyakorlatilag előbb olvasom el a nevek jelentését, mint magát a nevet.
Egyértelműen csak és kizárólag magyar nevek jönnek szóba.
Ami tetszik:
Álmos (régi magyar név, Árpád fejedelem apjának a neve. Jelentése: megvett, megvásárolt, más feltevések szerint: szerző. Az álom szóból való származása vitatott, de a legenda szerint anyja, Emese álmot látott, ezért nevezte fiát Álmosnak.)
Levente (régi magyar személynév. Általában a lesz ige származékának tartják, eszerint a jelentése: levőcske, kis lény. Más, újabb vélemény szerint az eredeti formája Lovanta lehetett, ami egy vadászat jelentésű szláv szónak a személyképzős alakja, így a jelentése vadász lenne. Annyi bizonyos, hogy a levente közszónak nincs köze a névhez, mert az jóval későbbi keletkezésű.)
Emese (régi magyar női név, jelentése: anyácska, szoptató)
Virág (régi magyar személynév felújítása)
Még a Réka is tetszik, de az kiesett mivel már van a családban.
Mariann
A Mariann női név származhat a Mária névnek az eredetihez közelálló Mariam vagy a középkori angol és francia Marion változatából, de eredhet a latin Mariana névből is. Később több nyelvben a Mária és az Anna nevek összetételeként értelmezték.
Rokon nevek: Marianna
Gyakorisága
Az 1970-es és 80-as években gyakori volt, de az 1990-es években már csak ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.
Névnapok
* április 27.
* április 30.
Híres Mariannok
* Ambrus Mariann evezős
* Falusi Mariann énekes
* Peller Mariann műsorvezető
-------------
Nekem van egy Marianna nevű ismerősöm, aki nagyon kellemetlen személy, de ettől függetlenül sem igazán tetszik ez a név.
Az Amália (női név a germán Amal- kezdetű nevekből származik, a névképző egy gót királyi családra utal.) amit itt írtak az elején viszont tetszik, a 19. században nagyon sok arisztokrata nőt hívtak így (Baji Etelka - Csorba Győző: Kastélyok és Mágnások c. könyvben nagyon sokszor szerepel ilyen nevű ember.)
ma 13:28 vagyok
nekem ha lányom lesz, akkor a sógornőm nevét kapja, őt Rózának hívják, és nagyon tetszik ez a név. fiú néven még nem gondolkodtam, de nem vagyok híve a "feltűnési viszketegségből" adott neveknek. arra kell gondolni, hogy a nevet, amit adunk, egész életében viselnie kell, és nem biztos, hogy a figyelmet már a bemutatkozáskor magára akarja irányítani.
meg nekem fontos, hogy legyen valami családi kötődése annak a névnek. apósom Zoltán volt, ha fiú lesz, valószínű ezt a nevet választom.
Nekem,ha fiam szuletik: Alexander, Dominik
ha lanyom:Hanna,vivien,Dominika
Az alapjan valasztok,ami az apja nevehez megy es ugy szep.
Ágnes lettem, mert hosszas névválogatás után anyám úgy döntött, hogy a nagymamám elmesélése alapján tervezett (de nagyapám halála miatt meg nem fogant) húga nevét kapom.
Illetve a kemény hangzású vezetéknevemhez is ez passzolt.
Ha fiúnak születek, arra az Ádám lett volna.
De az is lehet, hogy a B-ig már lusták voltak lapozni az utónévkönyvben :)
Több szempont is volt:
1. Passzoljon a vezetéknévhez
2. Ne legyen tucatnév, de ugyanakkor olyan se, hogy ne tudják az emberek kapásból, hogy lány vagy fiú a név viselője (pl. Jácint, Hedvig, stb.)
3. Gyereknek és felnőttnek is megfelelő legyen a név, tehát ne legyen égő nagykorában.
4. Nyilván olyan név legyen, ami nekünk is tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!