Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Felvehetem a Stigler vezetékne...

Felvehetem a Stigler vezetéknevet névváltoztatáskor, ha az ükanyám Stigler és ezt tudom bizonyítani?

Figyelt kérdés

Úgy értem van egy Magy. Kir. Rend. papír nálam arról (erkölcsi bizonyítvány), hogy egyik vérszerinti dédapám anyukájának vezetékneve Stigler. Kérdésem oka az, hogy azt olvastam, nem vehető fel olyan név, mely, szó szerint idézem: a "magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név". Ugye ez meg németes-nek hangzik, sőt, ha jól emlékszem, el van írva, mert "Stiegler"-t írtak, de ez most mindegy... Utána lehet nézni. Bár ha eredetileg "Stiegler" a név, akkor meg főleg nagyon németes. Felvehető szerintetek? Nem most szeretném, hanem majd valamikor. Nagyon tetszik, az enyém meg nem. Büszke vagyok az ősökre, hogy nem tőzsgyökeres magyarok, hanem nyugati vonal... Forrás:

[link] (Magyarorszag.hu)

ma 13:12
 1/6 A kérdező kommentje:
Szóval röviden: német vezetéknév felvétele, ha az egyenes ági vérszerinti rokonom, de nem magyarosan hangzik ugye. Szerintetek?
ma 13:21
 2/6 anonim ***** válasza:
66%
Szerintem bármilyet fölvehetsz "megbotránkoztató" (pl. Hitler) meg "foglalt" (pl. Széchenyi) kivételével.
ma 13:34
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Na, most el is olvastam 😊 szerintem nem lesz vele gondod, a szó az utolsó sorban pedig helyesen "tőSgyökeres" (én kérek elnézést.)
ma 13:36
 4/6 anonim ***** válasza:

Igen, felveheted.

Ugyan alapesetben magyaros hangzású és magyaros helyesírású neveket lehet felvenni, ez alól kivétel, ha a felmenök között volt olyan, akinek a neve nem magyaros név volt, és meg lehet tartani az ereddeti helyesírást is.

ma 15:01
 5/6 anonim ***** válasza:
Helyesírás megőrzésével viszont óvatosan, könnyen belefuthatsz esetbe ahol nevedet egyszerűen nem tudod használni mert pl egy szoftver magyar nyelvre lett kitalálva
ma 15:35
 6/6 anonim ***** válasza:
5-ös: a kérdezö által választott név nem lehet ilyen szempontból problémás, másrészt meg nem tudok olyan nevet, ami fennakadna egy szoftveren. (Rengeteg olyan név van, ami "veleszületetten" nem magyaros helyesírású!)
ma 15:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!