A barátom mélyen vallásos (katolikus), de én egyáltalán nem. (részletek lent) Működhet ez egy életen át? Van itt más is, hasonló helyzetben, boldog házasságban?
A párom hívő katolikus, minden vasárnap jár templomba, az ünnepi misékre is mindig. Fontos neki ez az egész. Előfordult már, hogy miattam kihagyta, mert pl. együtt külföldön voltunk, akkor nem vette nagyon a szívére, de amúgy nem jellemző. Én már többször elkísértem misére, pl hittantáborban is voltam vele (mert elég laza volt, és amúgy is kíváncsi voltam, ismerkedni akartam ezzel az egésszel.)
Az én szüleim amúgy szintén katolikusok, de mindketten még gyerekként felhagytak a vallás gyakorlásával, ők nagyon racionálisan gondolkodnak. s engem is így neveltek, ezt nem is bánom, a véleményemet erről nem befolyásolták, de pl. én már megkeresztelve sem vagyok. És nem is hiszek.
20/L és 25/F vagyunk, 1,5 éve vagyunk együtt. Nagyon szeretjük egymást, a párom egy egész életre tervez. Én se bánnám, tényleg nagyon jó minden, ami vele kapcsolatos, úgy érzem lehet ő az igazi. De kicsit aggódom, hogy ebből a különbségből később ellentétek lehetnek. Furcsa lenne ha ő minden vasárnap a gyerekeinkkel együtt misére menne, én meg otthon maradok... Vagy azt akarná, hogy járjanak hittanra..
Ő templomi esküvőt szeretne, ami persze érthető, kell az isteni áldás. Én ő kedvéért vállalom ami ezzel jár (keresztelés, áldozás, bérmálkozás, de nyugodtan javítsatok ki, ha tévedek..). Megmondtam neki, hogy csak az ő kedvéért, és nem őszintén lennék hívő. És ő ezt nem is bánná. Bevallom, azért néha engem is megérint ez a hangulat. És abszolút egyet értek a keresztény tanokkal.
Ti mit gondoltok? Működhet? Nálatok működik? Változott valami az évek során?
A barátom igazán megértő (és én is az vagyok), sose kényszerítene semmire. Sőt, inkább bátortalannak mondanám, csendben-titokban itt megjegyzem, hogy szerintem a kapcsolatunkban én hordom a nadrágot... :) Na nem rossz értelemben... A férfi a fej, a nő pedig a nyak, aki irányítja...
Inkább amit a 'ma 14:01'-es írt az aggaszt engem is, egyet értek vele.
Amúgy mind nagyon hasznosakat írtok, köszönöm!!!
ma 13:57-nek: nem olyan , nem bigott, a házimunkában is mindig segít, főzni egyikünk se tud még, de majd megtanulunk.
Én szívesen vállalom, ha ő dolgozik, eltartja a családot. Persze én is szeretnék pénzt keresni, de egyenlőre még csak tanulok, ő pedig már dolgozik.
Nem élünk együtt amúgy.
A leírtak alapján normálisnak és nem bigottnak tűnik a barátod - szerintem egy ilyen különbséggel működhet egy kapcsolat. Főleg, ha ez a srác a vallást követi, a spirituális oldalát (szeretet, részvét és társai), és nem az emberek által kitalált dogmákat (pl. hogy az asszony maradjon otthon, ő az alárendelt, stb. stb. vagy felhoztad a szexet, fogamzásgátlást is, e téren is teljesen normálisnak tűnik)
A párkapcsolatomat nem érinti ez a probléma (max. annyiban, hogy a barátom hisz mindenféle természetfeletti hókuszpókuszban, én meg nem,és ezen szoktunk kicsit vitatkozni :) ) , de ami engem illet, én nem vagyok hívő (bár nyitott, érdeklődő vagyok,és elfogadom mások meggyőződését), ráadásul a külsőm és az általam hallgatott zenék nem éppen keresztény asszociációkat váltanak ki az emberekből :D, mégis van hívő katolikus, és két református lelkipásztor barátnőm.
