Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » "Ne szólj bele, nem a te...

"Ne szólj bele, nem a te dolgod". Van erre szerinted kivétel?

Figyelt kérdés

Van 2 bátyám, akik ikrek, bár ez a kérdésem szempontjából lehet nem lényeges. Viszont szerintem mégis, mert mióta az eszemet tudom mindig nagyon durván hasonlítgatták őket. A-nak meg B-nek fogom őket hívni, mert anyukám is mindig így hivatkozik rájuk mikor a magzat korukról beszél. Szóval nálunk a családban "A" a tökéletes, mármint igen "B"-hez képest valóban szinte mindenben jobb. Nem tudhatom ez miért alakult így, ő jobb sportoló volt, jobb tanuló, kedvesebb, jobb a humora, nekem, mint a húguk milliószor jobb testvérem, mert foglalkozik velem, rengeteg jó emlékem van vele. "B" viszont elég makacs, öntörvényű, anyukám szerint már magzatként is "B" baba volt a rossz(ezt értelmezni sosem tudtam, hogyan lehet egy magzat rossz, de azt mondja anyukám nagyon rúgdosott meg bántotta "A"t). Ez egy nagyon bonyolult és szerintem összetett dolog, millió dolgot tudnék erről írni, de nem ez a lényeg. Hanem, hogy úgy alakult, hogy félév különbséggel született babájuk tesóimnak és az egyiküknek szépen fejlődik a babája, a másiknak viszont nagyon durván le van maradva, járnak fejlesztésekre stb. Gondolom nem nehéz kitalálni, hogy "A"-ék babája van rendben (tesznek is érte bőven), míg "B"-ék babájával gondok vannak (na, ők is tesznek érte bőven). "B" gyakran szószerint felteszi nekem a kérdést, hogy mi lehet a baj, hogy az unokaöcsénk (mármint "A" babája) sokkal jobban fejlődik, mint az ő babájuk, de sajnos a mi családunkban nem lehet őszínte az ember, mert világvége hangulat lenne. Mert az igzság az, hogy "B"-be a szüleink szószerint belenevelték, hogy Ő rossz, nagyon-nagyon rosszul házasodott, a felesége dohányzott egész terhesség alatt (láttuk nem egyszer, de hát "nem szabad szólni, az ő életük") illetve, ami szerintem durvább és nagyobb részben okozza a problémát, hogy iszik is a felesége. Majd felrobbanok az idegtől mikor látom, hogy issza sógornőm a kőbányait (nem alkoholmentes!!!) aztán elmegy megszoptatni az unokaöcsémet. És igen, van belőle bajuk, mert a saját fülemmel hallottam, hogy a védőnőjük azt mondta sógornőmnek, hogy ha még egy alkalmat kihagynak a fejlesztésen a gyámügyhöz fog fordulni, szóval gondolom ezeken a kivizsgálásokon felhívják sógornőm figyelmét, hogy nem kellene dohányozni/inni, erre sógornőm inkább nem vitte el a foglalkozásra unokaöcsémet. Anyukámnak előadta magát, hogy ez a fejlesztés mekkora baromság, mert azt mondták vigye pszichológushoz (az akkor) 4 hónapos babát...na, igen ez tényleg baromság csak, hogy nem is ezt mondták hanem, hogy Ő(!!!) menjen szakemberhez. Aggódom nagyon az