Felvehetem a Stigler vezetéknevet névváltoztatáskor, ha az ükanyám Stigler és ezt tudom bizonyítani?
Úgy értem van egy Magy. Kir. Rend. papír nálam arról (erkölcsi bizonyítvány), hogy egyik vérszerinti dédapám anyukájának vezetékneve Stigler. Kérdésem oka az, hogy azt olvastam, nem vehető fel olyan név, mely, szó szerint idézem: a "magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név". Ugye ez meg németes-nek hangzik, sőt, ha jól emlékszem, el van írva, mert "Stiegler"-t írtak, de ez most mindegy... Utána lehet nézni. Bár ha eredetileg "Stiegler" a név, akkor meg főleg nagyon németes. Felvehető szerintetek? Nem most szeretném, hanem majd valamikor. Nagyon tetszik, az enyém meg nem. Büszke vagyok az ősökre, hogy nem tőzsgyökeres magyarok, hanem nyugati vonal... Forrás:
[link] (Magyarorszag.hu)
Igen, felveheted.
Ugyan alapesetben magyaros hangzású és magyaros helyesírású neveket lehet felvenni, ez alól kivétel, ha a felmenök között volt olyan, akinek a neve nem magyaros név volt, és meg lehet tartani az ereddeti helyesírást is.
Én valtoztattam nevet így pontosan tudom hogy megy ez.
A magymamám vezetéknevét vettem fel ami magyar hangzású név de még így is kellett az anyám születési anyakönyvi kivonata és ha élt volna a nagyi tőle egy beleegyező nyilatkozat. És még indoklást is kellett írni. Utána mindezt elbírálják. Vagy jóvahagyják vagy nem. Magyar hangzasú neveknél jóvá szokták hagyni. Idegen hangzásúaknál nem mindig. Pl egy barátnőmnek nem engedélyezték a nagyi idegen hangzású nevét mert nem volt meg az anyuka anyakönyvi kivonata. Ilyenkor az a gond hogy csak 5 év múlva próbálkozhatsz újra kb ötszörös összegért. Nem adják vissza a befizetett illetéket. Az elvész és marad 5 évig a régi neved. Ezért érdmesebb biztosra menni.
Mindenképp kellenek a rokoni kapcsolatot igazoló papírok. Hogy fontosak az ősök az nem tudom elég lesz e? :/ Én azt írtam, hogy a nagymamám nevelt fel és ezért szeretném az ő nevét viselni. Ezt te nem írhatod de valami meghatót érdemes kitalálni. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!