Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Apám alkoholista. Anyám vele...

Apám alkoholista. Anyám vele iszik néha. Ez annyira dühít, hogy néha magamra sem ismerek. Mit csináljak velük?

Figyelt kérdés
rendes családunk van, szép lakásunk, van egy csomó jó cuccunk, nem vagyunk lepukkantak, meg semmi. apám, amikor nem iszik, teljesen normális ember, mindenki dicséri, hogy milyen helyes apukám van, kb azt hiszik, tökéletesek vagyunk. aztán hazajön, és elkezd inni. senki nem gondolná, de egy agressziv állat lesz belőle. csapkod, borit, ordit, ugy kb. 10 éve még anyámat is ütötte (persze anyám akkor is vele ivott). hárman vagyunk tesók, én vagyok a legkisebb, nővéreim már nem élnek itt. a helyzet változatlan. apám vedel, anyám társul. a különbség az, hogy ha nincs itt fater, akkor anyám nem iszik, egy kortyot sem, és tündér háziasszony lesz belőle. apám pedig soha nem birja megállni, hogy ne igyon. lassan már ugy tekintek rájuk, mintha skizofrének lennének. az egyik oldalukat imádom, igazán, mert anno jó szülők voltak (bár kérdéses, melyik jó szülő hagyja, hogy a gyerek zokogva végignézze, ahogy egymást püfölik). lényeg, vannak szép napok. de a másik oldalukat már annyira gyűlölöm, annyira rühellem, annyira meg tudnám őket verni, falhozbaszni, térjenek már észhez, fogalmuk sincs arról, hogy mit tesznek a családdal. az összes energiámat abba fektettem, hogy anyámon keresztül közelitsem meg apámat, mert valójában szeretik egymást. folyamatosan elmondom neki a tényeket, hogy mik a következményei az alkoholizmusnak, hogy nem egy ember halt már bele, hogy mennyi család ment tönkre, és hogy hova vezet. lassan kezdem úgy érezni, hogy anyámon ez egyszerűen átfolyik. apám elé már rég nem álltam oda, mert annyi a válasz, hogy " a saját életedet tegyed már rendbe, te hülye majom gyerek". nem fogja fel, hogy éppen ezt akarom. már minden este zokogok, begubóztam. senkivel nem beszélem ezt meg, eléggé szégyellem őket, magamat is. elkezdtem erősen undorodni apámtól, anyámtól. rég valamelyik nővéremmel élnék, ha nem félteném őket. de közben én megyek tönkre, teljesen.
2010. nov. 1. 18:14
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
apum hallani sem akar a leszokásról. életében 2x látta be eddig, hogy alkoholista, akkor is részegen, józan fejjel még soha.
2010. nov. 1. 18:49
 12/19 A kérdező kommentje:
köszönöm az eddigi válaszokat
2010. nov. 1. 18:50
 13/19 anonim ***** válasza:
73%
Drága kicsi lékek,3 alkoholistával éltem együtt,sokáig dolgoztam kocsmában,ahol nap mint nap együtt voltam többel is,és rengeteg könyvet olvastam az alkoholizmusról.Az egyetlen megoldás az elvonó,ahová pedig szinte lehetetlenség bekönyörögni őket,hiszen ők nem érzik úgy,hogy betegek lennének.Egészen addig,míg komoly baj(súlyos betegség) nincs,addig nem igazán akarják bevallani maguknak a betegségüket,mert ez egy betegség. Ha már sikerül eljutni az elvonóra,még az sem garancia semmire,hiszen egy alkoholista már sohasem lesz "tiszta",csak gyógyult,s amint újra alkoholhoz nyúl minden kezdődik előröl. Nehéz eset ez,főleg,ha agresszív is ez miatt apád. Ahogy kivettem a szavaidból,anyádnál még van remény. Józan pillanatában állítsd falhoz,mondd el neki,hogy szedje össze magát,egyrészt azért,mert undorító,ha egy nő részeges,másrészt az egészsége miatt. Ha anyáddal sikerül megértetned,hogy amit csinál az rossz,akkor együttes erővel könnyebb lesz apádat is rávenni arra,hogy ne igyon,vagy ha iszik,akkor ésszel tegye azt. Most gondolom átfut az az agyadon,hogy ez mind szép és jó,de mi rá a garancia,hogy ez működik?! Nos,az ég világon semmi. Amíg ők nem látják be,hogy alkoholisták és változtatniuk kell az életvitelükön,addig sajnos tehetetlen vagy.