unokaöcsémért, és a bátyámért is, de annyit hallottam már, hogy "ne szólj bele, nem a te dolgod", hogy már el sem tudom dönteni pontosan mi is az én dolgom, és mi nem. Úgy szeretném elmondani "B"nek, hogy nem vele van a baj, hanem az elcseszett családunkkal, amiért icipici korunk óta azt hallgatjuk, hogy "A" csodababa volt, Ő meg egy sarlatán. Azaz igazság, hogy aki nem lát úgy bele a dolgokba, mint én tényleg ezt látja, hisz "A" sikeres, minden jobban megy neki az életben, míg "B" mondhatni alkoholista, kezelhetetlen, nagyon-nagyon problémás, de erről nem csak Ő tehet! Anyukámnak megemlítettem ezt egyszer, ne tudjátok meg mit kaptam érte.... Járok egyébként pszichológushoz, Ő rengeteget segít nekem feldolgozni azt, hogy milyen egy elcseszett, látszatnak élő, de amúgy beteges családunk van. Szerinte beszélgessek asszertívan a családtagjaimmal, "én üzeneteket" küldve, ami tök jó ötlet, csak az én családom képtelen fogadni az asszertív kommunikációt, sőt ők csak abban hisznek, hogy mindent a szőnyeg alá kell seperni, "ne szólj bele, hogy ne legyen vita" tipusúak. Félreértés ne essen, szereti a családom "B"t is vagy nem tudom minek nevezzem ezt, hisz azért nem lehet beleszólni abba, hogy sógornőm iszik és dohányzik, mert félnek, hogy "B" ezen felkapja a vizet és hatalmas vita lesz. Ugyanis volt már arra példa, hogy teljesen jogosan szólva lett neki, hogy (az akkor még) barátnőjével komoly problémák vannak, és hatalmas vita lett belőle. Aha, csak éppen a szüleim meg úgy az egész család azt nem fogja fel, hogy rossz a kommunikáció. Örülnék, ha eljönnének velem családterápiára, de erre esély sincs, viszont arra gondoltam, hogy a két bátyámat belevonnám a terpiába, "A" biztos, hogy nyitott lenne rá (vele sokat beszélgetek arról, hogy "B" miért olyan, amilyen és Ő is egyetért abban, hogy ez az egész már pici korukban el lett b*szva). "B" meggyőzése a problémásabb meg az, hogy én még tanuló vagyok, itthon élek a szüleimmel és naaaagyon, nagyon kiakadnának, ha meg tudnánk, hogy a tesóimat belevonom a terápiába. Anyukám attól is padlón van, hogy én egyáltalán járok pszichológushoz. Folyamatban van az, hogy elköltözzek, de hát, ez nem egyszerű, részben emiatt is járok a dokimhoz, a tesóimmal kapcsolatos dolog csak egy része a problémámnak, de mostanában úgy érzem ez egy nagyon megoldandó probléma. A családunkban a "történelem megismétli önmagát" kifejezés nagyon észrevehető, és látom, ahogy az unokaöcséimmel könnyen megtörténhet az, ami "A"val és "B"vel, azaz, hogy az egyikőjük maga a csoda, míg a másik a problémás ördög, pedig valójában csak a körülményeik másak, de mindketten egy ártatlan kis lelkek, és talán, ha van segítség máshogy alakul az életük, mint a tesóimnak.