Szerintem ez nem akadály. Ahogy írtad is, nem akar semmire sem kényszeríteni, és ez így van jól. Én az első 14.01-essel értek egyet, aki azt írta, hogy ha a leendő gyermekeitek megismerik a vallást, szegényebbek nem lesznek tőle (ez nem az a hely, ahol rosszat tanulna bárki is).
Az, hogy téged is megérint a dolog azt mutatja, hogy nem vagy ellene, és nagyon is jó.
Ismerek egy olyan házaspárt (már nyugdíjasok, és az egész életüket együtt élték le), ahol a férj hithű katolikus, a feleség pedig vallását nem gyakorló református. A férj minden vasárnap elment a gyerekekkel templomba, addig az anyuka megfőzte az ebédet (amit egyébként is meg kellett volna tennie ugye). Ünnepeken pedig együtt mentek misére, és ez köztük semmi konfliktust nem okozott.
Szóval én tényleg nem látom ebben a problémát :)
14:26-es: csak én nekem biztos nem lenne kedvem szenteste éjféli misére menni (ő mindig ment, és megy is). Nekem az a nap az együttlétről és a szeretetről szól. Persze ez legyen a legnagyobb baj... :) De az ehhez hasonló konfliktusoktól tartok.
Köszönöm szépen az összes, nagyon hasznos választ!!! Sok reményt ad, komolyan! :)
Abszolut működhet,a szüleimnél is ez a helyzet,csak fordítva.Anyu katolikus,nem bigott,de hisz és jár templomba,apu nem.Én meg lettem keresztelve,első áldoztam és bérmálkoztam is.Amíg mi vasárnap templomban voltunk,apu megfőzte az ebédet.Így ment gyerekkoromban.Templomi esküvőjük nem volt,mert anyu nem akarta,hogy olyan Istennek tegyen esküt apu,akiben nem hisz.A templomi esküvő szép és látványos,de hit nélkül csak bazári cirkusz.Ez nem a bevonulásról szól,meg az orgonáról,hanem elsősorban a hitről,de sokan ezt a részt átugorják.
Apu életében 4-szer volt templomban.A keresztelésemen,első áldozásomon és bérmálásomon majd pedig a templomi esküvőmön.Miattam jött el,látni akarta ezeket az állomásokat is az életemben.De komikus volt,hogy szegénynek úgy súgtak a rokonok,hogy mikor kell felállni,mikor térdelni. :)
Sosem ellenezte,hogy hittanra járjak,úgy volt vele,hogy legalább kapok egy alternatívát,ha nem tetszik nem leszek vallásos,ha pedig érdekel,hiszek,akkor nem felnőttként kell végigjárnom az utat,hanem már gyerekként megtehetem.De sosem erőltettek semmit,anyukám sem.
Attól semmi baja nem lesz a gyerekeidnek,ha ezt a lehetőséget te is megadod nekik.Neked nem kell hinned és nem is kell magadra erőltetned semmit.Az éjféli mise sem kötelező.Ha a párod menni akar menjen,neked nem kell.A gyerekek pedig eldönthetik,hogy akarnak vagy sem.
Nekem az egészből egy mondat ragadt meg:
"Megmondtam neki, hogy csak az ő kedvéért, és nem őszintén lennék hívő. És ő ezt nem is bánná."
Nem ellened beszélek, csak elég furcsa, hogy valaki mélyen vallásos, és mégsem érdekli, hogy valaki csak "játszásiból" lesz vallásos. Vagy pedig számára magától értetődő, hogy te mindent megteszel érte.
ma 15:40 -nek:
Kicsit félreértettél. Neki csak a templomi esküvő számít valódinak (megáldott házasságkötés, az Úr színe előtt) , nem én akarom 'mert szép'... (mint sokan). Én vállalnám ami ezzel jár az ő kedvéért, a lényeg hogy nem tart ezért képmutatónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!