Tegyek erről említést? Sógornő kérdés.
Szeretem a Sógornőmet, tényleg egy csupa szív ember és jóban vagyunk, de itt jön a nagy DE.
Amióta a férjemmel együtt vagyunk, ő már több száz ezer forint értékben kapott tőlem ajándékot. Pl. teljes sí felszerelést, lézeres szőrtelenítőt (amire nagyon vágyott), márkás cuccokat, parfümöket stb. Nemcsak születésnapra, de amikor csak mentem hozzájuk, mindig kapott valamit.
Nos, én az elmúlt hat év alatt egy pár zoknit kaptam tőle egyszer Karácsonyra.
Mi külföldön élünk a férjemmel. Három hónapja volt a Sógornőm születésnapja, két hónapja pedig az enyém. Akkor Anyós küldött nekünk egy csomagot, és egyben születésnapomra is ajándékot. Ő mindig figyelmes volt felém.
Sógornőm nem küldött semmit, de ezt már megszoktam.
Na de a férjemmel beszéltünk, hogy húsvétra nem tudunk haza látogatni, ezért most mi küldünk nekik egy csomagot. Anyósom általában hazai - házi termékeket szokott küldeni, amit itt nagyon hiányolunk. Szóval ezt viszonozni szeretnénk.
A férjem az imént nekem szegezte a kérdést: a Sógornőmnek mit vegyünk/küldjünk születésnapjára??
Mondtam neki, hogy nem tudom, intézze ezt most ő. Dehát neki nincs ötlete....
Amúgy amikor a férjemnek, Anyósnak vagy Apósnak van születésnapja, akkor a Sógornőm mindig nagyon készül. Ajándék, éttermi vacsora, torta.. kirándulás. Mondjuk a saját születésnapjának is óriási jelentőséget ad, azon a napon muszáj valaminek történnie. Ez rendben van, ő így szereti.
Tudom, hogy kedvel, mert amúgy szoros a kapcsolatunk, gyakran beszélünk, programokat csinálunk, ha náluk vagyunk, akkor mindig szervez ezt azt, hogy ide - oda menjünk. Annó az esküvő előtt is mindenben számíthattam rá.
Lehet gyerekesnek tűnök, de kicsit megelégeltem, hogy míg nekem csak úgy röpködtek a száz eurósok az ő ajándékaira, addig én sosem kaptam tőle semmit. Nem vagyok anyagias, számító, csak maga a gesztus hiányzik. Én egy tábla csokinak is tudok örülni.
Dolgozó, felnőtt, hárminc éves nőről van szó. Arra is gondoltam, hogy mivel még a szüleivel él, ezért lehet, hogy úgy gondolja, hogy Anyós ajándéka közös és ezzel részéről le is van tudva a dolog. Felköszönteni mindig felköszönt, de ennyi.
Bánt a dolog, de nem szóltam semmit. A férjem imádja a húgát és nem tudom, hogy reagálna, ha ezt így elmondanám neki. Mi amúgy mindenről szoktunk beszélni, de ezt nem említettem még neki. Biztosan rosszul érintené.
Most, hogy házasok vagyunk és közös a kassza, bármit is vesz, az úgymond tőlem is van, de valahogy jobb szeretném ha csak tőle lenne.
Annó, míg nem voltunk házasok, rengeteget költöttem másokra. Én már akkor is külföldre jártam dolgozni és jól kerestem. Tényleg mindig mindenkire gondoltam és azt vettem észre, hogy ennek a figyelmességnek a töredékét sem kapom vissza. Mondom, a gesztus az ami hiányzik, akár egy tábla csoki formájában is.
Az én testvérem mindig a férjemnek is vesz ajándékot.
Tegyek róla említést vagy csak fogadjam el, hogy ő ilyen és kész?
Idén még nyaralni is visszük magunkkal, mert nincs kivel mennie...

Én megértelek, nekem is csak az "egyenlőség" elve mentén szokott problémám lenni hasonlóval (meg úgy általában az élet minden területén igyekszem ehhez tartsni magam).
Ezért én lehet egyszer teljesen ártatlanul megkérdezném a férjem -akár a "mit vegyünk neki?" kérdés feltevésekor, akár akkor, mikor mondjuk anyóstól megkapod az ajándékot- hogy "szivem, szerinted nem fura, hogy hugi nekem sosem ad semmit/engem sosem köszönt fel szülinapomon?". Nem panaszkodva, csak érdeklődve... Kíváncsi lennék, hogy mit mond. Ha szerinte is furcsa, akkor kitaláljátok, mit tegyetek a jövőben, ha pedig elbagatellizálja, akkor azért megkérdezném, hogy ezek szerint neked sem kellene a tesót köszönteni?

Nem anyagias. Veled ellentétben, akinek mindene a pénz. Ne küldj neki semmit többé. Meg fogsz lepődni, örülni fog neki.
Kiragadok két részt, habár nem kedvelem ezt a fajta megközelítést, mert minden összefügg egymással. Viszont most ellent mondanak egymásnak a tények.
-----------------------Tudom, hogy kedvel, mert amúgy szoros a kapcsolatunk, gyakran beszélünk, programokat csinálunk,
-------------------------, hogy ennek a figyelmességnek a töredékét sem kapom vissza.
Lehet neked csak a pénz létezik, de sokan nem így látják. Ha valaki vágyik valamire, nem biztos mástól szeretné megkapni. Attól ne érezd magad szupernek, mert megvetted neki a szőrtelenítőt. A másik az, hogy amiért drága helyre mentek külföldre, nem biztos jobb lesz, mint aki belföldön nyaral olcsón.

Ne ajándékozz neki ilyen drága dolgokat, ha hasonló értékű viszonzást vársz el. Harmincas és még mindig a szüleivel él, elképzelhető, hogy megterhelő lenne neki anyagilag ha hasonló kaliberű ajándékokat adna. Egyébként nem lehet, hogy közösen veszik az ajándékokat az anyósoddal?
Azt mondod, hogy az ajándékozási gesztus hiányzik, de abból ahogy fogalmazol nekem nem ez jön le. Még cinkeled is kicsit, hogy együtt mentek nyaralni
Szerintem csak ne vegyél neki drága ajándékokat és kész

Aki sokadszorra veszi a méregdrága ajándékokat viszonzás nélkül és aztán puffog (az illető háta mögött persze), az igenis az ellenértéket várja. Ha nem így lenne, 1-2 alkalom után észrevenné, mi a szitu és leállna, de neeem, így legalább lehet mártírkodni.
Na lehet lepontozni.

Pedig aztán nem ez jön le. Kapsz ajándékot, csak az fáj, hogy nem ugyanabban az értékben.
Nagyon egyszerű: ne költekezz, ha zavar, hogy nem kapod vissza.
Sógornőd egy háztartásban él az anyósodékkal. Még jó hogy nem költ külön. 6 évről írsz, most 30. Gyakorlatilag önállótlan gyerekszerepben volt már akkor is, amikor megismerkedtetdek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!