Fhu, biztos vagyok benne, hogy nagyon kesze-kusza az egész, amit leírtam, de hátha valaki nem adta fel és eljut eddig, szóval az alapkérdésem az lenne, hogy ti beszélnétek őszintén "B"vel, hogy jöjjön el velem és "A"val terápiára, ahol szakember segítségével elmagyarázhatjuk neki, hogy az, ami vele történik nem az Ő hibája, és az alkoholba csak menekül vagy ebben most hallgassak a szüleimre és ne szóljak bele? Mert az tuti fix, hogy Ő támadásnak fogja venni, ha arra a kérdésre, hogy miért fejlődik "A" babája jobban, mint az Ő babájuk az az igazi és őszinte válasz, hogy miatta és a felesége miatt, de ez egy ennél sokkal, de sokkal bonyolultabb dolog.

szept. 1. 09:05
 1/10 anonim ***** válasza:
0%

Nem biztos hogy a bátyádék hibája, hogy éppen az a gyerek vissza maradottabb a koránál, vagy épp nem csodababa.

Egy családon belül is lehetnek telejsen különböző fejlődésű és különbözően tehetséges emberek és ez nem mindig a nevelés hibája. Lehet ha lesz még egy gyerekük, akkor az ügyesebb, okosabb lesz.

Másrészt nem ezen múlik semmi, hisz te is előítéletes vagy. B-nek xar az élete, rosszabb testvér, nem jó a humora, nem olyan gondoskodó feléd, mint A, nem olyan jó sportoló, nem olyan jó diák.

Gondolom amúgy A után te vagy a kis kedvenc a családban, és mindenki B-t basztatja.

Tudod, minden ember más. Attól mert ő nem olyan ember mint te meg a bátyád, még nem kell terápiára hurcolni és degradálni őt.

Például olyanokkal, hogy biztos azért fejlődik a babájuk kevésbé, mert ők xar szülők.

Ő olyan amilyen, ahogy te is és a másik bátyád is olyanok vagytok amilyenek. Nincs rosszabb és jobb ember, leaglábbis nem abban a kontextusban amit te írsz, hogy ki milyen feleséget talált, ki mennyire tanult jól.

Inkább magadon dolgozz. A bátyádnak max az alkohol problémáiba szólhatsz bele, de abba is csak annyit, hogy ne igyon annyit, hanem inkább a gyerekével foglalkozzon. Vagy váljon el ha problémáik vannak.

szept. 1. 09:48
 2/10 anonim válasza:
50%
Szerintem bele kéne szólni!! Szerinted normális hogy a csaj annyira gondatlan hogy megölne egy kisbabát és a bátyád megy hagyja, mert szintén sz@rik bele vagy nem mer szólni?? Ha tényleg nem tesztek a baba egészségéért, meg fog halni vagy élete végéig nyomorult lesz!!!!! Ha tényleg nem tesznek semmit akkor akármennyire is szereted a bátyádat de GYÁMÜGY!
szept. 1. 09:52
 3/10 Grizesteszta ***** válasza:
25%
Igazad van, nem maradhatsz mi ebbol, mertnem lesz mas, aki kezbe venne a dolgot. Nagyon erettenes jol latod a problemat, sok sikert nektek! A cigi-pia miatt azonnal beszelnek bvel es a felesegevel, a tobbibe bevonnam a-t es szakembert.
szept. 1. 09:53
 4/10 anonim válasza:
25%
Vagy ha nem is gyámügy de SZÓLJATOK BELE!!!!!
szept. 1. 09:54
 5/10 A kérdező kommentje:

#1 Abban igazad van, hogy előítéletes vagyok, de egyáltalán nem "B" felé, hanem úgymond a szüleim felé, amiért ennyire másképp neveltek minket. Igen, "A" után én vagyok a szüleink kedvence, de azt ne hidd, hogy nekem ez jó. Szenvedek tőle, ezért is járok pszichológushoz, mert nem tudok határokat húzni, megfelelési kényszerem van, mindenkit meg akarok menteni stb. A pszichológus nagyon sokat segít, de a problémáimat pl.hogy nagyon aggódom bátyám és unokaöcséim miatt (nem csak "B" fia miatt, hanem azért is, hogy "A" fia csodának van kikiálltva pedig nem az).

Mint említettem nem tudok határokat húzni és nem tudom mennyire az én dolgom ez. Mármint tudom, hogy az nem normális, hogy sógornőm úgy szoptat, hogy előtte benyom 2 kőbányait, mert melege van normális, de nem tudom kihez forduljak, ha az egyetlen ember, aki megért ("A" bátyám) ugyanolyan döntésképtelen, mint én. A szüleim azt mondják kuss, nem lehet beleszólni, "B" támadásnak venné, ha mondanám neki, ha a védőnőhöz meg besétálok, hogy "hello, hiába mondjátok, hogy menjen szakemberhez, ha nem megy, mert tagadásban él". A családom egyenesen felnégyelne, ha kiderülne, hogy ilyet tettem és ebből "B"nek és a feleségének baja lesz.

