Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Az esélyegyenlőség kész röhej?

Az esélyegyenlőség kész röhej?

Figyelt kérdés

Amikor középsikolás voltam, elmentem nyáron dolgozni egy hónapot, hogy legyen pénzem nyelvtanfolyamra. Otthon állt a bál, hogy mért nem vagyok otthon, csak a csavargáson jár az eszem es azért megyek dolgozni es tanulni,hogy ne kelljen otthon lennem es nekem csak ez a lenyeg es mehetnékem van.

Az ostálytársamat a szülei fizették be a tanfolyamokra es motiválták mindenféle jóra. Erettsegi után ő egyetemre ment én mef dolgozni, mert hogy egy 18 éves embernek el kell tudnia tartani magát. Persze, az osztálytársam többre vitte.Én munka mellet elvégeztem egy fősulit sját pénzen (akkoriban még nem volt állami levelezőn). Ez a történet arról jutott eszembe hogy hallottam egy anyukát, aki a 22 éves fiának szervezi és fizeti a tanulását, segít neki csak, a gyerek nem béna, h ne tudná magának elintézni....de aért nem mindegy h honnan indulunk tanulmányilag sem és abból a szempontbol sem h mit látunk hogyan kell boldogulni az életben.....

2009. jan. 30. 06:54
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
94%

Hát nézd, ha a kérdésedre akarsz választ igen, az esélyegyenlőség mint olyan nem létezik. Persze egy szülő mikor megszüli a gyereketé számolnia kell azzal, hogy az majd bizonyos kiadásokkal fog járni, ilyen pl a tanulásban való anyagi támogatgás. Én inkább örültem volna, ha a gyerekem megkeresi a rávaló a nyelvtanfolyamra, persze ha megengedhettem volna , akkor én fizetem. MOnd csak anyudék megtehették volna, hogy finanszírozzák a te főiskolai tanulmányaidat, és a nyelvórákat? És legalább hasznos dolgot tanultál a főiskolán? Ezeket azért kérdezem, mert el tudom képzelni, hogy rossz anyagi körülmények közt éltetek, és anyukád jobban örült volna ha dolgozol, és esetleg tudnál nekik segíteni, persze valahol ez sem korrekt dolog, mert nem ez az élet rendje alapesetben, de meg lehet érteni. Másik amit el tudok képzelni, hogy ők maguk sem kavlifikált emberek, és úgy gondolták, te is meg tudsz élni kétkezi munkából minek az a tanulás.

Azt az anyukát is meg lehet érteni, aki a 22 éves gyerekének fizeti a tanulmányait, mert azért ennyi idősen nem biztos, hogy van a srácnak teljes munkaidős jól fizető állása, én is segíteném a gyerekemet persze csak akkor, ha olyasmit akar tanulni, ami valóban kifizetődő. Én sajnos a legrosszabb szakmát választottam, jogász vagyok, ahol ugye a munkanélküliség 100 %-os, soha egy percet nem tudtam benne dolgozni, és igazából nem is magamat sajnálom, hanem a sok pénzt amit szegény anyukám megkeresett rá, meg az elpocsékolt idő. Ha majd itt lesz az ideje,továbbtanulásra gondolni, én úgyfogom csinálni, hogy ha a gyerekem olyan affinitással születik hogy pl orvos akar lenni gyógyszerés vegyész, mérnök, vagy olyasmi ami biztos megélhetés, és nem csak tengődés, hanem rendes megélhetés, akkor természtesen támogatom, fiztem, de olyan, hogy valami humán tárgyat tanuljon, jogot, bölcsészkar, tanár, stb ilyen hasznavehetetlen haszontalan szakmákat, akkor én is elküldöm dolgozni, levelezőn tanuljon és keresse meg a rávalót.

2009. jan. 30. 07:09
 2/16 anonim ***** válasza:
99%
Esélyegyenlőség? Arra gondolsz, hogy mindenki egyenlő, csak vannak akik még egyenlőbbek? Sajnos ilyen a világ. Nagy az esély, hogy te meg sokkal inkább ember leszel mint az ellenpélda a történetedben.
2009. jan. 30. 07:52
 3/16 anonim ***** válasza:
70%
Ez az esélyegyenlősdi ma már eldől az óvodában, az általános iskola alsó tagozatában. Óhatatlanul be leszel sorolva. Ha nincs pénzed silányabb képzést kapsz, nem kapsz olyan plusszt extra órákat amit a gazdagok már nagyon korán megkapnak. És ez így gyűrűzik... Mire 18 leszel meg van írva előre az egész életed. Ha csórók a szüleid, és rossz iskolákba jártál nagy valószínűséggel csóró kétkezi munkásember leszel... mindenesetre sokkal nehezebb lesz érvényesülnöd a felnőttoktatásban, az életben. Pénzes szülők gyerekei meg élnek mint hal a vízben.
2009. jan. 30. 07:58
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Esélyegyenlőség igenis létezik! Ha megteremted magadnak. Az én szüleim 9 éves koromban elváltak és hogy is mondjam... nem dúskáltunk. Xar volt látni a velem egykorúakat olyan ruhákban meg dolgokkal amik számomra elérhetetlenek voltak. Ahogy tehettem szünidőben elmentem dolgozni, azt hiszem legelőször 15 évesen gyümölcsöt szedni. Szünidőben úgy középiskolában, mint egyetemen állandóan dolgoztam. És volt, hogy nem egy hanem 3 hónapot is. Melóztam ácsokkal, kőmüvesekkel, fektettem gázvezetéket, ástam árkot, betonoztam, pincérkedtem, kaszáltam, rakodómunkás voltam. Volt olyan év, hogy a nyári keresetemből vettem ajándékot karácsonyra a szeretteimnek. Igaz, hogy pénzt akkor nem adtam haza rendszeresen de a ruháimat, tanszereimet én vettem. És 26 éves koromra eljutottam oda, hogy 310 000 Ft volt a nettó fizetésem 2002-ben. Nem volt könnyű, de nem rokkantam bele. Szóval meg lehet teremteni azt az esélyegyenlőséget, csak nagyon kell gályázni...
2009. jan. 30. 08:29
 5/16 A kérdező kommentje:

Ha nem titok, akkor hogyan tudtal és mi volt az a helyzett, ahol 2002-ben ennyi pénzt tudtál keresni?

