Kit nevezünk inkább asszonynak? Aki házas? Akinek gyereke van? Vagy esetleg mindkettő?
asszony
‘nő, férjes nő’, ‘‹eredetileg› királyné, nagyasszony’: vimággyuk szent ahszin máriát (Halotti Beszéd).
Iráni, közelebbről alán eredetű: ahszín (‘fejedelemnő’), a hangfejlődés ahszin đ ajszun đ asszun đ asszony lehetett. Az eleinte magas rangot jelzett szó értéke idővel csökkent, akárcsak a jobbágy, kend s más szavak esetében.
Ez érdekes, mert én pld. férjes nő vagyok, gyerekem is van, de a leánykori nevemet megtartottam, és nem változott a nevem.
Cégünkhöz mégis így jönnek a levelek, hogy "Tóth Júlia Asszony" részére. (nem így hívnak, csak a minta kedvéért írtam le). Honnan veszik, hogy én asszony vagyok? Hisz azt sem tudják, hány éves vagyok, és férjnél vagyok-e? És ezek hivatalos levelek, ismeretlenektől.
Kedves 13:15!
Ne keverjük már bele a "miszisz" azaz Mrs. kifejezést/rövidítést. Az Mrs. az angoloknál/amerikaiaknál használatos és azoknál a nőknél, akik HÁZASOK és nincs egyéb titulusuk.
A házas nők az asszonyok. Az asszony kifejezés eredetileg is titulus volt, régen a gazdag nőket nevezték asszonynak, függetlenül a családi állapottól. Azután kezdett elterjedni a köznép körében is. Érthetően fogalmazva: Azokra a nőkre kezdték használni, akik asszonysorba léptek, tehát megházasodtak, kvázi házi asszonyi tisztet töltöttek be. Őszintén szólva nem tudom, hogy a hajadon, gyermekes nőknek mi a megnevezése. Mivel régen ilyen nem létezhetett (csak maximum akkor, ha a férj meghalt, de akkor meg özvegy). Mivel manapság az asszony elég szabadon értelmezhető és használható fogalom, mondhatjuk, hogy a férj nélküli, gyermekes nő is asszony.
a házas nő = asszony, kortól függetlenül
a gyermekes nő, aki nem házas = egyedülálló anya
az idősebb hajadon nő = vénlány
stb.
Attól lesz valaki asszony, hogy férjhez megy. Férj nélkül mégis kinek az asszonya? Persze manapság már mindenkire mondanak mindent (az is anyósnak hívja a párja anyját, aki még csak 1-2 hónapja van együtt a fiúval), de ettől még a fenti megnevezések a hivatalosak.
egyetértek 13:04 -gyel. manapság, nagyvárosban a tapasztalatom szerint így a módi.
abban is zavar van, hogy hogy kell a nőket megszólítani hivatalos levélben....
rendezni kellene a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!