szept. 1. 10:11
 6/10 anonim ***** válasza:
36%
Pedig az a megoldás. Felnyomni őket a védőnőnél. Ő nem fogja elmondani ki mondta el.
szept. 1. 10:20
 7/10 A kérdező kommentje:
Nem tennék ilyet, hogy felnyomom őket bárhol is. "B"nek van hajlandósága a változásra, biztos vagyok benne, hogy nem véletlen, hogy már nem azt kérdezgeti tőlem, hogy a családunk miért szereti jobban "A"-t, mint őt, hanem azt, hogy az Ő kisfia miért ennyivel másabb, mint "A" kisfia. Látom az összefüggéseket a két kérdés közt, de sajnos az elsőre nem tudom a választ, hogy miért "A" lett a "csodagyerek", miért nem Ő, de a második kérdésre tudom, hogy az a válasz, hogy nem lenne szabad szoptatás mellett napi 1 doboz cigit meg alkoholt inni. Plusz mentális baja is van a feleségének, amiért nem hibáztatom, de ez tény. Az a baj komoly tagadásban élnek, és tök komolyan mondják, hogy a védőnő mondta, hogy a sörtől lesz teje. Igen, de nem a kőbányaitól, hanem az ilyen alkoholmentes maláta izéktől, ami van citromos meg aszem gránátalmás ízben. Olyan mintha az egész családunk nem akarná felfogni, egyedül "A" érti meg, de Ő is csak legyint egyet, hogy "á, hagyd rájuk bolondok." Mindig mondja, hogy szivesen eljön velem a terápiára, de szerinte menthetetlen ez a család.
szept. 1. 11:12
 8/10 anonim ***** válasza:
74%

Nyilván jó lenne valahogy segíteni. De kívülről nagyon nehéz úgy szólni, hogy pozitív hatása legyen. Persze ha kérdeznek, nem kell tettetni a hülyét, nyugodtan elmondhattad volna a tesódnak, hogy a terhesség alatti dohányzás károsítja a magzatot.

A szoptatáshoz viszont hozzászólnék. Nyilván a legjobb, ha az anya nem iszik alkoholt és nem dohányzik. Azonban ha a dohányzás adott, akkor napi 1 dobozig az anyatej pozitív hatásai miatt még mindig jobb a dohányzó anya teje, mint a tápszer. Ettől még nagyon fontos, hogy az anya (és az apa is, ha esetleg ő is dohányzik) csökkentse a mennyiséget, amennyire lehet. Ha nem is szívják a baba mellett, a bőrükből is párolog a méreg.

Ami az alkoholt illeti, az igen kis mennyiségben kerül a tejbe. Ahhoz, hogy veszélyes legyen a babára, olyan részegnek kéne lenni az anyának, hogy már attól kell inkább félni, elejti a gyereket. Ettől még a rendszeres kitettség nyilván nem jó, és itt nem tudom, hogy hogy viszonyul az anyatej előnye a tápszerbez. Sajnos egy alkoholista nem fog meggyógyulni attól, ha szóltok.

szept. 1. 11:22
 9/10 anonim ***** válasza:
76%

Nem olvastam végig ezt a kisregényt, de abban teljesen igazad van, hogy totál beteg a családotok. Amelyik anya olyat bír mondani, hogy a két ikergyereke közül az egyik jó magzat volt, a másik rossz, az szimplán csak utálja a "rossz" gyerekét. A szerencsétlen rossz pedig beteljesíti, amit egész életében hall az anyjától.

Nem csodálom, hogy neked is pszichológushoz kell járnod, ha ilyen légkörben nevelkedtél. Amint tudsz, költözz el anyukádtól. B-nek javasold, hogy menjen el ő is pszichológushoz, mert anyukátok tönkre tette a gyerekkorát, és emiatt megy minden rosszul az életében.

szept. 1. 15:45
 10/10 A kérdező kommentje:
Bár, ilyen egyszerű lenne ez, hogy anyukám a hibás és pont, de ez sokkal, de sokkal bonyolultabb, ugyanis van nekünk apukánk is, illetve a nagyszülők is nagy részben benne vannak, de ebbe már nem akarok belemenni, mert az lenne az igazi kis regény. Ha leírnám mennyire egy beteg családunk van sztem lenne, aki el sem hinné😅
szept. 1. 16:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!