Jogos a lelkiismeret-furdalással való zsarolás?
A történet annyi, hogy most vagyok 18 éves lány. Lélekben még nagyon gyerek, de szerintem soha nem is fogok felnőni (legalábbis remélem). A szüleim örökbe fogadtak annak idején, és mindent megadtak nekem, amire csak szükségem lehetett. A zenei pályán is így sikerült elindítaniuk, hogy először zongorán tanultam (a mamám házában van zongora), aztán hegedűn tanultam/tanulok, és gitáron is valamennyire. A zongorát mamám szerette volna, hogy tanuljak, és onnantól kezdve nem álltam le, először csak az iskolai hangszereken, utána otthonra is sikerült szereznem, és azokon játszottam. Közben benne voltam az énekkarban, és emellett mindig 4 fölötti átlagom volt, mert a szüleimnek nem szerettem volna csalódást okozni, és ezt ők is nagyon jól tudták.
Szóval most az érettségi évében nagyon ott van a továbbtanulás, és az, hogy én zenét szeretnék tanulni. Ez nem olcsó dolog, de valahogyan összeszedném rá a pénzt. A szüleim viszont sehogy sem hajlanak rá. Nem tudom, miért. Amikor kicsi voltam, mindig azzal győzködtek, hogy ugyan már, a családban senki sem énekel/zenél, honnan örököltem volna tehetséget? Aztán most, hogy már tudom, hogy mi a helyzet a származásommal (akarom mondani nem tudom honnan származom), elképesztően zsarolnak, azzal, hogy ha nem lettek volna ők, akkor egy árvaházban növök fel, és igazán megtehetnék annyit, hogy a kedvükért nem vesztegetem ,,hülyeségekre" azt a ,,jó fejemet". Ők ugyanis egy orvost szeretnének maguknak (árban kb. ott van, mint a zenei, és itt lehet, hogy nem vesznek fel államilag támogatottra, mert fizikából-kémiából alig voltam négyes, mindig javítóztam év végén).
A másik oldalon pedig ott van, hogy ez az én életem, az én álmom. Megéri boldogtalannak lennem (nem szeretnék orvos lenni, nagyon nem, a vér látványától is rosszul vagyok) azért, hogy őket boldognak lássam? Nagyon szeretem a szüleimet, és nem szeretnék nekik csalódást okozni, de azt sem szeretném, hogy olyannal foglalkozzak egész életemben, amivel nem szeretnék. Szép dolog embereket gyógyítani, de egyáltalán nem nekem való, és én inkább zenélnék.
Köszönöm, hogy végigolvastad!
Jééézuska...1. Amikor örökbe fogadtak, akkor ők vállalták a felelősséget érted. 2. Családon belül a legkönnyebb zsarolni érzelmileg stb...mert ismerős harctér...3. Orvost szeretnének maguknak? Mi vagy te tárgy? 4. Ez a döntés a te döntésed és egyben a te felelősséged (ha kérsz tanácsot akkor adjanak) és gondolom észre fogod venni, ha hülyeséget csináltál, és vagy olyan rugalmas 18 évesen, hogy időben válts. Miért nem bíznak meg ennyire benned? Saját magukban is ennyire bíznak? (költői kérdés volt)
Jó, oké fontos döntés, meg "meghatározza az életedet",de mi a francnak ennyire túlmisztifikálni az egészet? Így csak görcsöt keltenek benned "jajjistenemmicsináljak" szindrómával egybekötve...Jééézuska...
Azt gondolom, hogy nagy bajban vagy és nem a mostani szituáció miatt! Ennél sokkal mélyebb a probléma. Nézd meg milyen ember lettél az évek alatt és vond le a következtetést. Figyelj, tartok egy tükröt és nézz bele egy pillanatra:
Még mielőtt továbbolvasol. Ami a tükörből néz vissza, az a legtöbbször fájdalmas. Döntsd el elolvasod-e, mert okozhat sebeket. Nekem az a tapasztalatom, hogy az igazság az (k)egyetlen, ami segít a továbblépésben és a helyes döntések meghozatalában, cserébe nem szokott szép lenni.