Én diákmunkával kb annyit kerestem, ami elég volt kajára. Így elmentem főállásba egy bankba,a hol a pénzem elég volt a kaja+ruhára. Most meg nem vesznek fel sehova, mert nincsennek ismerőseim.

2009. jan. 30. 08:39
 6/16 anonim válasza:
100%

Bizony igaza van a 08:29-esnek. Csak rajtad áll mindig, hogy mit érsz el.

Nincs olyan - és soha nem is volt - hogy esélyegyenlőség. Alapvetően kizárt dolog, hogy megvalósuljon. (Egyedül talán a kommunizmusban megvalósítható, de maga a kommunizmus is elég necces. ... Itt nem a sztálini és hasonló rendszerekre gondolok, mert az diktatúra volt. Sokkal inkább az utópisztikusok gondolataira. De mint mondtam, ez necces. Az emberiség nem érett meg rá, és talán soha nem is fog abba az irányba haladni. Mindegy.)

A lényeg, hogy nincs két egyforma ember, ergo nincsenek azonos lehetőségek induláskor.

Viszont mivel mindenki a maga cseresznyéjének a pogácsa, így mindenki saját magától juthat el különböző szintekre. Persze induláskor nehezebb. Ez egyértelmű. De nem lehetetlen semmi - csak akarni kell.

Egyébként meg az, hogy neked nehezebb volt, az korántsem azt jelenti, hogy ő előrébb jár. (Na, ez megint egy olyan kérdés, amiről oldalakat lehetne írni. Mármint az, hogy kinek mi számít sikernek. Pénz? Megbecsülés? Szeretet? Hatalom? stb.) Tehát te lehet, hogy kevesebb pénzzel rendelkezel, nincs olyan autód, stb. Viszont - mivel az élet sokmindent megtanított (pont a hányattatottabb körülmények miatt) - többet tapasztaltál nála. Ha ezt tudod kamatoztatni, akkor meg is előzheted őt. Ha nem, akkor így jártál.

Rajtad áll mindig, hogy hogy élsz.

2009. jan. 30. 08:54
 7/16 A kérdező kommentje:
"mindenki a maga cseresznyéjének a pogácsa" én sajnos azt tapsztalom évek óta, hogy arra kell kihegyezni vagyis kéne, mert nem megy, hogy a kapcsolatokat építsem, mert ez a fő kulcs....a végzettség, gyakorlat, tapasztalat másodlagos, vagy többedleges....iszonyú gázosak ülnek jó székekben, mert ő vagy rokonunk, párjuk vagy csak a szájuk jókor volt jó helyen....vagy rosszul látom?
2009. jan. 30. 09:18
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
8:29-es vagyok. Nem titok: közgazdászként dolgoztam egy vállalatnál és ém feleltem bizonyos dolgok időbeniségéért. Mikor időbeniséget mondok, akkor másodperces pontosságról beszélek. Ekkora precizitás nagyon sok pénzt emésztett fel, én pedig azt kamatoztattam amit egész életemben tettem: spórolás. Annyit kértem, hogy abból amit megtakarítok nekik, legyen enyém 5%. A sok pénz pedig abból jött össze, hogy 7 ország kirendeltségeit kellett ellátnom anyaggal. De azt ne kérdezd meg milyen cég volt vagy kiről van szó, mert ingyen reklámot nem fogok csinálni nekik és kivágatni sem akarom magam innen.
2009. jan. 30. 09:31
 9/16 anonim ***** válasza:
85%
örülök annak, hogy előző válaszoló ennyit keres. de feltételezem, hogy férfi. ha esélyegyenlőségről beszélünk, már ahogy kimondjuk a szót, be is fejezhetjük, mert esélyegyenlőség, mint olyan, nem létezik. eleve a férfi jobban keres, mint a nő. az, akit folyamatosan támogatnak, nyilván nagyobb eséllyel ér célba, mit az, aki elé folyamatosan akadályok vanak görditve, de meg lehet csinálni. én úgy érzem értékes munkát végzek, az állam mégsem érzi úgy. munka mellett végeztem el a fősulit, senki sem támogatott, nem volt rá pénz. húgom 21 éves, a gimit is abbahagyta, így 8 osztállyal büszkélkedhet, amióta nem tanköteles otthon lebzsel, se munka, se semmi, eltartják. mondhatnám, bezzeg nekem mennem kellett dolgozni....de nem mondom, majd megtudja mennyit ér, ha nem lesz aki eltartsa.
2009. jan. 30. 10:11
 10/16 anonim válasza:
60%
Esélyegyenlőség terén olvasd el Kurt Vonnegut Harrison Bergeron című novelláját, s gondolkodj el rajta.
2009. jan. 30. 10:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!