Ha alkoholista van a családban, hogyan kezelitek a helyzetet? Hogyan tudsz segíteni az illetőn?
Az első válaszával egyetértettem, míg el nem olvastam az utolsó szavát is.
Azt kijavítanám: ...ha leszokna.
Az én apám is ezzel küzd és nem szeretném, ha meghalna...de annál inkább szeretném, ha leszokna.
Eleinte azt hittük, tudunk segíteni, de mégsem igazán sikerül. Nálunk hullámvölgyek vannak. Nem mindig ittas. Van, hogy napokig az, és aztán van, hogy napokig semmi gond.
Anyám tavaly azt ígérte neki, ha újabb rosszullétei (fetrengős, nemtudokmagamról szintűek) lesznek, beviteti a józanítóba.
Azóta ilyen szintű ittas állapotban nem volt.
Nekünk volt, anyu, mára leszokott. Mi próbáltuk szép szóval is, nem használt, átvert minket, volt, amikor én, volt amikor apu nem bírtuk már idegekkel, volt, hogy felpofozta anyámat, volt mikor én is (nem bántam meg).
Volt elvonón, míg haza nem ért, fűt-fát ígért, aztán folytatta... Igazi okot sosem adott, pedig dilidokival is beszélt. Az volt az indoka, hogy meghalt a nagypapánk (szóval az édesapja) és nem tudta feldolgozni... Ami mondjuk egy háromgyerekes anyánál nem mentség...
Mi segítettük, de végül maga döntött úgy, hogy leszokik... Gondolom, sejtette, hogy apám megunja és kidobja az utcára. Mi segítettünk volna neki.
A szenvedélybeteg egyik ismertetőjegye az, hogy a világért el nem ismerné, hogy ő bizony egy szenvedélybeteg. Mivel helyette, az ő beleegyezése nélkül nem lehet elvonóra küldeni, sajnos nincs mit tenni. Meg kell győzni arról, hogy beteg, és segítségre van szüksége. Amíg ezt nem látja be, addig nincs megoldás.
Az ilyen ember pokollá teszi a saját és a környezete életét is. Bár nem kívánom senki halálát, de az biztos, hogy egy alkoholistával együtt megélni a mindennapokat nagyon nehéz, és bizony az ember néha azt kívánhatja ilyenkor, hogy bárcsak megpusztulna már, hogy végre nyugalom legyen.
Apám azok után nem hajlandó leállni, hogy tönkretett 1 családot. Nekünk kellett elköltözni, egy fizetésből élünk, az ő kölcsöneinek felét fizetjük, gyerektartást nem fizet. Bár tény, ha valamit kérek, azt megveszi. De pénzt nem ad, vagy ha igen, azzal is elszámoltat, nehogy anyunak adjon. Mert ő magára költi.
Nagyon haragszom érte apámra, de ettől függetlenül szeretem. Sehogy nem lehet rá hatni, próbáltam mindent. Zsarolás (nem beszélek vele többet), meg hasonlók. Nem segít.
Az utolsónak:
Ha pl. meggyilkolta anyádat akkor se az alkoholsta a hibàs!
Az alkoholizmus kialakulása lassú, de ha hagyják, biztos célba èrő folyamat!
Miért hagytátok?! Mièrt kell egy alkoholistàval együtt élni, vagy kapcsolatot fenttartani?!
LÈPNI KELL ELLENE!
Kilökni, vagy otthagyni magára. Ki a szart èrdekel, mit kell sajnálni meg éveken át bízakodni?!
(Cristian)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!