1) "szerintem soha nem is fogok felnőni (legalábbis remélem)"
Elültették benned a félelmet,hogy ne is merj önálló lenni, pedig az az élet természetes velejárója, hogy felnő az ember. Gyáva lettél. Gyáva ember nem lesz boldog. Ha egyedül nem megy, kérj segítséget!
2) "zongorát mamám szerette volna"
Érdekes, hogy csak a szüleidet hibáztatod a mostani kiélezett szituáció okán. A mamád nem ugyanazt csinálja, mint a szüleid??? Hát, dehogynem! És észre sem vetted!!! Ugyanaz a zsarolás, te pedig megteszel mindent, csak szeressen valaki.
3) "mindig 4 fölötti átlagom volt, mert a szüleimnek nem szerettem volna csalódást okozni"
Tanulsz, csak szeressen valaki. Tehát ezt is mások szeretetéért csináltad szemen köpve saját magad, mivel a saját szemedben mindig a második helyen leszel. Ennek egyenes következménye a hibás önkép és a masszív önsajnálat és önbizalomhiány.
4) "egy orvost szeretnének maguknak"
Hát nem egyértelmű? Orvost szeretnének maguknak, nem gyereket!! Ez nem szeretet, hanem birtoklás.
5) "mindig azzal győzködtek, hogy ugyan már, a családban senki sem énekel/zenél, honnan örököltem volna tehetséget?"
És ezért minden eszközt bevetnek, akár hazudnak is. Mondom, hazudnak!!! Mégpedig célzatosan! Ez nem szeretet, hanem birtoklás.
6) "Nagyon szeretem a szüleimet, és nem szeretnék nekik csalódást okozni"
Ez nem szeretet, ez támaszkodás. Masszív szeretethiány és prostitúció. Vajon akkor is szeretnéd őket, ha nem lennél függő helyzetben? Ha lenne valaki, akit tényleg szeretsz? Nézzük, nekik orvos kell. Ezért kihasználják, hogy a "birtok" szeretethiányos. Ők hazudnak neked egy kis szeretetet, ha úgy táncolsz, ahogy ők fütyülnek. Valójában nem nekik van szükségük arra a szeretetre, amit te adsz, de az az eszköz. Igen, ez zsarolás. De nem csak az a hibás, aki zsarol, HANEM AZ IS AKI TŰRI!
7) "hogy őket boldognak lássam?"
Na, igen. A végkifejleten nem is csodálkozom. Gyáva vagy, aki nem mer felnőni, nem mer szembenézni a félelmeivel, ezért mások boldogságáért dolgozik, mégpedig a saját boldogságának feláldozásával. Hiába látod őket boldognak, te attól nem leszel az, csak kiüresedsz, kiégsz.
Igen, ez a környezeted miatt van így. TE MEG HAGYTAD!!! Tehát, nem az a baj, ami most történik veled, hanem az, hogy milyen ember lettél összességében. Az ami veled most történik, csak egy tünet, a hiba benned van. A jó hír az, hogy ezen lehet változtatni és hogy tökéletesen boldog lehetsz! A rossz hír az, hogy sok dolgod van ezzel és nem lesz finom! Ha egyedül nem tudod megoldani a problémádat, kérj segítséget! Keress fel egy pszichomókust, pszichiátert, aki objektíven tud hozzáállni a problémához.
A legfontosabb, hogy ne hibáztasd magad, csak vond le a következtetést és változtass. És ne a tükröt törd össze, ha nem tetszik, ami benne van, hanem tegyél érte, hogy szebb legyen, amit benne látsz. Sok sikert hozzá! (Küldhetsz e-mailt, ha gondolod)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!