2010. nov. 1. 18:51
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Vagy te már annyira felnőtt,hogy most már a saját életeddel foglalkozz,ez most már az ő problémájuk,mert ha ennyi időn keresztül nem értették meg amit mondtál,ezután se fogják.Nem hat rájuk se beszélgetés,se az ha eltűnsz,akkor hagyni kell a francba.Az ő kárukon fogják ezt megtanulni sajnos..
2010. nov. 1. 18:56
 15/19 A kérdező kommentje:
sajnos ezeket én is tudom, olvasgattam már kicsit a témában. igen, anyum nem reménytelen. ő amikor iszik, módjával, néha veti el csak a sulykot. apám viszont rendszeresen. namost. anyámmal elvileg nagyon jó a kapcsolatom, mindent elmondok neki, vele beszélem meg a legtöbb dolgot. tényleg tud rám figyelni, megtesz nekem dolgokat, sokszor kedvembenjár. és talán ez a legfájóbb, mert amikor társul apámhoz, ő is olyan lesz, nincs kinek panaszkodnom, mert egyszerűen eltünik, nem tudok mást mondani rá. a legjobban attól félek, hogy átesik a ló túloldalára. arra gondoltam, hogy nagyon szereti apámat, de csak úgy tudja elviselni, ha ő is iszik. de akárhányszor próbáltam egyedül, vagy nővéreimmel eléállni, mindig úgy tűnt, hogy tényleg érti, de rá egy hétre már megint együtt ittak, eddig tartott a nagy értelem. és sajnos mi folyton elhisszük, hogy legalább ő képes megváltozni. de nem. a hétvégék a kritikusak. ilyenkor én végzek el minden házimunkát. ma sem volt semmi kaja, elérhetetlenek voltak reggeltől. nemrég értek haza, mindketten alszanak. tényleg megrugdosnám őket, pedig nem egy ilyen alkat vagyok. de egyszerűen nem bírom felfogni, hogy miért így kell ezt csinálni, hogy jutott ide ez az egész, hogy lehet ennyire beleszarni a világba?
2010. nov. 1. 19:01
 16/19 anonim ***** válasza:
Én tökéletesen megértem a helyzeted, nálunk anyukám volt durván alkoholproblémás, és este apukám is megiszik lazításképpen valamit. Néha borzasztóak voltak ilyenkor, én kb. 15 évig szenvedtem melletük. Egy hónapja elmentem egy olyan alkalomra ahol kigyógyult volt alkoholisták voltak és beszélgettem velük. Megígérték hogy imádkoznak értük, és azóta anyukám csak ritkán iszik, és egyre jobb a viszonyunk:))) Sajnos még előfordul, de ahhoz képest mi volt régen ( kb. mint nálatok) már ez is haladás!Szóval megéri elmenni ilyen helyre tanácsot kérni, akár csak beszélgetni.
2010. nov. 1. 19:15
 17/19 anonim válasza:
35%
igyál velük
2010. nov. 1. 19:20
 18/19 anonim ***** válasza:
23%

Győzd meg őket, hogy legyenek inkább alkimisták, azt könnyebb kezelni.

Így e:

[link]

2010. nov. 1. 19:35
 19/19 anonim ***** válasza:
Felnött vagy ne foglalkoz velük, csak elszúrod az életed az alkoholisták betegek nem hat rájuk a jó szó, zsarolás, hiszti. Tök felesleges kikésziteni magad költöz az egyik növéredhez, kolégiumba nem szabad rájuk pazarolnod az életed.
2010. nov. 1. 20:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!